Nem beteg, csak uszodában volt - Avagy hogy fertőz meg egy gyerek 2 nap alatt egy egész csoportot

Borítókép: Nem beteg, csak uszodában volt - Avagy hogy fertőz meg egy gyerek 2 nap alatt egy egész csoportot Forrás: Getty Images
Kizárólag egészséges gyermek látogathatja a bölcsődéket, óvodákat, iskolákat! Zengik a közintézmény kapuira kitett hirdetmények. De hogy is megy ez a valóságban?

Téli szünet után újult erővel röpültek vissza a gyerekek a közösségbe. Szinte teljes létszámmal indult a nagyobbik fiam alsós osztálya, és a kicsi ovis csoportja is. Beszélgettük is az egyik óvónővel, hogy érződik a gyerkőcökön, hogy teljesen kicserélődtek, kipihenték magukat, mert az óvoda a sok szabállyal és kötöttséggel nekik is tud olyan terhes lenni mint nekünk felnőtteknek a melós mókuskerék. És mennyire beszédes az is, hogy a több mint kéthetes szünidőben senki nem betegedett le, huszonötből huszonnégyen megjelentek az első hétfői napon.

Boldogan húztam kisfiam lábára hazafelé indulva a hótaposót, mikor a mellettünk ülő csoporttárs száját egy igen öblös hurutos köhögés hagyta el. Betegeskedik a Kiss Bence, drágám? – kérdeztem.

Nem, Anya! Nem beteg, csak uszodában volt.
érkezett a válasz.

Abban a pillanatban foszlott szerteszét az összes illúzióm az egészséges óvodai közösségről. Hazaérve megdupláztuk a C- és D-vitamin adagot, elővettük az immunerősítő illóolajokat; - költői túlzással élve - locsoltam a gyerek talpára, hátára, párologtattam a légfertőtlenítőt az otthoni közösségi terekben, szellőztettem, minden kilincset, kapcsolót letörölgettem, és bíztam a jó szerencsénkben.

Másnap a huszonnégy „egészséges” gyerekből már csak tizennégy lépte át az óvoda küszöbét, szerdára pedig hétre csökkent a szivárvány csoport létszáma. A Kiss Bence? Ő is otthon pihengetett a többséggel együtt.

Ez a klasszikus esete annak, hogy hogyan fertőz meg egy gyerek két nap alatt egy egész csoportot.

Annyiszor beszéltünk már arról, hogy nem csak a saját gyerekünkkel szúrunk ki, ha betegen küldjük közösségbe, hanem a többivel is, meg azoknak a szüleivel. Mert tudom én, hogy mekkora szívás az, hogy egy hetet oviban, suliban van a kölyök, két hetet meg otthon. A főnökök haja is kihullik, hogy csiki-csukiban dolgozik a kollektíva, de nah… Így másik tizenhat szülőnek is meg kellett oldania beteg gyerek mellé a felvigyázást, jobb esetben a home office-t.

Legyünk tekintettel egymásra, kedves szülőtársak! Ne küldjünk beteg gyermeket iskolába, óvodába! Pláne most, hogy a járványügyi intézkedések igen szigorúak, és egy kis vizes orrfolyással, egy kis tüsszögéssel is hazaküldenek mindenkit.

A galériánkban három olyan illóolajat mutatunk be, ami tényleg segít, hogy ne legyünk betegek!