November 19.: nemzetközi férfinap. Meglepjem-e életem párját?

férfinap,férfiak,fiúk
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Miért van szükség rá egyáltalán, hogy ünnepeljük a férfiakat? Hát, tulajdonképpen miért ne – megérdemlik, nem?

A férfiaknak is kell nap, így aztán… lőn. Éspedig azért esik november 19-ére, mert 1999-ben egy Jerome Teelucksingh nevű Trinidad és Tobagói doktor kitalálta, hogy aznap legyen, mivelhogy édesapjának ezen a napon van a születésnapja.

Na de mire hívja fel a figyelmet a férfinap?

Ahogy a nőknek, úgy a férfiaknak is vannak a nemükre jellemző problémáik, jelesül olyanok, amelyek statisztikailag inkább őket sújtják. Ilyen az öngyilkosság, amelyben túlnyomórészt férfiak érintettek: 2018-ban például Magyarországon 1276 férfi és 380 nő vetett véget az életének. A függőséggel összefüggő betegségek is nagy számban érintenek férfiakat, és persze ott vannak a prosztatarák kockázatai; az ennek megelőzését célzó Movember mozgalom is éppen novemberre esik.

A nemzetközi férfinap hat alappillére


1. Népszerűsíteni férfi példaképeket; nem csak filmsztárokról vagy élsportolókról van szó, hanem mindennapi, dolgozó emberekről, akik példaértékű, becsületes életet élnek.

2. Felhívni a figyelmet férfiak pozitív hozzájárulására a társadalomhoz, a közösségekhez, a családhoz, a házassághoz, gyerekneveléshez és a környezethez.

3. Ráirányítani a figyelmet férfiak egészségére és jóllétére társadalmi, érzelmi, fizikai és spirituális értelemben.

4. Észrevenni a férfiakkal szembeni diszkriminációt például szociális szolgáltatások, társadalmi elvárások és jogi folyamatok tekintetében.

5. Javítani a nemek közötti kapcsolatokat és előmozdítani az egyenlőséget.

6. Biztonságosabb, jobb világot teremteni, amelyben az emberek biztonságban érezhetik magukat és kihozhatják magukból a legjobbat.

De nem csak a férfiakat sújtó betegségek adhatnak apropót a férfinap megünneplésére, hanem az a több ütemben és rohamos sebességgel zajló forradalom is, amely teljesen átalakította a nemi szerepeket. Gyakran előforduló kifejezés a „mérgező férfiasság”, az az attitűd, amely szerint érzelmeket kifejezni vagy gyengeséget mutatni férfiatlan dolog, és amelyet egyes érvek szerint csecsemőkoruk óta belénevelnek a férfiakba.

Éppen ezért minden évben van egy egymondatos célkitűzése a nemzetközi férfinapnak; ez 2019-ben a „Making a Difference for Men and Boys”, vagyis hogy ki kell kell férfiak és fiúk értékeit és praktikus lépéseket tenni az egészségük és jólétük előmozdításáért.

Adjak ajándékot az életem férfi szereplőinek?

Ez egyelőre nem szokás, de ha kedved tartja, miért ne? Akár adsz ajándékot, akár nem, mindenképp érdemes megemlíteni a dolgot a párodnak, a gyerekeidnek, az apukádnak…, és megfigyelni, kihúzzák-e magukat, büszkébbek-e attól, hogy a világ népességének erősebbik felével egyetemben ünnepeltek lettek egy napra.


Nézd meg ezt a galériát is:

Nézd meg a galériánkat>4 kép
Férfi testpozitív influenszerek

forrás: Dads4Kids Fatherhood Foundation

Tovább olvasok
Kép
Miért olyan különlegesek az októberi gyerekek?

A tudománynak erre is megvan a válasza. Egészen pontosan 5 válasza.

Kép
Napi horoszkóp október 21.: a Skorpiók kilépnek a komfortzónájukból, a Vízöntők komoly kihívás előtt állnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz izgalmas üzeneteket küldtek ismét a csillagok!

Kép
Sipos Pál tettei nem évülnek el: Visszatérés Epipóba

Kávéztunk tanár barátnőmmel, fecsegtünk mindenféléről, és akkor egyszer csak nekem szegezte a kérdést: Olvastad azt a cikket? Milyen cikket, kérdeztem. Nézett. Nem is tudsz róla? Mindenki erről beszél. Én akkor hallottam életemben először Sipos Pálról.

Kép
Legyen buli a szüret! – Íme, 5 biztos tipp hozzá

A bor összehoz – ezt régóta tudjuk. De az talán sokaknak új információ, hogy magának a borkészítésnek is megvan ez a varázsereje, kezdve rögtön a szürettel. Ahogy egy disznótor vagy egy paintball csata, úgy a szőlő betakarítása is lehet igazi társasági esemény – annyi különbséggel, hogy ez utóbbi biztos nem ér véget naplementével.

Kép
Nyilván téged sem érdekel: az édeshármas kultúrtörténete

A hármas szex az egyik leggyakoribb erotikus fantázia: tízből kilenc felnőtt el-eljátszik a gondolattal. A megvalósításig sokkal kevesebben jutnak el. Mi olyan izgató és nehezen kivitelezhető a hármasban?

Kép
Palya Bea: „Netni vagy nem netni – ez itt a kérdés"

Megzabolázlak, betörlek, mint egy vadlovat – fenyegeti az internetet Palya Bea énekesnő, majd elmeséli, hogy miért nem olyan egyszerű ez.

Kép
Még most is csak 64 éves lenne Carrie Fisher

Mindenki Leia hercegnőként ismerte, pedig Carrie Fisher intelligens és sokoldalú személyiség volt.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem