Így előzd meg a kiégést, amit a COVID-19 második hulláma okozhat!

Borítókép: Így előzd meg a kiégést, amit a COVID-19 második hulláma okozhat! Forrás: GettyImages
A korlátozások, az elszigeteltség, a személyes találkozások hiánya, a home office monotonitása bizony könnyen kiégéshez vezethet. Nem csak a munkában csökkenhet a hatékonyságunk, de otthon is azt tapasztalhatjuk, hogy sokkal feszültebbek vagyunk, és ezért gyakrabban pattanhat ki vita a családtagok között.

Kiégés veszély otthon és a munkahelyen

Bár a távmunka nagyobb rugalmasságot és kedvezőbb munka-magánélet egyensúlyt kínál, a második hullámmal járó, továbbra is fennálló több mint féléves bizonytalanság és a fertőzéstől való félelem miatt kimerültek lehetünk, a korlátozások és a személyes emberi kapcsolatok, élmények hiánya miatt pedig egyre borúlátóbbakká válhatunk. Az év végi fáradtság, a szabadidős tevékenységek, a kikapcsolódás korlátozása, a korai sötétedés miatt jelentősen csökkenhet a hatékonyságunk, feszültebbek és ingerültebbek lehetünk, ezért gyakoribbá válhatnak a családi és munkahelyi konfliktusok is. Ebben a nehéz időszakban a munkahelyen és otthon is nagyon fontos, hogy nagyobb empátiával és megértéssel forduljunk egymás felé.

„Ha munkatársunknál azt tapasztaljuk, hogy a korábbiakhoz képest többször hibázik, hosszabb időt vesz igénybe azoknak a feladatoknak az elvégzése, amiket korábban rutinosan, gyorsan megcsinált vagy a munkához, esetleg a kollégákhoz negatívabb a hozzáállása, ritkábban kapcsolódik be a közös ötletelésekbe, megbeszélésekbe, úgy könnyen lehet, hogy munkahelyi kiégésről van szó. Ebben a kritikus állapotban mielőbbi változásokra van szükség.

Az otthoni nyugodt környezet kialakításán túl a napi rutin újragondolására, rendszeres és pozitív visszajelzésekre, valamint a munkaadók részéről az elvárások konkretizálására is szükségük van a dolgozóknak ahhoz, hogy elkerülhessék a kiégést.
javasolja Végh József, a K&H HR igazgatója.

Mire érdemes odafigyelni, hogy a kiégés és a súlyos konfliktusok elkerülhetőek legyenek otthon és a munkahelyünkön?

Ismerjük fel, ha problémánk van!

A tünetek felismerése kulcsfontosságú ahhoz, hogy a kiégést kezelni, orvosolni tudjuk. Ha a megszokottnál fáradtabbnak érezzük magunkat, gyakran küzdünk fejfájással, ingerlékenyek, frusztráltak, elégedetlenek vagyunk, többet dolgozunk, de eredménytelenül, akkor nagy az esélye annak, hogy az év végi kimerültségen túl komolyabb és akár hosszabb távon fennálló problémáról van szó. A kiégés fizikai, kognitív és érzelmi fáradtságot is takarhat, ezért ahhoz, hogy ezt kezelni tudjuk, gondoljuk át és írjuk össze, mióta és milyen tüneteket tapasztaltunk.

Tervezzük meg a napjainkat és alakítsunk ki napi rutint!

A kijárási korlátozás és a korai sötétedés felboríthatja a napi rutinunkat, a túlórák és a zsúfolt hétköznapok helyett azonban érdemes inkább újratervezni az időbeosztásunkat. Írjuk össze részletesen, miket végzünk el egy munkanapon, és rögzítsük minden tevékenységhez, hogyan érezzük magunkat közben. Emiatt nemcsak jobban látjuk, mivel és mennyi időt töltünk, hanem azt is segíthet eldönteni, hogy ezekhez a feladatokhoz milyen érzéseket párosítunk: miket végzünk el szívvel-lélekkel, és mik okoznak bennünk inkább feszültséget, szorongást.

Most is legyenek céljaink!

Ahhoz, hogy a kiégés elkerülhető legyen, érdemes egyértelműen meghatározni a munkahelyi, magánéleti céljainkat. Ezek ugyanis segítenek abban, hogy világossá váljon, hogyan lehetünk sikeresek, illetve magabiztosak a munkánkban és kiegyensúlyozottabbak a magánéletben. Ne féljünk sem a munkahelyünkön, sem otthon megosztani problémáinkat a partnerünkkel, feletteseinkkel!

Kedveskedjünk másoknak!

Ahogy nekünk is jól esnek a kedves, elismerő szavak, a segítség, úgy mások számára is fontos lehet egy-egy pozitív gesztus. Az elismerés hiánya kiégéshez vezethet, ezért a visszajelzések minőségére és a gyakoriságára is érdemes figyelni – nem csak a vezetőknek, de a munkatársaknak is-. Nemcsak a munkaadók pozitív szavai lendíthetik túl ugyanis a dolgozókat egy-egy negatív hullámon, hanem a kollégák is segíthetnek egymásnak abban, hogy dicséretekkel, elismerésekkel erősítsék a csapatszellemet, a másik szakmai önbizalmát.

Keressünk új kihívásokat, közös élményeket!

Könnyen kiégéshez vezethet, ha heteken vagy hónapokon át ugyanazokat a feladatokat kell megoldanunk, míg végül új kihívások hiányában teljesen elveszítjük motivációnkat. Ebben, a monotonitáson túl annak is nagy szerepe lehet, hogy home office-ban a munkánkat elszigetelve, külső impulzusok hiányában vagyunk kénytelenek végezni. Ilyenkor sokat segíthet, ha elkezdünk tanulni valami új dolgot, beiratkozunk online tréningre. A másik lényeges dolog, amit érdemes megszívlelnünk az az, hogy odafigyelünk a kapcsolatainkra. Ne engedjük, hogy barátainktól, kollégáinktól eltávolodjunk! Videócseteljünk, szervezzünk közös, kinti programokat, beszélgessünk minél többet! A barátságok, a jó közösség segítenek, hogy ezen a nehéz élethelyzeten is túljussunk. Ráadásul most még egy csodás, ünnep is előttünk van, készüljünk rá és hangolódjunk lélekben a karácsonyra, ami a fény születésének ünnepe.

A galériára kattintva olyan hírességekről olvashatsz, akiket már egyszer utolért a kiégés-szindróma.