November 19.: nemzetközi férfinap. Meglepjem-e életem párját?

férfinap,férfiak,fiúk Forrás: Getty Images
Miért van szükség rá egyáltalán, hogy ünnepeljük a férfiakat? Hát, tulajdonképpen miért ne – megérdemlik, nem?

A férfiaknak is kell nap, így aztán… lőn. Éspedig azért esik november 19-ére, mert 1999-ben egy Jerome Teelucksingh nevű Trinidad és Tobagói doktor kitalálta, hogy aznap legyen, mivelhogy édesapjának ezen a napon van a születésnapja.

Na de mire hívja fel a figyelmet a férfinap?

Ahogy a nőknek, úgy a férfiaknak is vannak a nemükre jellemző problémáik, jelesül olyanok, amelyek statisztikailag inkább őket sújtják. Ilyen az öngyilkosság, amelyben túlnyomórészt férfiak érintettek: 2018-ban például Magyarországon 1276 férfi és 380 nő vetett véget az életének. A függőséggel összefüggő betegségek is nagy számban érintenek férfiakat, és persze ott vannak a prosztatarák kockázatai; az ennek megelőzését célzó Movember mozgalom is éppen novemberre esik.

A nemzetközi férfinap hat alappillére

1. Népszerűsíteni férfi példaképeket; nem csak filmsztárokról vagy élsportolókról van szó, hanem mindennapi, dolgozó emberekről, akik példaértékű, becsületes életet élnek.

2. Felhívni a figyelmet férfiak pozitív hozzájárulására a társadalomhoz, a közösségekhez, a családhoz, a házassághoz, gyerekneveléshez és a környezethez.

3. Ráirányítani a figyelmet férfiak egészségére és jóllétére társadalmi, érzelmi, fizikai és spirituális értelemben.

4. Észrevenni a férfiakkal szembeni diszkriminációt például szociális szolgáltatások, társadalmi elvárások és jogi folyamatok tekintetében.

5. Javítani a nemek közötti kapcsolatokat és előmozdítani az egyenlőséget.

6. Biztonságosabb, jobb világot teremteni, amelyben az emberek biztonságban érezhetik magukat és kihozhatják magukból a legjobbat.

De nem csak a férfiakat sújtó betegségek adhatnak apropót a férfinap megünneplésére, hanem az a több ütemben és rohamos sebességgel zajló forradalom is, amely teljesen átalakította a nemi szerepeket. Gyakran előforduló kifejezés a „mérgező férfiasság”, az az attitűd, amely szerint érzelmeket kifejezni vagy gyengeséget mutatni férfiatlan dolog, és amelyet egyes érvek szerint csecsemőkoruk óta belénevelnek a férfiakba.

Éppen ezért minden évben van egy egymondatos célkitűzése a nemzetközi férfinapnak; ez 2019-ben a „Making a Difference for Men and Boys”, vagyis hogy ki kell kell férfiak és fiúk értékeit és praktikus lépéseket tenni az egészségük és jólétük előmozdításáért.

Adjak ajándékot az életem férfi szereplőinek?

Ez egyelőre nem szokás, de ha kedved tartja, miért ne? Akár adsz ajándékot, akár nem, mindenképp érdemes megemlíteni a dolgot a párodnak, a gyerekeidnek, az apukádnak…, és megfigyelni, kihúzzák-e magukat, büszkébbek-e attól, hogy a világ népességének erősebbik felével egyetemben ünnepeltek lettek egy napra.

Nézd meg ezt a galériát is: