Neked a férjed az első, vagy a gyerek?

Borítókép: Neked a férjed az első, vagy a gyerek? Forrás: Getty Images
A barátnőm válik a férjétől, két gyereke apjától. Visszatekintve úgy látja, túlságosan is gyerekközpontú életet rendeztek be maguknak, és nem fordítottak elég energiát a házasságukra. A jövőre nézve esküszik, hogy a párkapcsolatot fogja első helyre tenni. Ez nagyon elgondolkodtatott.

Ez a cikk az Éva magazin korábbi számában jelent meg.

Magam is elkezdtem agyalni és megfigyelni az életemet, valamint kérdésekkel bombázni a környezetemet, mert én is szeretném tudni, mi a jó válasz. Megkérdeztem a férjemet. „A gyerek az első” – mondta ő, és én egy picit csalódott lettem. Titokban azt reméltem, ő majd azt feleli, hogy a házasság az első, én pedig azt, hogy a gyerek.

Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a címbéli kérdés így túl sarkos. (Valójában csak azt szeretném, ha a férjem mellém ülne a kocsiban, amikor vezetek, nem pedig hátra, a gyerek mellé, hogy őt szórakoztassa – szórakoztasson engem!) Mindenesetre amikor óvatosan elkezdem beütni a Google-be a „marriage or child first” szókapcsolatot, egy perc alatt egymilliárd négyszázmillió találatot dob ki az internet, amiből arra következtetek, hogy már mást is foglalkoztatott ez a kérdés előttem.

Azt szűrtem le, hogy a szakirodalom azt javasolja, hogy a házastársadat tedd az első helyre. Például azért, mert a párkapcsolat az az alap, amiből a gyerekek születése fakadt, és a gyerekek felnőtté válása után is ez lesz az a bázis (jó esetben), ahová visszatértek. A fészket folyamatosan gondozni, ápolni kell ahhoz, hogy ne üresedjen ki az utódok kirepülése után sem. Aztán az is fontos, hogy jó párkapcsolati mintát mutass a gyerekednek: egy olyan házasságét, amely fontos neked, amelyben egységfrontot alkotsz a társaddal, akinek az igényeit nem szorítod háttérbe.

Hát én már túl vagyok a gyerekeken és szerintem nagyon finom egyensúlyban kell tartani a kettőt. Hosszú távon persze a férjem több időt kapott – vele kezdtem, vele is szeretném befejezni. A férjjel vagy gyerekekkel eltöltött idő milyensége a fontosabb.
Kati

Közben a gyakorlatban szinte az összes általam ismert család a gyerek körül forgó ringlispíl. Miért van ez? Én úgy látom, hogy a gyereknevelésben egy generáció alatt óriási paradigmaváltás következett be. Bennünket hamar bölcsibe adtak és mi voltunk a kulcsos gyerekek (mondjuk én nem), sokunk szinte magától nőtt fel és ultima ratio volt otthon az, hogy „mert azt mondtam”, meg az, hogy „amíg az én házamban”. Ezzel szemben mi, mai kisgyerekes szülők nagyon tudatosan monitorozzuk a saját szülőségünket, ami fontos rétege a személyiségünknek és sokat dolgozunk rajta.

A baráti köröm tagjainak többsége (velem együtt) falja a gyerekneveléssel kapcsolatos könyveket, pszichológiailag meglehetősen képzettek vagyunk, igény szerint szoptatunk, kötődőn meg válaszkészen nevelünk, órákig altatjuk a gyerekeinket, együtt alszunk velük, félbehagyjuk az ebédünket, ha kérnek egy pohár vizet, és azonnal elhallgatunk, ha megszólalnak (a megfelelő aláhúzandó). A társadalmi nyomás azt az elvárást közvetíti, hogy akkor vagy jó szülő – pontosítok: jó anya –, ha teljesen odaadod magad a gyerekednek.

Szülők 9 hónapja vagyunk, házasok 6 éve, szerelmesek pedig 12 éve. Nagyon megdolgoztuk egymást és a házasságunkat is a gyerek előtt. Tökéletes egységgé váltunk hárman, esténként nem kell letennünk az anya vagy apaszerepet, mert nem szerepek, és nem kell felvennünk a csábító házastárs jelmezt sem, ugyanemiatt. Valószínűleg ehhez az is hozzájárul, hogy a gyerek előtt sem éltünk klasszikus szereposztás szerint, akkor is a férjem főzött és én intéztem a pénzügyeket, most is saját magának vasalja a fehér ingeit és a gyerek előtt is így volt. Társam ő a háztartásban is, így szabad vagyok én is, testben és lélekben is. Olyanok a napjaink, mint egy tánc: ismétlődő cselekvések/mozdulatok sorozata, szinte tökéletes koreográfiával, de mindig van benne egy kis izgalom, egy összenézés, egy poén, egy kacsintás – ettől mindig mozog körülöttünk a levegő.
Karolina

Párkapcsolati kérdésekben ellenben, megkockáztatom, nem vagyunk ilyen tudatosak. Mintha ezen a területen kevesebb támpontunk lenne, hogyan is kell jól csinálni. Ráadásul a kapcsolatok egy kicsit mintha még bonyolultabbak lennének, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Összességében én úgy látom, hogy – talán elkerülni próbálván a szüleink kissé ridegebb mentalitását – mi átestünk a ló túlsó oldalára, és beáldozzuk magunkat a gyerekeinknek. Magunkat és a párkapcsolatunkat is.

A lényeg szerintem, hogy a gyerek születik bele a szülők életébe és nem fordítva, azt az életstílust érdemes nekik megmutatni a kezdetektől, amiben a szülők komfortosan érzik magukat.
Andrea

Miért, másképp is lehet? Pamela Druckerman amerikai újságíró Párizsban alapított családot, és a Nem harap a spenót című könyvében a kívülről érkezettek friss tekintetével csodálkozik rá arra, hogy a francia nők nem adják meg magukat a „totális anyaság kultúrájának”. Megőrzik személyiségüknek a gyerekvállalás előtti részét is, ami jó nekik, jó a párjuknak és – voilà! – jó a gyereknek is. „A hollywoodi filmekben rögtön lehet tudni, hogy egy női szereplőnek van-e gyereke. Gyakran az egész film erről szól. Ezzel szemben a francia romantikus drámákban és vígjátékokban, amelyekre néha elszököm, a cselekmény szempontjából gyakran teljesen érdektelen mellékkörülmény, hogy a főszereplőnek van-e gyereke vagy nincs. A Les Regrets (Megbánás) című, tipikus francia film során valamelyest tudatában vagyunk annak, hogy a tanárnő egy kislány édesanyja. Azonban a kislány csak egészen rövid időre tűnik fel. A film nagyrészt szerelmi történet, szenvedélyes ágyjelenetekkel. Nem arról van szó, hogy a főszereplőt rossz anyának akarták volna ábrázolni – az anyasága egyszerűen nem része a történetnek. Franciaországban az uralkodó társadalmi üzenet az, hogy bár szülőnek lenni fontos, a többi szerepünket sem szabad ennek alárendelni.”

„Az angolszász nők számára az anyaszerep nagyon különválik a többitől, nagyon abszolút… Amikor anyaszerepben vannak, olyankor anyaruhát hordanak. Ha szexik, akkor csakis szexik. És a gyerekek csak akkor látják, amikor éppen anya. Franciaországban az »anya« és a »nő« szerepe ideális esetben egybeolvad. Mindkettő mindig látszik.”

A nagylány 1,5-2 éves lehetett, amikor kikeltem magamból, hogy a férjem ne hívjon folyamatosan anyának, én Évi vagyok, a felesége, barátnője, szeretője, és nem vagyok az anyja. Valahol ott lett elegem. Szerintem ott volt egy hatalmas fordulópontunk. Aztán minden gyerek után kábé ugyanebben az időben még egy és még egy.
Éva
PÁRKAPCSOLATI PRIORITÁSI TESZT

IGAZ VAGY SEM?

1. Pontosan tudom, a partnerem mitől érzi azt, hogy az első helyen szerepel az életemben. Figyelemmel követem, hogy ő boldog-e.

2. Teljesen oké, ha néha nem értünk egyet a gyereknevelésben, de soha nem helyezkedem vele nyíltan szembe a gyerekek előtt.

3. A munkán kívül több időt töltök a társammal, mint bárki mással.

4. Amikor a párommal vagyok, általában nem veszem fel másnak a telefont.

5. Amikor fontos dolog történik velem, a párom az első, akivel meg akarom osztani azt.

6. Amikor elmondom a gyerekeknek, hogy ma este apával kimozdulunk, nincs bűntudat a hangomban.

7. A férjemnek és nekem hetente legalább egyszer van közös kimenőnk.

8. A páromnak és nekem hetente legalább egyszer van egy személyes és mély beszélgetésünk, amely 20–30 perces vagy hosszabb.

9. Több időt töltök a társammal, mint a telefonommal, videójátékokkal vagy a Netflixszel.

10. A gyerekeim érzik a megkülönböztetett szeretetemet, de azt is tudják, hogy nem élveznek elsőbbséget a társammal szemben.

11. Nem hagyom, hogy a gyerek kijátsszon egymás ellen bennünket, a szülőségben egy csapat vagyunk.

12. Szinte soha nem változtatom meg a párommal kialakított tervet csak azért, mert a gyerekek valami mást akarnak.

13. A társam és én egy évben egyszer elmegyünk vakációzni kettesben.

14. A gyerekeink tudják, hogy nem szakíthatnak félbe, várniuk kell, amikor a társam és én beszélgetünk.

15. A hét során beiktatok pár olyan dolgot (megteszek vagy megveszek valamit), ami nem létfontosságú ugyan, de tudom, hogy a páromat megörvendeztetem vele.

16. Havonta legalább 2-3 alkalommal van esti randevúnk a férjemmel.

17. A társam és én tápláljuk a közös érdeklődési körünket és a személyes álmainkat is, amelyek nem feltétlenül a gyerekekhez kapcsolódnak.

18. Könyveket olvasunk, előadásokra vagy tanácsadóhoz járunk, egyszóval időt és energiát fordítunk arra, hogy személyesen és a házasságunkban is épüljünk.

ÉRTÉKELÉS:

1–9 igaz válasz: alacsony befektetés
10–14 igaz válasz: átlagos befektetés
15–18 igaz válasz: nagy befektetés

Mit üzennek a már elvált nők, mit csináljunk házasként máshogy? Íme: