Azt mondták meddő vagyok, pedig valójában a stressz miatt nem estem teherbe

Azt mondták meddő vagyok, pedig valójában a stressz miatt nem estem teherbe
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Akár a kivizsgálásnál, akár a sokadik lombiknál tart valaki, a babatervezés nehézségei alaposan igénybe veszik testet és lelket egyaránt. Néha a reményt és az eltökéltséget kerekedik felül, máskor a düh. A testre ilyenkor lehet tekinteni, amiért nem azt teszi, amit elvárnánk tőle. Így volt ez Barbinál is.

A famiily.hu cikke.

Ne görcsölj!

“Hányszor hallottam ezt a mondatot! – kezd történetébe Barbi. – Bár úgy működnének a félelmek, hogy egy kapcsolóval ki tudnánk iktatni őket! Nekem sajnos nem igazán ment. Eleve úgy indultunk a babavállalásnak a párommal, hogy az orvosom kijelentette, olyan hormonértékekkel és adottságokkal – többek között egy petefészekkel, hátrahajló méhhel-, amilyenek nekem vannak, soha nem fogok teherbe esni és a lombiknak sincs sok értelme. A papíromra pedig odaírta: meddő.”

Barbiék orvost váltottak, olyan szakembert választottak, akit hasonló cipőben járó barátaik, ismerőseik is jó szívvel ajánlottak és akinek ők a gyermekáldást köszönhették.

“Sajnos az inszeminációk, majd a lombikos kísérletek is mind sikertelenek maradtak.

Úgy éreztem, a testem cserbenhagyott. Akkor még egyáltalán nem foglalkoztam a meddőség lelki oldalával, a testemet hibáztattam mindenért és egyre jobban gyűlöltem.”

Barbi szemét egy újságcikk nyitotta fel, amelyben arról olvasott, hogy a meddőségi kezelésen résztvevő páciensek stressz-szintje a kezelések alatt az idő előrehaladtával nő. A sikertelen ciklusok után a depressziós tünetek, azaz a lehangoltság, a csökkent önértékelés és a bűntudat mellett a harag és az elszigeteltség érzése is megjelenik, és ezek az érzések hosszú időn keresztül fennállnak. Kutatások szerint a ciklus előtti pszichés állapot befolyásolja a később leszívható és a megtermékenyített petesejtek számát, a teherbeesés sikerét, sőt az élveszülés esélyét és a születendő baba születési súlyát is (minél alacsonyabb az IVF-ciklus előtti stressz, annál jobbak ezek a mutatók).

“Megdöbbentettek és mélyen belém ivódtak ezek a mondatok és a cikk végén a konklúzió, miszerint a meddőségi kivizsgáláson és kezeléseken részt vevő nők körében mind az egyéni, mind a csoportos pszichoterápia csökkenti a stresszt, a szorongásos és a depressziós tüneteket, mitöbb, sok esetben növeli a teherbe esés esélyét is.”

Barbi utánajárt és felkereste a cikkben szakértőként nyilatkozó orvost, a pszichoterapeuta, mozgás- és tánterápiás csoportvezető dr. Polgár Patriciát. A szakember elmagyarázta, hogy Barbi esete egyáltalán nem egyedi,

a meddőség okozta krónikus stressz érzelmi kimerüléssel jár és testi működéseinkre is hatással van, beleértve a szív-érrendszert, a hormonrendszer működését, olyan testi változásokat okozva, amelyek tovább ronthatják a fogamzóképességet.

Az erő benned van

“A pszichodinamikus mozgás- és táncterápia a testtudati gyakorlatokat és a mozgásimprovizációban rejlő gyógyító lehetőségeket kapcsolja össze a csoportterápia eszközeivel. A mozgás- és táncterápia egyrészt, úgynevezett explicit belátás révén segít megérteni tetteink mozgatórugóit: az ember megérti például, hogy a nagyon kritikus, domináns apja miatt fél a kudarctól és teljesítményhelyzetekben mintha apja hangja szólalna meg a fejében és mondaná, hogy “úgysem fog sikerülni”. Emellett a terápia a szavakkal ki nem fejezhető, testbe zárt emlékek, érzések megélése, élményszerű átdolgozása, vagyis az úgynevezett implicit tapasztalatok átformálása révén is hat”- mondja a szakember.

A változáshoz mindkettőre szükség van. A mozgásterápián ezért minden alkalom szóbeli résszel kezdődik, mozgásos résszel folytatódik, és szóbeli résszel fejeződik be. A csoportterápiák számos előnnyel rendelkeznek az egyéni terápiákhoz képest. A csoporttagok megosztják tapasztalataikat, érzéseiket, ezáltal felismerik, hogy azok nemcsak rájuk jellemzőek, így csökken az elszigeteltség érzése.

A cikk további részét a linkre kattintva olvashatod!


6 dolog, ami tilos és nagyon tud hiányozni veszélyeztetett terhesség alatt

Nézd meg a galériánkat>6 kép
6 dolog, ami tilos és nagyon tud hiányozni veszélyeztetett terhesség alatt

famiily.hu

Tovább olvasok
Kép
Napi horoszkóp november 24.: a Kosok fontos ügyért harcolnak, a Rákok körül felpezsdül az élet

Ma is izgalmas üzenetek várnak, nem érdemes tehát kihagyni a horoszkópod!

Kép
Az érzelmi megcsalás 5 jele, amit a legtöbben túl későn vesznek észre

A félrelépést a kapcsolatok többsége nem képes túlélni, mindegy, hogy a megcsalás milyen téren történik.

Kép
Híres magyar anyukák, akik elkapták a koronavírust

A COVID-19 nem válogat. Olyannyira, hogy egyre több közszereplő osztja meg magáról a hírt, hogy bizony ő is elkapta a koronavírus-fertőzést. Ismert anyukák mesélik el, hogyan élték meg a betegséget és a karantént, miután pozitív lett a tesztjük.

Kép
Veszélyben a nemzőképesség! - 5 szokás, amiről mindenképpen szoktasd le a párod, ha babát szeretnétek!

Nagyjából 100 nap szükséges ahhoz, hogy kifejlődjenek és megérjenek a spermiumok. Ennyi ideig tart, míg a leendő gyermeked apja javítani tud nemzőképességén, feltéve, ha felhagy pár rossz szokással.

Kép
Lehet, hogy Covidos vagy? Így készülj fel a PCR-tesztre testileg és lelkileg

Mutasson valaki olyan embert, aki könnyedén beül a fogorvosi székbe vagy egyszerűen túllendül a másnap esedékes nőgyógyászati rákszűrés gondolatán? Ezeknél a beavatkozásoknál legalább tudjuk mire számíthatunk, mert már korábban átéltünk ilyen procedúrát. Ellenben a Covid-teszt egy merőben új tapasztalás. Viszont tehetsz néhány lépést annak irányába, hogy testben és lélekben felkészülten érkezz meg a PCR-tesztre.

Kép
Mennyit igyon egy iskolás korú gyerek?

Legyen szó bármilyen évszakról, mindig oda kell figyelni a gyermekek folyadékbevitelére. A hidratációnak nem csak sport vagy mozgás közben, de a számítógépek előtt ülve is fontos szerepe van. Nagy-Parádi Tímeát, az Absolute Live táplálkozási szakértőjét kérdeztük.

Kép
Pokorny Lia: „Valódivá kezdhetnénk válni, valódi örömökkel és valódi célokkal”

Mintha barátnők lennénk, olyan közvetlenül és őszintén mesél magáról és a világról. Egy másfajta boldogságról, amelynek a küszöbén állunk. Arról, hogyan tesz rendet a járvány hatására az életében. A színésznő, aki 2020. november 24-én az online Éva Psziché Est vendége lesz, beavat a félelem és a nyugalom, az egyedüllét és a kiteljesedés titkaiba.

Kép
A karácsony nem marad el, jöhet a dekor!

Ünnepi dekorációk a minimalistától a romantikusig, amik csak rád várnak. Meghitt és csodákban gazdag készülődést kívánunk!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem