Folyton a nem létező párkapcsolati problémáidon agyalsz? Ne tedd!

Borítókép: Folyton a nem létező párkapcsolati problémáidon agyalsz? Ne tedd! Forrás: Pixabay/StockSnap
Esetenként előfordulhat, hogy túl sokat gondolkodunk a partnerünkről, vagy túlanalizáljuk a kapcsolatunk jövőjét. Ilyenkor beindul a fantáziánk, de nem feltétlenül jó irányba. Ahogy telik az idő egyszer csak azon kaphatjuk magunkat, hogy képi világunkban partnerünk éppen megcsal minket, vagy szakítunk, de az is lehet, hogy olyan dolgot feltételezünk a másikról, ami teljesen távol áll tőle. Azonban, ha nem hagyunk fel ezzel a rossz szokásunkkal, akkor becsapjuk magunkat, aminek garantált szomorúság és fájdalom lesz a vége.

Miért képzelünk el nem létező problémákat egy párkapcsolatban vagy egy házasságban?

Nagyon fontos megismernünk a problémagyártásnak az okát. Kifejezetten jó, ha tudjuk, hogy miért csináljuk. Ha megértjük ezt a szokásunkat, akkor fel tudunk állítani egy stratégiát is, ami abban segít, hogy leküzdjük ezt a csalódást okozó szokásunkat.

A leggyakoribb ok, hogy bizonytalannak érezzük magunkat és a kapcsolatunkat is. Ez a fajta bizonytalanság két forrásból eredhet: egyrészt a korábbi rossz párkapcsolati tapasztalatokból, másrészt az alacsony önértékelésből.

Egy másik oka a képzelt problémáknak a szorongás. A vélt problémák gyártása és a szorongás általában kéz a kézben járnak egymással. Ha valaki szorongó típus, akkor valószínűleg a kapcsolatában, és a partnerével szemben is így fog érezni. Amikor szorongunk, akkor képesek vagyunk azon aggódni, hogy vajon elég jók vagyunk-e a partnerünknek, vajon fog-e velünk úgy törődni, ahogy mi azt szeretnénk, és rendszerint megjelenik az ok nélküli féltékenység is.

A nem létező problémák feltételezésével azonban jó, ha mielőbb felhagyunk, mert kifejezetten veszélyes lehet a kapcsolatra!

Amikor nem létező problémákat képzelünk bele a kapcsolatunkba, akkor az sajnos befolyásolja a mentális egészségünket is. Ha túlanalizáljuk a párkapcsolatot és a partnerünket, akkor nem csak magunknak ártunk, hanem tönkretehetjük a párkapcsolatot is, hiszen senki nem akar olyan emberrel együtt lenni, aki állandóan olyan problémát keres, ami nem is létezik.

Amikor túlgondolunk valamit, akkor egy idő után olyan problémák fognak a hatalmukba keríteni, amik egy idő után megoldhatatlannak tűnnek. Ekkor egyre többet hibáztatjuk a partnerünket, és kialakítunk egy olyan feszült helyzetet, amit nem biztos, hogy túlél a párkapcsolatunk.

Következzenek most olyan módszerek, amelyek segítségével felhagyhatunk a túlanalizálással!

  • Amikor üzenetet írsz a partnerednek, akkor ne gondolkodj túl sokat az üzenet tartalmán!
  • Ne olvasd vissza a múltbéli üzeneteket!
  • Ne analizáld a partnered testbeszédét, és azt halld meg, amit valóban közöl!
  • A jelenre fókuszálj, és ne menj vissza a múltba, vagy előre a jövőbe!
  • Vedd észre, ha gondolatban “már megint” valahol máshol jársz, és szállj vissza a földre!
  • Értsd meg, hogy miért akarsz állandóan kontrollálni!
  • Próbáld lefoglalni magad, és legyen állandó feladatod, ami eltereli a figyelmedet!
  • Építs fel egy, a kapcsolatodon kívüli életet: legyenek barátaid, és egyéb elfoglaltságaid!
  • Tartsd a kapcsolatot a családoddal, a szüleiddel!
  • Állítsd át a gondolkodásodat “bizonyíték” alapú gondolkodásra: ne csak feltételezz, hanem győződj meg a dolgok valódiságáról!
  • Ne vegyél mindent túl személyesnek!
  • Az önmagaddal való törődés is nagyon sokat segíthet, nem csak az analizálás elhagyásában, hanem az önbizalom építésében is.
  • Vezess naplót a bizalom kialakítása és erősítése érdekében. Beszélgess sokat a partnereddel!
  • Utazzatok, kiránduljatok sokat a partnereddel, töltsetek együtt minél több minőségi időt!
  • Dolgozzatok közösen a bizalmon, hogy erősebb legyen és fogadd el azt a tényt, hogy az élet sok bizonytalansággal jár együtt.
  • Minden nap végezz jógalégzést, legalább 10-15 percen keresztül és találj magadnak olyan elfoglaltságot, ami segít a feszültséged oldásában! Bármi lehet, amit örömmel csinálsz és kikapcsol.
  • Ha nem csökkenek a tünetek, akkor mindenképp keress fel szakembert!

Ha te is szeretnél sikeres nő lenni, de nem tudod, hogyan, akkor érdemes elolvasnod a 99% Légy az egyetlen! című könyvem vagy részt venni a 99% 2 napos tanfolyamomra, hogy te is magabiztos, határozott, tartással teli nő lehess, akit megbecsül a férfi.

Tari Valéria párkapcsolati tanácsadó írásait, gondolatait minden szerdán olvashatod itt, az ÉvaMagazin.hu-n!

Ezen kívül itt találkozhatsz még vele:

https://99szazalek.blog/

Tudod, hogy melyek egy párkapcsolat legveszélyesebb próbatételei? Galériánkra kattintva nem csak ezeket találod meg, a de a megoldásuk kulcsát is!