4 lába van, ugat és csomó hasznos dologra tanít! Avagy miért jó, ha van kutyánk?

Borítókép: 4 lába van, ugat és csomó hasznos dologra tanít! Avagy miért jó, ha van kutyánk? Forrás: Unsplash.com/Jamie Street
Ő csak egy állat? Ő csak utasításokból ért? Neki azt kell csinálnia, amit mondok? Igen, való igaz, ő egy állat. Egy olyan állat, aki iszonyú sok dolgot meg tud tanulni, alkalmazkodni tud ez ember életéhez. Vannak érzései, hűséges még olyanhoz is, aki rosszul bánik vele. Tud hízelegni, szeretni, vigasztalni, van, hogy okosabb, mint egy ember és még napirendre is szoktat. Egy kutya számos dologra tud tanítani, olyanra is, amire magadtól nem volnál képes.

Kismillió dolgot tudnék írni arról, hogy miért jó, ha egy kutya is az életed része. Gyerekként kutya mellett nőttem fel, és ahogy az én gyerekeim is elég nagyok lettek ahhoz, hogy kutyás családdá váljunk, hozzánk költözött a mi szőrös gyerekünk is. Csodás kutyával élni...- és ahogy ezt írom megfagy egy pillanatra bennem ez a mondat, mert megszámlálhatatlan emlék ugrik be a kiskutyás időszakunkból, amikor csak gondot és fejtörést okozott a mi szőrös gyerekünk. Mert bizony a csodás kutyás élet előtt van egy olyan időszak, amikor ember és állat között le kell fektetni a békés együttélés szabályait! Amikor össze kell szokni, amikor a kutyusnak meg kell tanítani, hogy ki a falkavezér és mi a rend abban a családban, ahová ő beköltözik.

Mondhatni, markáns önismereti programmal indul a kutyás élet, de ha azt nézzük, hogy a felelős kutyatartás ott kezdődik, hogy tudjuk mire vállalkozunk és tudjuk, hogy egy négylábú kisbarát életünkbe való meginvitálása life long story, vagyis élethosszig tartó kapcsolat; akkor a kezdeti összeszokási időszak után, csodás élet veheti kezdetét, mely során számos dolgot tanít ember kutyának, kutya embernek.

A galériába 5 olyan dolgot gyűjtöttem ki, amire a gazdivá válás során a kutyusod tud téged megtanítani.