Megoldás a tanárhiányra: négynapos tanítási hét. Hogy mi van??!

Borítókép:  Megoldás a tanárhiányra: négynapos tanítási hét. Hogy mi van??!
Négynapos hetet vezettek be egy tankerületben; mögé állt jó pár létesítmény, hogy a gyerekek hétfőnként se csellengjenek… de van más meglepő fordulat is a történetben.

Az egyik kolorádói tankerületben a magyarországi helyzethez hasonlóan szintén tanárhiánnyal küszködnek. Az igazgató leveléből viszont úgy tűnik, nekik nem elég, ha szimplán megoldják a tanárhiányt, ők motivált, jó pedagógusokat szeretnének a gyerekek mellé, és nem kiégett, az órákra nem megfelelően készülő tanárokat.

Különleges ötlettel álltak elő: legyen négynapos az iskolahét!

Hétfőnként nincs tanítás, ezen a napon készülnek fel a hétre a tanárok. Az ötletet támogatták a szülők, és a bürokrácia útvesztőin is sikerült átjutniuk, így ezt a tanévet már így kezdték a gyerekek.

Az alábbi táblázatból látható, hogy augusztus 10-én kezdődött a tanítás, viszont május 24-én véget is ér.

Hogy mi lesz a dolgozó szülők gyerekeivel a négynapos iskolarend esetében?

Az iskola 30 dollár/hétfő költségtérítés mellett vállalja a gyerekek felügyeletét, és eddig öt környékbeli intézmény jelezte, hogy különböző ingyenes programokkal, mondhatjuk fakultációkkal várja a gyerekeket.

Kérhet pénzt az iskola a gyerekfelügyeletért?

Államok, sőt városok szabályozásától és költségtérítésétől függ, hogy egy-egy iskola miért kér pénzt az ingyenes oktatáson felül. Így általában (ebben az iskolában is), külön kell fizetni a reggeli felügyeletért, ha korán érkezik a gyerkőc, és a “napköziért” is, ami este 6-ig tart. Az iskolák a korrepetálásokért, fakultációkért is kérhetnek pénzt, ezek állami iskolák esetén szinte jelképes összegnek mondhatók, nálunk kb. 1-2 magánóra ára.

A példamutató kezdeményezés pedig további ötleteket is felvet, amik jót tennének a több szempontból is finoman szólva is elavult oktatási rendszernek.

5 pozitív dolog a kolorádói példából, amit akár itthon is bevezethetnének:

  1. A napközi nem szimplán gyerekmegőrző, hanem egyben a korrepetálások helyszíne is, nem kell a gyerekeknek extra órákra, helyszínekre rohangászniuk. Sokaknak, akik így is már különtanár miatt kell hogy a zsebükbe nyúljanak, semmi bajuk nem lenne a költségtérítéssel.
  2. Nyár közepén jó lenne, ha elérhetővé tennék az egész évre vonatkozó tanrendet, beleértve az összes szülői értekezlet, buli és ünnepély időpontját kihirdetik, így tud a család tervezni.
  3. Van iskolabusz. Vidéken mit nem adnánk érte, ha nem a Volánbuszt (és társait) kéne fűzni, hogy legyen járat az iskolákhoz.
  4. A pre-school intézménye, ami átmenet az ovi és az iskola között. Kb. egy éve itthon is felvetették az ötletét, de sajnos hamvába halt a kormányzati kezdeményezés.
  5. És persze maga ez a 4 napos iskola is kedvünkre lenne.

Na és neked?

Nézd meg ezt a szenzációs galériát is: