Azt mondták meddő vagyok, pedig valójában a stressz miatt nem estem teherbe

Azt mondták meddő vagyok, pedig valójában a stressz miatt nem estem teherbe
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Akár a kivizsgálásnál, akár a sokadik lombiknál tart valaki, a babatervezés nehézségei alaposan igénybe veszik testet és lelket egyaránt. Néha a reményt és az eltökéltséget kerekedik felül, máskor a düh. A testre ilyenkor lehet tekinteni, amiért nem azt teszi, amit elvárnánk tőle. Így volt ez Barbinál is.

A famiily.hu cikke.

Ne görcsölj!

“Hányszor hallottam ezt a mondatot! – kezd történetébe Barbi. – Bár úgy működnének a félelmek, hogy egy kapcsolóval ki tudnánk iktatni őket! Nekem sajnos nem igazán ment. Eleve úgy indultunk a babavállalásnak a párommal, hogy az orvosom kijelentette, olyan hormonértékekkel és adottságokkal – többek között egy petefészekkel, hátrahajló méhhel-, amilyenek nekem vannak, soha nem fogok teherbe esni és a lombiknak sincs sok értelme. A papíromra pedig odaírta: meddő.”

Barbiék orvost váltottak, olyan szakembert választottak, akit hasonló cipőben járó barátaik, ismerőseik is jó szívvel ajánlottak és akinek ők a gyermekáldást köszönhették.

“Sajnos az inszeminációk, majd a lombikos kísérletek is mind sikertelenek maradtak.

Úgy éreztem, a testem cserbenhagyott. Akkor még egyáltalán nem foglalkoztam a meddőség lelki oldalával, a testemet hibáztattam mindenért és egyre jobban gyűlöltem.”

Barbi szemét egy újságcikk nyitotta fel, amelyben arról olvasott, hogy a meddőségi kezelésen résztvevő páciensek stressz-szintje a kezelések alatt az idő előrehaladtával nő. A sikertelen ciklusok után a depressziós tünetek, azaz a lehangoltság, a csökkent önértékelés és a bűntudat mellett a harag és az elszigeteltség érzése is megjelenik, és ezek az érzések hosszú időn keresztül fennállnak. Kutatások szerint a ciklus előtti pszichés állapot befolyásolja a később leszívható és a megtermékenyített petesejtek számát, a teherbeesés sikerét, sőt az élveszülés esélyét és a születendő baba születési súlyát is (minél alacsonyabb az IVF-ciklus előtti stressz, annál jobbak ezek a mutatók).

“Megdöbbentettek és mélyen belém ivódtak ezek a mondatok és a cikk végén a konklúzió, miszerint a meddőségi kivizsgáláson és kezeléseken részt vevő nők körében mind az egyéni, mind a csoportos pszichoterápia csökkenti a stresszt, a szorongásos és a depressziós tüneteket, mitöbb, sok esetben növeli a teherbe esés esélyét is.”

Barbi utánajárt és felkereste a cikkben szakértőként nyilatkozó orvost, a pszichoterapeuta, mozgás- és tánterápiás csoportvezető dr. Polgár Patriciát. A szakember elmagyarázta, hogy Barbi esete egyáltalán nem egyedi,

a meddőség okozta krónikus stressz érzelmi kimerüléssel jár és testi működéseinkre is hatással van, beleértve a szív-érrendszert, a hormonrendszer működését, olyan testi változásokat okozva, amelyek tovább ronthatják a fogamzóképességet.

Az erő benned van

“A pszichodinamikus mozgás- és táncterápia a testtudati gyakorlatokat és a mozgásimprovizációban rejlő gyógyító lehetőségeket kapcsolja össze a csoportterápia eszközeivel. A mozgás- és táncterápia egyrészt, úgynevezett explicit belátás révén segít megérteni tetteink mozgatórugóit: az ember megérti például, hogy a nagyon kritikus, domináns apja miatt fél a kudarctól és teljesítményhelyzetekben mintha apja hangja szólalna meg a fejében és mondaná, hogy “úgysem fog sikerülni”. Emellett a terápia a szavakkal ki nem fejezhető, testbe zárt emlékek, érzések megélése, élményszerű átdolgozása, vagyis az úgynevezett implicit tapasztalatok átformálása révén is hat”- mondja a szakember.

A változáshoz mindkettőre szükség van. A mozgásterápián ezért minden alkalom szóbeli résszel kezdődik, mozgásos résszel folytatódik, és szóbeli résszel fejeződik be. A csoportterápiák számos előnnyel rendelkeznek az egyéni terápiákhoz képest. A csoporttagok megosztják tapasztalataikat, érzéseiket, ezáltal felismerik, hogy azok nemcsak rájuk jellemzőek, így csökken az elszigeteltség érzése.

A cikk további részét a linkre kattintva olvashatod!


6 dolog, ami tilos és nagyon tud hiányozni veszélyeztetett terhesség alatt

Nézd meg a galériánkat>6 kép
6 dolog, ami tilos és nagyon tud hiányozni veszélyeztetett terhesség alatt

famiily.hu

Tovább olvasok
Kép
Öt dolog, amit megtanulhatsz a macskádtól

Minden érintett tudja, hogy a Macskával szemben lehetetlen a falkavezért alakítani, vagy abban bízni, hogy egyszer majd demokratikus csapatot alkottok.

Kép
9 dolog, ami számomra természetes, de a férjemnek égnek áll tőle a haja

Díszpárnák, csinos bögrék, burjánzó növények a lakásban. Minden női szívet megdobogtatja legalább az egyik, ám életünk párjai szívük szerint eltüntetnék mindet, amint kitesszük a lábunkat a lakásból.

Kép
Milyen borokat válasszunk előételekhez?

Akárcsak az italok sorában az aperitifnek, úgy az étkezések során az előételeknek is megvan a fontos szerepük. Érdemes a menüsort is ugyanúgy felépíteni, mint ahogy a borok kóstolási sorrendjét felállítani, vagyis a könnyű ételekkel és italokkal kezdeni, majd fokozatosan haladni a tartalmasabb fogások és a testesebb, érettebb borok felé. Mivel az előétel amolyan első fogás előtti étvágygerjesztő, leginkább könnyedebb, lendületesebb, frissebb borok kerülnek mellé pohárba. „Kóstoljunk bele” néhány hideg és meleg előételbe, és a hozzájuk párosítható borokba!

Kép
Megnéztem Grecsó Krisztián és Grecsó Zoltán önálló estjét

A „Többet magunkról” című darabbal a Grecsó név végérvényesen összművészeti branddé vált. Jobb nem is történhetett volna vele.

Kép
A tehénpuki és -böfögés életveszélyes!

A szarvasmarhák tejet és húst adnak nekünk. És jó sok metánt. A metán meg az egyik legveszélyesebb üvegházgáz: a klímakatsztrófához nagyban hozzájárul. De most úgy tűnik, a metánnak annyi.

Kép
Dubajban az anyák szülés után mell- és hasplasztikát is kérhetnek - ez ott természetes

Anyukák mesélnek, milyen a terhesség és a szülés Dubajban, Svédországban, Hollandiában, Franciaországban és Angliában.

Kép
Másfél évtized után elengedtem az örökbefogadást, és most boldog vagyok

Nem esett teherbe, de kétségbe sem. Járta az egészségügy rondabugyrait, a kórházakat, a borsos árú magánrendeléseket, a meddőségi klinikákat. Végül az örökbefogadás mellett döntött. Üdvtörténet nincs, mégsem vág eret magán emiatt. Ági kálváriája és felszabadulása.

Kép
Vérnyomáscsökkentő ételek

A szívbetegségek elkerüléséhez a magas vérnyomás az a kockázati tényező, amit az összes közül a legkönnyebb orvosolni. A megfelelő étkezéssel sokat segíthetsz!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem