Miért ne hagyd (soha!) a gyerekedet érdemtelenül nyerni?

lány,foci,apa
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Most már a tudomány is alátámasztotta, amit valójában mindannyian tudunk: ha nem hagyjuk a gyereket nyerni, akkor felnőttkorára magabiztosabb lesz.

Egy nemrégi, Ausztráliában végzett kutatás kimutatta, hogy azok a gyerekek, akiket az anyukájuk és apukájuk rendszeresen bátorítanak arra, hogy szociálisabbak legyenek, teremtsenek kapcsolatot és lépjenek ki a komfortzónájukból – könnyebben forognak majd társaságban fiatal felnőttkorukra és kevésbé lesz jellemző rájuk a szociális szorongás. Mivel a szorongási zavarok a leggyakoribb mentális problémák közé tartoznak, különösen a nők körében, ez nem is annyira elhanyagolható szempont.

Ez az első olyan kutatás, amely azt vizsgálja, hogyan kamatozik az ösztönző jellegű szülői viselkedés, amikor a gyerekek fiatal felnőtté érnek.

Ilyen kockázatvállalások közé tartozik, amikor a gyerek megtanul kiállni az igazáért vagy először ül egyedül vonatra. Egy másik, általában az apukákkal társított sztereotípia, hogy nem hagyják a gyereket nyerni például kártyajátékokban vagy fociban – ez is egy klasszikus módja annak, ahogy a szülő kihívások elé állítja a gyerekét.

Érdekes felfedezése a kutatásnak az is, hogy bár mindkét szülő alkalmaz ösztönzési technikákat, általában az apa az, akihez köthető, ha fiatal felnőttkorra kialakul valamilyen szociális szorongás. Ha valamelyik szülő túlságosan kritikus attitűdöt mutat a gyerekével szemben, akkor könnyebben kialakul az általános szorongás és a stressz. Ugyanakkor a melegség és a túlvédés, amelyek szintén gyakori tulajdonságok a gyereknevelésben, nem okoz változást a szorongás mértékét tekintve a fiatal felnőtt korosztályban.

fiú,foci,apa
forrás: Getty Images

Ha kihívások elé állítod a gyerekedet, magabiztosabb felnőtté érik

A kutatásban 442 „fiatal felnőtt” vett részt, akik beszámoltak az esetleges szorongási tüneteikről és arról, hogyan bántak velük a szüleik.

„Ebben a korosztályban nagy arányban fordulnak elő szorongási zavarok, amilyen például a pánikzavar, a szociális szorongás vagy a tériszony” – magyarázza a kutatás vezetője, Jennie Hudson.

A pszichológus professzor rámutatott, hogy Ausztráliában a fiatal felnőttek jellemzően sokkal tovább élnek együtt a szüleikkel, mint a korábbi generációkban, és így a szülők akkor is aktív szerepet játszanak a gyerekeik viselkedésében, amikor azok már felnőttek.

Egyes szülők hajlamosak arra, hogy megpróbálják megvédeni a gyerekeiket a csalódástól és többet segítenek nekik, mint arra az életkoruknál vagy a képességeiknél fogva szükségük lenne.

Ez valójában növelheti a stresszt és a szorongást, mert az ilyen szülői viselkedés által a gyerekekben megerősödik a meggyőződés, hogy meg kell őket védeni a külvilágtól

– fejtegeti a tanulmány társszerzője, Anna Smout.

És hogy miért az apák a felelősek abban, hogy megelőzzék a szociális szorongás kialakulását?

Mert a hagyományos nemi szerepekben az apa feladata, hogy sportjátékokat játsszon a gyerekkel és ezáltal bátorítsa, hogy vállalja a kockázatot és önálló döntéseket hozzon.

Ezen a területen is jellemző, hogy minél kevesebb tétje van a játéknak, annál valószínű, hogy később szorongás alakul ki a gyerekben. „Azoknak a gyerekeknek, akiket édesapjuk hagy nyerni, könnyebben lesznek később szorongási zavaraik”. És éppen a hagyományos szerepmodellek következtében az apáknak kulcsszerepük van a szorongás megelőzésében.

Azok az apukák, akik számtalan sakkpartit, kosármeccset vagy pingpongbajnokságot játszottak le a gyerekeikkel és ezalatt egyszer se hagyták őket nyerni, hozzájárulnak ahhoz, hogy felnőttkorukra kevesebb szorongási reflex alakuljon ki a kölkökben. Idővel ugyanis a legtöbb gyerek megtanulja legyőzni az apját vagy legalább egy önállóan kidolgozott lépéskombinációval leütni egy tisztjét. Az a győzelem, amiért keményen megküzdött a gyerek, önbizalmat ad neki. Az a kisfiú vagy kislány, aki egyszer már megérezte a diadal ízét, többet nem fog megkegyelmezni az édesapjának – és a legtöbb apuka titokban talán mindvégig ezért a célért küzdött.


Néhány társasjáték, amiben ne hagyd a gyereket nyerni:

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Öt társasjáték, ami nekünk nagyon bejött a gyerekekkel

via

Tovább olvasok
Kép
Csak biciklizni indultam a férjemmel, de belekerekeztem a halál torkába

Nem lehet úgy élni, hogy folyton arra gondolsz, talán ez az utolsó napod. A halál az mindig csak mással történik, nem? És mégis, elég egyetlen apró baleset, hogy megértsd, ennek az egésznek tényleg bármelyik pillanatban vége szakadhat...

Kép
Tünetmentesen is fertőz a koronavírus, de sokan félreértik, mit jelent a tünetmentesség!

A ProPublica egészségügyi szakújságírója, Caroline Chen alaposan utánajárt, mit érdemes tudni a COVID-19-ről, a tünetmentes hordozókról és arról, mit tehetünk a vírus leküzdéséért. És többek között arra is felhívja a figyelmet, hogy sokan nem is tudják pontosan, mit jelent a tünetmentesség!

Kép
Napi horoszkóp szeptember 27.: a Mérlegek pihenéssel tölthetik az idejüket, a Halaknak új terveik vannak

A hét utolsó napján se feledkezz meg a horoszkópodról, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
6 faktor, ami növeli a ráncok megjelenését – már fiatalabb korban is

Mindenki annak örülne a legjobban, ha a ráncok csak bőven 40 felett válnának problémává, de hogy ez tényleg így legyen, tenni kell a megelőzésért! A joy.hu összeállítása.

Kép
Eljött az őszi szortírozás ideje, mutatjuk, miktől szabadulj meg még ma

Alig várom, hogy legyen pár szabad órám, amikor végre megtisztíthatom az otthonomat a felgyűlt kacatoktól.

Kép
Mikor az anyós naponta kérdezett meg, hogy terhes vagyok-e már, muszáj volt megszabadulnom tőle

Kláriék nagyon akartak gyereket. Nagyon várták már az érkezését, ők is, és a család is. De egyáltalán nem segített nekik az, hogy az anyósa minden nap megkérdezte tőle, hogy megfogant-e már az unoka?

Kép
Próbáld ki Főrdös Zé házi energiaszeletét!

A legfrissebb Runner's World címlapján Fördős Zét láthatod, aki a belső oldalakon megmutatta kedvenc futóhelyét és a legjobb Street Kitchen futókaja receptjeit. Ízelítőnek íme a házi energiaszelet:

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem