Öt elgondolás, amiről talán nem is tudod, mennyire ártalmas

nő,fej,haj,kéz Forrás: Unsplash
Az elménk gyakran úgy vezet tévutakra, hogy észre sem vesszük. Még jó, hogy a pszichológusok időről-időre figyelmeztetnek azokra a negatív berögződésekre, amelyek lehúznak és visszatartanak a jótól.

Ha nagyon sok időd lenne, és egyenként megvizsgálnád minden gondolatodat, sőt, még összeszámolni is lenne energiád őket aszerint, hogy milyen kategóriába esnek, vajon mire jutnál? Arra, hogy a gondolataid többsége pozitív, optimista és elfogadó? Vagy arra, hogy negatív, pesszimista és cinikus? Az, hogy hogyan érezzük magunkat, nem elhanyagolható mértékben függ attól, hogy mit gondolunk, vagy hogy mit fejeznek ki a gondolataink. Mi a helyzet a tieiddel? Nyugalmat és elégedettséget sugallnak vagy haragot, csalódottságot és szorongást?

Azt, hogy milyen gondolatok születnek a fejedben, a gondolkodásmódod határozza meg. És bizony vannak olyan feltételezések és hibák, amelyek még depresszióhoz is vezethetnek és sokkal kevésbé leszel elégedett az életeddel, mint amennyire valójában okod lenne a borúlátásra. Ennek aztán az lesz a hozadéka, hogy lesújtó véleményed lesz magadról, nem akarsz másokkal kapcsolatot teremteni és nem érdekel majd, hogy valóra váltsd a céljaidat.

A pszichológusok kognitív torzításoknak nevezik ezeket a hibás gondolkodásmódokat, olvashatjuk a Ted.com cikkében. Ezek természetesen egyszerre vagy egymással átfedésben is előfordulhatnak ugyanannál az embernél. Ha magadon is felismered valamelyiket, egyenként ajánlatos elkezdeni dolgozni rajtuk – meglátod, szép lassan így is teljesebb lesz az életed. Sokkal alkalmazkodóbb leszel, ha változásokkal vagy nehéz helyezetekkel kell szembenézned, és a nagyobb érzelmi rugalmasság is pozitív hozadéka lesz, ha leszámolsz a negatív gondolkodásmódokkal.

Már csak azt kell elolvasnod, melyek ezek!