Nézz fel ma éjjel az égre! Csodás látványban lesz részed

Borítókép: Nézz fel ma éjjel az égre! Csodás látványban lesz részed Forrás: Pixabay.com/ adege
Szerdán érdemes lesz felnézni az égre: ma éjjel szuperhold lesz!

Május 26-án éjjel különleges látványban lesz része annak, aki feltekint az égboltra. A Hold az elliptikus alakú holdpályáján ma éri el azt a pontot, melyen a legközelebb kerül a Földhöz. A esemény különlegessége abban rejlik, hogy ez a földközeli állapot pont egybeesik a telihold idejével.

A Hold földtávolsága kb. 405 ezer km, míg éjjel a Naprendszer ötödik legnagyobb holdja 356 ezer km földközelségbe kerül, melynek következtében nagyobbnak és fényesebbnek látjuk az égitestet. A telihold Szuperholdnak nevezett fázisában, a bolygó látszólag kb. 7 %-kal tűnik majd nagyobbnak, míg fénye kb. 16%-kal tűnik erősebbnek.

Itthon és teljes Európában, a szuperhold ideje alatt jelentkező vöröshold- jelenség nem lesz látható, de ettől függetlenül az élmény különleges lesz számunkra is.

Mit okoz a földi életben a szuperhold jelenség?

A Hold (tömegének) közelsége földünk vizeire van hatással. Megfigyelhető, hogy egyes öblökben az árapály a megszokottól magasabbra emelkedik, illetve mélyebbre húzódik vissza.

Ha már a tudománynál tartunk... Nézd meg, kik azok a színészek, akikről a szerepeik alapján egyáltalán nem feltételeznéd, hogy a valóságban igenis okosak: