New York halott. De vajon örökre?

Bevásárlóközpont a Ground Zero-nál
Forrás: Bus István

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

New York meghalt. Örökre. Legalábbis ezt állítja James Altucher, egy helyi befektető és egy stand-up klub tulajdonosa. Altucher augusztus 13-án tette közzé hosszú-hosszú blogbejegyzését, amelyet átvett a New York Post is, és elég nagy vitákat generált. A város, amely „soha nem alszik”, a koronavírus idején lehunyta a szemét. A szerző szerint ezzel eljött a vég. Ismerjük meg az érveit!

Természetesen Altucher is szerelmes a városba. Éppen azon tulajdonságai miatt, amit a filmeken is látunk, és ha ellátogattunk oda, a saját bőrünkön is megtapasztalhattuk. New York City állam az államban, és nagyjából a világ közepe. Lélegzetelállító méretek, színes, lüktető élet. Pénz, üzlet, kultúra, sokszínűség. Tényleg maga a csoda. A város eddig mindent túlélt, de az elmúlt fél évet – és ami még előttünk van –, a szerző szerint nem fogja.

A biznisz home office-ba költözött

Manhattan belvárosa, New York üzleti központja üres. Annak ellenére, hogy az emberek visszamehetnének dolgozni, az olyan híres irodaházak, mint a Time Life felhőkarcoló, még mindig 90%-ban üresek. A cégek rájöttek, hogy nincs szükségük az alkalmazottakra az irodában: otthon mindenki jóval produktívabb, és jobban kizsákmányolja magát, mint a munkahelyén. A Time Life épület például 8000 dolgozót tud befogadni. Jelenleg talán 500-an lézengenek a gigászi felhőkarcolóban. Altucher barátai szerint a Midtown-t Ghost Town-nak (Szellemvárosnak) kellene hívni. És közben mindenki tiplizik vidékre. Egy haverja bankigazgató-helyettes, és tavasz óta Phoenix-ben lakik, és Zoom-mítingeken intézi a szakmai életét.

New York City a 70-es 80-as években csődbe ment, de akkor is a világ pénzügyi-szórakoztatóipari-gasztrofővárosa maradt. De öt hónapra még sosem zárták le. Se járvány, se háború, sem pénzügyi válság idején. Idén az első kiköltözési hullám márciusban történt, majd júniusban követte a második. Jelenleg zajlik a harmadik. Az ingatlanok ára és bérleti díja 30-50 százalékkal zuhant. Altucher is Floridából írta a blogbejegyzését.

Kép
forrás: Bus István
Olvasd el ezt is!

A kultúrának harangoztak

Altucher klubját májusban bezárták. Próbálkoztak szabadtéri előadásokkal, távolságtartással – mindhiába. Nem is tudják, mikor nyithatnak. A Broadway tavaszig zárva tart. A múzeumok is. Tízezrek nem dolgoznak a szektorból, és nincs bevétel a nullára csökkent turizmusból sem. Az utcai hot dog-osok lehúzták a rolót. A szerző összes kedvenc étterme bezárt. Házhozszállítás sem nagyon akad. Májusban kezdték bedeszkázni az étteremek portáljait, és Altucher azt gondolta, a beinduló fosztogatások miatt védik így a helyeket. Aztán kikerültek a feliratok is: „Eladó”. „Kiadó.” A Yelp (amerikai étteremkereső applikáció) szerint az USA-ban az éttermek 60 százaléka bezárt. New York-ban ez a szám magasabb lehet. Egyesek szerint nem kell félni: ha kisebb a verseny, visszajönnek többen is, hogy kaszálhassanak. De mivel New York-ban (meg máshol is) az éttermek sokszor egy környéken tömörülnek, egymás forgalmát húzzák felfele. Legyen az a Restaurant Row, a Little India vagy a Koreatown – az éttermek klaszterekbe rendeződnek. Ha valaki el akar ugrani vacsorázni, ezeken a helyeken tobzódik. Most viszont nem. Ráadásul a személyzet is elköltözött New York-ból: ha nincs pénz, nincs miből fizetni a lakbért.

A híres Katz's Deli étterem
forrás: Bus István
A híres Katz's Deli étterem

Ingatlangyász és elmaradó koleszosok

Ha bezuhannak az ingatlanárak, a piaci törvények alapján mindenki vásárolni kezd. Nem így New York Cityben. A piacok befagytak, mindenki kivár. Arra gondolnak: oké, zuhantak az árak vagy 50 százalékkal. De csökkenhetnek tovább is. A bérbeadók így szép lassan tönkremennek, és kialakul egy szép kis deflációs spirál. Senki nem jár jól, ha megszűnik minden mozgás a piacon. Egyelőre nem látszik, merre indul a kínálat meg a kereslet.

Olvasd el ezt is!
A Columbia Egyetem
forrás: Bus István
A Columbia Egyetem

New York-ban 600 000 egyetemista és főiskolás tanul. A város leghíresebb egyeteme a Columbia University, de emellett számos felsőoktatási intézménnyel rendelkezik. És az egyetemek is kivárnak. Van, amelyik hibrid oktatásra vált, de az biztos, hogy az oktatás nem tér vissza teljességgel abban a formájában, mint ahogy a járvány előtt volt. Valójában nem tudni, visszatér-e valaha. A szerző optimista forgatókönyvvel számol: csak százezer diák nem tér vissza a városba. De már ez is óriási hiány. Kevesebb bérlő, kevesebb fogyasztó – nagyon megsínyli NYC gazdasága.

Sávszélesség után

New York mindig talpra állt. Hamar magához tért a 2001-es terrortámadás után, és bár a gazdasági világválság is megtépázta, de gyorsan kilábalt a depresszióból. Hogy most nehezebb lesz, azt az internetes sávszélesség növekedésének is köszönheti. 2008-ban az átlagos netes sávszélesség 3 megabit/másodperc volt. Ma már ez nevetségesen kevésnek tűnik, hiszen átlagosan 20 megabit/másodperces sebességgel hasít a net. Ez pedig éppen elég a jó minőségű Zoom-mítingek megtartásához. A távmunka idén végleg megérkezett a világ fehérgalléros dolgozói számára. Wall Street? Tőzsdézhetsz Alabamából, Hawaiiról, Budapestről. Felhőkarcolós egyterű irodák? Elválasztó bokszok? Mindez a múlté. Felköltöztünk a netre, és életünk jelentős része virtuálissá vált. Tetszik-nem tetszik: ez van. Lakhatsz olcsóbb helyeken, és végezheted ugyanazt a munkát, mint korábban.

Bika a Wall street-en. A tőzsdei felívelés jelképe
forrás: Bus István
Bika a Wall street-en. A tőzsdei felívelés jelképe

Minden város a helyi adókból tartja fent magát. New York pénzügyi helyzete azonban már a járvány előtt siralmas volt: 9 milliárd dolláros a hiány. Ha megszűnnek a munkahelyek, az emberek elköltöznek. Ha nem használják a tömegközlekedést, a fizetős utakat-hidakat-alagutakat, nem fizetnek helyi adót, akkor súlyos pénzügyi helyzet elé néz a város. És ha hiányzik a pénz a kasszából, kevesebb és alacsonyabb színvonalú lesz a közszolgáltatás. Az ördögi kör bezárul.

Eddig az írás. Altucher blogbejegyzése/esszéje elég nagy visszhangot váltott ki az amerikai közvéleményben. A tartalma meglehetősen pesszimista, és a problémákat kivetíthetjük a világ legtöbb nagyvárosára – így Budapestre is. A kérdés valóban az, mi jön ezután. Ha van optimista forgatókönyv a fejedben, oszd meg velünk!

Az eredeti cikk itt olvasható: New York Post

Van, aki szerint az 5G okozta a koronavírus-járványt. Részleteiről a galériában olvashattok.
Szerintetek?

Nézd meg a galériánkat>4 kép
Egy összeesküvés-elmélet hívei szerint az 5G okozza a koronavírus-járványt, és elképzelésüket a húszfontos bankjeggyel "igazolják"
Tovább olvasok
Kép
Hogyan jöttem össze 49 évesen az egyetemi szerelmemmel

Minden úgy alakult, mint a mesékben, pedig nyomasztó történetnek indult. Egy szép szerelmi história a 20.-21. század fordulóján – két részben.

Kép
Az utcán táncolnak az Operaház balettművészei

A tánc az egyik legjobb dolog, amit magunkért tehetünk, ráadásul bárhol, a nappalink, a házunk tetőteraszán, vagy akár az utcán is megtehetjük, akárcsak ezek a profi táncosok, akik most az utcán gyakorolnak.

Kép
Amikor beauty bloggernek áll a férjem

Az én férjem is azoknak a férfiaknak a táborát erősíti, akinek akkor van ápolva a bőre, ha én fogom magam, odamegyek és bekenem neki. Valami mást is csak akkor próbál ki, ha a régi, megszokott termékek helyett újakat adok a kezébe. Vagy teszek a fürdőszobai szekrénybe.

Kép
Melyik életkor a legnehezebb a gyerekekkel?

Óriási tévedés, ha azt hiszed, hogy a dackorszakkal egy jó időre túl vagytok a legmeredekebb hisztiken és nagyjeleneteken, amiket a gyermeked produkálni képes.

Kép
85 éves Mary Poppins, azaz Julie Andrews

Elegáns, gyönyörű asszony egészen kivételes énekhanggal. De Julie Andrews akkor sem adta fel, amikor egy műtét után elvesztette azt.

Kép
Öt éve csak alvásra használtuk a hálószobát, aztán jött a fordulópont

Sok házasságban a gyerek születése okozza a szexmentes időszakot, de Marcell és Mariann esetében nem ez volt a helyzet. Ők már huszonévesen eljutottak a mélypontra, de nem adták fel.

Kép
Chrissy Teigen és John Legend elvesztették harmadik babájukat

Chrissy Teigen pár napja kórházba került veszélyeztetett terhessége miatt, pár órája pedig szörnyű hírt osztott meg saját Instagram oldalán.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem