Nem kötelező minden nap megfürdetni az újszülött kisbabát!

Borítókép: Nem kötelező minden nap megfürdetni az újszülött kisbabát! Forrás: Photo by Irina Murza on Unsplash
Nagy port kavart Bocskainé Irci, IBCLC laktációs szaktanácsadó posztja, amelyben arra hívja fel az édesanyák figyelmét, hogy nem kötelező egy újszülöttet minden áron, minden egyes nap megfürdetni.

A cikk először a Famiily.hu-n jelent meg.

Az újszülött fürdetése minden egyes nap megosztó kérdés. Valaki arra esküszik, hogy minél korábban a napi rutin részévé kell tenni, míg mások – köztük a Méhemgyümölcse.hu oldal alapítója, Bocskainé Irci IBCLC laktációs szaktanácsadót, az Életkezdet Szakmai Egyesület alelnöke minap egy külön posztot szentelt annak, hogy ez az első hetekben, hónapokban nem szüksége.

“Mindenképp azzal kell kezdjem, hogy ez anyai döntés.” – vágott bele megkeresésünkre a szakértő.

Sehol nincs kimondva, nincs kötelezővé téve, hogy egy újszülöttet minden nap fürdetni kell. Pláne az első 6 hétben, a gyermekágy alatt, amikor az anyukák sokszor a világukról nem tudnak, amikor a napjaik szinte csak a szoptatásról és a dajkálásról szólnak.
tette hozzá Bocskainé Irci.

Bocskainé Irci elmondta, hogy a szakmai javaslat az, hogy az első 3 hónapban ne fürdessük minden nap a babákat. “Ne érezze anya kötelezőnek, pláne, ha a kisbaba sír, láthatóan nem szereti. Ébreszteni pedig fürdetés miatt végképp ne ébresszünk fel az alvó újszülöttet. A tévhittel ellentétben ugyanis 3 hónapos kor előtt a babáknak szükségtelen a napi rutin. Ezután is először nappal és éjszaka, majd délelőtt és délután van. Nem fogják tudni, hogy na most 7 óra van, ideje fürdeni.” – tette hozzá Irci, aki számtalan kismamát és édesanyát segít és lát el nap mint nap hasznos tanácsaival.

“6 hetes kor előtt ne akarjunk napirendet, mert csak azt érjük el, hogy frusztrálódunk. Adjunk időt magunknak és kisbabánknak is hozzászokni az új életkörülményhez. Sajnos sokszor túl hamar beleerőltetik a napjaikba a fürdést, úgy gondolják, hogy 3 naposan a napi rutin része kell, hogy legyen az újszülött fürdetése. Pedig nem.

Hányszor, milyen időközönként fürdessük akkor az újszülöttet?

“Ez anyai döntés. Ha az anya úgy ítéli meg, hogy minden másnap, akkor minden másnap, ha heti kétszer szeretné, vagy látja szükségességét, akkor annyiszor. De minden nap nem kell. A baba nem lesz piszkos, nem izzad, így szükségtelen. Akkor javasolt, hogy nagyon bukós a baba, vagy kifolyt a kaki, de bőven elég ilyen esetben is a fenekét csap alá tenni és megfürdetni. Ráadásul azt se felejtsük el, hogy egész nap popsitörlővel törölgetjük…” – tette hozzá Bocskainé, aki még azt javasolta, hogy ha nagyon nyűgös a baba, akkor ki lehet zökkenteni fürdéssel, de ha közben is nagyon sír, akkor ne tartson sokáig a mosdatás..

“Tehát nem arról van szó, hogy 3 hónapig ne fürdessük egyáltalán a babát, sokan hajlamosak ilyenkor a végletekbe menni. Sok jó út van, érdemes próbálgatni, rátalálni a számunkra legjobbra. Egy biztos: az győz, akiben több a szeretet.”

Kattints a galériára, hogy a babák alvásáról is megtudj mindent, ami fontos!