Ne tessék már kéretlenül puszilgatni a gyerekemet!

családom,kölyök,puszi,önrendelkezés
Forrás: Pixabay

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Emlékszem, gyerekkoromban milyen kellemetlen volt, amikor számomra idegen nénik és bácsik két ujjuk közé csippentették az arcomat, és közben azt mormogták csücsörítve: „jaj, eszem a húsodat”!

Ezek az emlékek most bukkannak fel újra, hogy már nekem is gyerekem van.

A tolakodó érintések persze nem a gyerekkel kezdődnek, hanem már előbb: a várandós hassal.

Köztulajdon?

Sokan számolnak be kéretlen simogatásokról: mintha a terhes has köztulajdon lenne. És mintha mágnesként vonzaná a tenyereket. Valahol megértem: a kezed alatt érezni egy új élet lüktetését - valóban mágikus élmény. És csak egy karnyújtásnyira van. Csak éppen az a pocak valaki máshoz tartozik: egy másik ember testének része, és az a másik ember nem adott mindenkinek felhatalmazást erre a speciális kontaktusra.Kommentek

Az az igazság, hogy én egyetlen kellemetlen emléket sem tudnék felidézni ezzel kapcsolatban. Soha nem érintették meg kérdés nélkül a terhes hasamat – az már más kérdés, hogy kommentárja szinte mindenkinek volt, aki meglátott. Emlékszem, milyen jólesett, amikor egy büfé előtti sorban egy férfi tréfásan bókolt nekem, és elismerő megjegyzést tett a színharmóniára, amit az aznapi szettemmel megvalósítottam – és egyáltalán nem érintette a terhességemet, pedig akkor már nyolc hónapos magzatot hordtam a szívem alatt.Kéretlen buksisimi

A kislányommal egyetlen kellemetlenebb esetre emlékszem: egy tömött buszon utaztunk, amikor egy nagydarab és büdös férfi többször is megsimogatta a fejét, amitől a gyerek teljesen megrémült. Nekem, aki – hacsak tehetem – kerülöm a konfliktusokat, eléggé erőt kellett vennem magamon, hogy kifejezzem a nemtetszésemet, de végül rászóltam a férfira: udvariasan megkértem, hogy hagyja abba a simogatást.Tapintatosabb generáció

Azt kell mondanom, őt kevésbé érik hasonló „atrocitások”, mint az én generációm tagjait annak idején. Talán jobban tiszteljük a gyereket mint individuumot? Tapintatosabbak vagyunk? Komolyabban vesszük az intim határokat? Jobban tartunk a gyerek szüleinek rosszallásától? A családban és a tágabb környezetemben sem jellemző, hogy a gyereket akarata ellenére agyoncsókolgatnák vagy ilyesmi – és én nem is hagynám.Fordítva

Viszont most eszembe jutott egy fordított eset. Jó néhány évvel ezelőtt történt, hogy egy nagy családi összejövetelen egy távoli rokon kisfiú odaszaladt hozzám, megölelt és megpuszilt. Már épp meghatódtam volna, amikor láttam, hogy sorban végigölel és -puszil minden jelenlévőt. Ekkor esett le, hogy mindezt a „puszi, ölelés!”- szülői felszólításra teszi. Teljesen lesújtott az élmény. Egyrészt rájöttem, hogy a kedves ölelést és a puszit nem önmagamért kaptam, az nem a mi kapcsolatunkból fakadt természetes módon. Másrészt pedig hirtelen úgy éreztem, hogy a szülők megalázzák ezzel a gyereküket. Hogy arra kényszerítik őt, hogy saját intimitásának határait feloldva, a testével tegyen olyan gesztusokat, amelyeket magától nem tenne.

Elhatározás

El is határoztam, hogy én soha nem fogom ilyesmire kényszeríteni a gyerekemet. Hogy szóval és tettel is azt próbálom majd elősegíteni, hogy megértse és képviselje azt, amit önrendelkezésnek nevezünk.

Összességében arra törekszem, hogy se ő ne tegyen olyasmit, ami kívül esik a komfortzónáján, se vele ne tehessenek meg ilyesmit. Még akkor is, ha ez rám is vonatkozik. Mert néha bizony úgy agyonpuszilgatnám, hogy csak na.

Előfordul, hogy tolakodóan megérintik/megpuszilják a gyerekedet?
Előfordul, de nem csinálok belőle nagy ügyet.
Igen, és rá is pirítok az illetőre!
Csak a testemen keresztül!
Megosztom az eredményt
Tovább olvasok
Mit szégyell az, aki repülő helyett vonattal utazik?

Szégyen, bűntudat és lelkiismeretfurdalás: ezt érzik egyre többen, amikor repülőre ülnek. S hogy kisebbítsenek az ökológiai lábnyomon, ha csak lehet, a vonatozást választják a légi közlekedés helyett

Diéták, melyek megtűrik maguk mellett a bort

Ha diétára kerül a sor, sokszor az első gondolataink között szerepel, hogy azonnal száműzni kell az alkoholt az étrendünkből. De ez valóban így lenne? Kedvenc nedűnk és a mérlegbarát étrend tényleg nem fér meg egymás mellett?

10 híres ember, aki állítja, hogy találkozott szellemekkel

Hinni a szellemekben egy dolog, de azt állítani, hogy tényleg láttál is egyet, egész más tészta. A következő hírességek pedig vállalják, hogy velük az utóbbi is megtörtént...

A brit királyi udvarban furcsa munkakörökben alkalmaznak embereket

Nemcsak séfek, házvezetőnők és kertészek dolgoznak II. Erzsébetnek, ennél jóval szokatlanabb munkákra is lehet jelentkezni a brit uralkodóhoz.

Hat dolog, amiben az introvertáltak jobbak, mint az extrovertáltak

Még hogy az introvertált személyiségjegyekkel rendelkezők nehezebben találnak párt – még az is előfordulhat, hogy ennek az ellenkezője igaz.

Ments majmokat, építs királyságot! Öt szuper társas gyerekekkel

Tippjeink a közelgő esős délutánokra; olyan társasok, amikkel kisebbek és a nagyobbacskák is remekül mulatnak, s valljuk be, mi felnőttek is jól szórakozunk. Egészen az első komolyabb összeveszésig.

Hogyan beszélj úgy, hogy odafigyeljenek rád?

Aki hangosabban beszél, annak a hangja messzebbre hallatszik? Egyáltalán nem biztos. Apró trükkökkel segítünk, hogy meghallják, amit mondasz.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Legyen tartalmas az ősz! Fizess elő egy évre (10 lapszám) 40% kedvezménnyel!

Csak 4150 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem