Nem találtak megfelelőt, ezért megírták – hiánypótló könyvvel segítik a kamaszokat az önismeret útján

Borítókép: Nem találtak megfelelőt, ezért megírták – hiánypótló könyvvel segítik a kamaszokat az önismeret útján Forrás: ÉNTérképem sajtóanyag
A felnőtteknek szóló önfejlesztő könyveknek se szeri, se száma, viszont a tinédzserek nem kapnak a hétköznapokban is hasznosítható segítséget. Egy nemzetközileg elismert coach - a civil életben ötgyermekes családanya – és évtizedek óta kamaszokkal foglalkozó pedagógus testvére elhatározta, változtatnak ezen. “Éntérképem” című könyvükkel minden fiatalnak utat szeretnének mutatni az önismeret és önfejleszés terén. A szerzőkkel, Horváth Riával és Ságodi-Sturm Hajnival beszélgettünk.

Az önismeret a boldogság, a sikeres élet kulcsa, ezt a szerző testvérpár nagyon jól tudja. Horváth Ria pedagógusként évtizedek óta foglalkozik kamaszokkal, akiknek - tapasztalata szerint - rengeteg kérdése van az életről, ám megfelelő szakirodalom hiányában a válaszokhoz nem kapnak tudományos eredményeken alapuló, mégis élvezetesen megszerezhető ismereteket.

Ságodi-Sturm Hajni nemzetközileg elismert coach egy világcégnél. Az öt gyermekes családanya Hollandiában él, ahol nem talált az “Éntérképem” fortélyait kínáló, fiataloknak szóló könyvet, ahogy Magyarországon és Angliában sem.

Forrás: ÉNTérképem sajtóanyag

„Nem értettem, hogy mi ennek az oka, hiszen a tudás elérhető. Tulajdonképp a munkánk része a testvéremmel. Együtt 60 év tapasztalatának alaptudását bővítettük szakirodalommal, majd Balázs Andrea fantasztikus grafikái a fiatalok számára is könnyen emészthető formába öntötték.

Mennyire képesek a tinédzserek az életük és az érzelmeik tudatos irányítására?

Ez a kérdés felmerülhet bárkiben – talán ezért is hiányoznak ilyen alkotások a könyvesboltok polcairól. Pedig igenis képesek rá, csak szükséges alapismeretek és azon kívül a coach szakma titka kell hozzá: a megfelelő kérdéseket kell feltenni.” – vallja Hajni. Mi pedig őket kérdeztük.

Forrás: ÉNTérképem sajtóanyag

Hogy érzitek, melyik irányból jött a nagyobb késztetés egy, kifejezetten a kamaszoknak szóló könyv megírásához? Személyes, vagy a munkátok során szerzett tapasztalataitok alapján jutottatok arra a felismerésre, hogy itt valamiféle hiány van, s hogy ezt a hiányt pótolni szeretnétek?

Ria: A kamaszoknak szóló önismereti tréningjeimhez keresgéltem könyvet a könyvesboltok polcain, de nem találtam igazán kedvemre valót: sok szöveg, kevés ábra, vagy nem a magyar viszonyokat tükröző tartalom volt a kínálatban. Elkezdtem hát feladatokat kitalálni a tinikkel való beszélgetésekhez, Hajni rengeteg ötlettel segítette a munkám.

Akinek kamasz gyermeke van, valószínűleg megtapasztalta már, hogy milyen nehéz bizonyos témákról elbeszélgetni velük. És úgy egyáltalán beszélgetni. Hisszük, reméljük, hogy a könyveinken keresztül ezt a folyamatot is segíteni tudjuk.

Pedagógusként pedig azt látom, hogy az általános iskolásokat – egyebek mellett - tanulni sem tanítják meg. Ez vajon miért nincs benne a NAT-ban? Ez az egyik fele. A másik pedig az, hogy az önismeretük fejlesztésével se igazán foglalkozik senki, a legtöbb iskolában legalábbis: erre sem idő, sem energia nem jut.

Milyen fogódzót találhat egy tini a könyveitekben? Az ÉNtérképem hogyan nyúl a mai kamaszokat érintő, olyan megkerülhetetlen témákhoz, mint például a közösségi média, vagy a bullying?

Hajni: Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy külön, e témáknak dedikálunk fejezeteket. A koncepciónk szerint 4 nagy témát ölelünk föl: ÉN, ÉN2 (vagyis hatékonyabb énem), ÉN MÁSOKKAL, és ÉN A JÖVŐBEN. Ezekbe ágyazva próbálunk meg beszélni nemcsak ezekről a valóban nagyon fontos kérdésekről is, de még például a függőségről is. Mindkét könyvünkben foglalkozunk a közösségi médiával, amire a 16 éven felülieknek szóló kötetben jóval nagyobb hangsúlyt fordítunk, mint a fiatalabb korosztálynak szánt Első ÉNtérKÉPem-ben.

A célunk az elgondolkodtatás.

Az eddigi visszajelzések alapján azt látjuk, hogy minden eddigi olvasónk sokat merített belőle: a fiatalok szeretik a tartalmat és a formátumot is, a szülők és a tanárok pedig örülnek, hogy végre van segítség ahhoz, hogy jobban tudják a kamaszokat támogatni az önkereső úton, és beszélgetéseket indíthassanak a korosztálynak fontos témákról.

Ria: A legfontosabb számunkra az, hogy szeretnénk segíteni a fiataloknak. Jó érzés, hogy olyat alkottunk, ami másnak hasznos.

Forrás: ÉNTérképem sajtóanyag

Mit gondoltok, az a kiskamasz korosztály - az első kötet célközönsége – nem túl kicsi még ahhoz, hogy önállóan befogadjon, elsajátítson egy ilyen jellegű könyvet? Még ha neki is ül egymaga olvasni, felnőtt segítsége nélkül meddig juthat a tartalom érdemi elsajátításában, elmélyítésében?

Ria: Ez egyfelől teljesen egyedi. A lányok például gyakran korábban érnek, így elképzelhető, hogy könnyebben ülnek oda, olvassák el és mélyülnek bele a témákba. A (kis)kamaszok egyedül is el tudják olvasni a könyvet és meg tudják csinálni a feladatokat, mivel az ő korosztályuknak írtuk. Ez a könyv tesztelése során be is igazolódott. Ugyanakkor még többet tanulhatnak belőle a gyerekek, ha valakivel meg tudják beszélni az olvasottakat és támogatást kapnak a gyakorláshoz. Ez egyébként a felnőtteknél is így van: egy beszélgetés egy megértő baráttal vagy egy coach-csal sokat segíthet abban, hogy másként gondoljuk át a dolgokat.

Sőt a tapasztalatok szerint még az is gyakran előfordul, hogy a szülő is tanul az olvasottakból, és a könyv alapján újragondolja a saját szemléletmódját, meg esetleg azt is, hogy hogyan beszéljen a tinédzserhez! Meggyőződésünk, hogy számukra is nagyon hasznos lehet, ezért is bátorítjuk őket, vegyék a kezükbe, ismerjék meg a könyveinket. De ugyanígy a pedagógusokat is erre ösztönözzük, akiknek szintén fogódzót adhatunk a könyveinkkel.

Hajni: A 10 éves kortól ajánlott "Első Éntérképem" és a 16 éven felülieknek szóló, bővített tudást tartalmazó "Az Éntérképem" olyan útra navigálnak, ahol minden, az életkorra jellemző legfontosabb kérdésre választ kaphat egy tini vagy egy egyetemista. Ki ő? Miért lett ilyen? Milyen akar lenni? Hogyan indulhat el a számára kedvező úton? A tartalom 95 százaléka szerintünk életkortól függetlenül is hasznosítható, így szülőknek is ajánlott olvasmány – főként mert a családi beszélgetések tehetik teljessé a hatást.

Nem gondoltatok rá, hogy megjelentek más, a fiatalokhoz közelebb álló, online platformokon is?

Hajni: Dehogyisnem, teljes mértékben. Instagram profilunk már van, ami folyamatosan alakul, fejlődik. A könyveket pedig e-book formájában is készülünk megjelentetni, a munka már lázasan folyik a háttérben. Egyébként a könyveinken túl is kapnak hasznos tudást a fiatalok; az Éntérképem honlapján, és a Facebook, valamint az Instagram oldalunkon is.

Forrás: ÉNTérképem sajtóanyag

Egyébként pedig nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a könyveink - mind tartalmilag, mind formailag a tiniknek, a fiatalok nyelvén szóljanak. Ezért használunk például egy fagyis hasonlatot, amely az agy területeinek és funkciójuknak megértéséhez az egész könyvön át alkalmazott alapot ad. Ezért idézzük Justin Bieber és a Harry Pottert alakító Daniel Radcliffe nyilatkozatait is a függőségekről szóló részben. Így a boldogság magvait ültetjük el a fejekben, ami rögtön beugrik a fiatal olvasóknak, ha a leírt élethelyzetekben találják magukat.

Galériánkban pedig arról olvashatsz, hogy általában miért nincs kedve a kamasz gyerekednek mesélni a napjáról