Hasznos tippek, ha szeretnéd, hogy a Nap legyen az energiaszolgáltatód

Hasznos tippek, ha szeretnéd, hogy a Nap legyen az energiaszolgáltatód

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Hazánk kedvező napsütéses óraszáma miatt érdemes elgondolkodni azon, hogyan foghatnánk munkára a napot! Az egyik legnépszerűbb felhasználási mód, ha a napenergiából áramot állítunk elő, méghozzá napelemes rendszerek segítségével.

Ezt a cikk eredetileg az Otthonok és Megoldások 2020. nyári számában jelent meg. A magazin május 26-tól kapható az újságárusoknál, és sok más érdekes és hasznos témát is találsz benne építkezésről, felújításról, lakberendezésről, kertészkedésről, otthonszépítésről.

KINEK ÉRDEMES BELEFOGNIA?

A legegyszerűbben a családi házak esetén oldható meg a napelemes telepítés. A megtérülés szempontjából annak érdemes belefognia, akinek a villanyszámlája eléri a havi 8-10 ezer forintot.

MILYEN HÁZRA ÉRDEMES NAPELEMET TENNI?

A napelempanelek jellemzően a háztetőre kerülnek, de szép számmal akadnak olyanok is, amelyeket a garázstetőre szerelik fel, ugyanakkor léteznek szabadon álló rendszerek is.

Tájolás

Az ideális a dél felé tájolt tető, de nyugati és keleti tájolás esetén is megfelelően képes energiát termelni a rendszer, sőt az északi tájolás sem feltétlenül kizáró ok, bár az ilyen rendszerek jellemzően kevesebb energiát tudnak termelni, ezért itt azonos teljesítményhez nagyobb felületre van szükség.

Dőlésszög

A tető dőlésszöge is érdekes lehet, bár elsősorban a szerelés módja miatt, mert magyarországi viszonyok között a hatékonyságban csaknem elhanyagolható a hatása. Ferde és lapos tetőre egyaránt telepíthető napelem.

Tetőfedés

A legelterjedtebb fedések szinte mindegyikére telepíthető napelem, egyedül a palával fedett tetőre nem szoktak telepíteni, mert ezek azbeszttartalmúak, és fúrásuk közben egészségkárosító anyagok szabadulhatnak fel.

Árnyékolás

A napelempanelre vetülő árnyék rontja annak hatásfokát, ezért amennyire csak lehet, olyan helyre kell telepíteni, ahol nem vetül a panelre kémény, fa, villanyoszlop vagy egyéb tereptárgy árnyéka. A fejlettebb inverterek segítségével az ilyen hatékonyságromló hatások csökkenthetők, de ez természetesen valamelyest megnöveli a rendszer árát.

Tető állaga

Mivel a napelemes rendszerek 25-30 évre szólnak, nem érdemes olyan háztetőre telepíteni, ami a közeljövőben renoválásra szorul, célszerű a tetőt rendbe tenni és azután telepíteni a rendszert.

Elektromos hálózat

Elavult hálózatra nem érdemes napelemes rendszert rákötni, mert így az energiafelhasználál hatékonyságán nem tud segíteni a rendszer sem.

MIBŐL ÁLL EGY NAPELEMES RENDSZER?

Panel

A napelem paneljei a napenergiát egyenárammá alakítják.

Inverter

Az inverter a megtermelt egyenáramot a háztartásban is felhasznált váltóárammá alakítja. Komolyabb rendszereknél az egyes panelek közötti hatékonyságeltéréseket is optimalizálja.

Tartószerkezet, vezetékek

A paneleket a tetőre rögzítik, a vezetékek a paneleket kötik össze az inverterrel.

Ad-vesz mérő

A hálózatra kötött napelemes rendszereknél speciális villanyórát kell felszerelni, amely egyaránt méri a hálózatra betáplált és az onnan vételezett áramot.

HOGYAN KEZDJÜNK NEKI?

A legfontosabb tisztán látni, hogy mennyi az a megtermelt energia, amit ki szeretnénk váltani. Ezt a villanyszámlából láthatjuk. Magyarországon jelenleg igen kedvező, ún. szaldó alapú elszámolórendszer van, ami azt jelenti, hogy az éves szinten megtermelt áramot (melyet a rendszer túltermelés esetén a szolgáltató villamos hálózatára táplálja be) szembeállítják az elfogyasztott árammal (melyet a hálózatról vételezünk abban az esetben, amikor nem vagy nem eléggé süt a nap), és a kettő különbözete után kell fizetni a szolgáltatónak, illetve túltermelés esetén a szolgáltató fizet a többletenergiáért. Érdemes a napelemes rendszert úgy méretezni, hogy az éves energiaigényt lefedje. Az éves energiaigényt legegyszerűbben az éves elszámoló villanyszámláról lehet megállapítani, vagy átalány esetén a havi számlán számlázott fogyasztást kell szorozni 12-vel.

Amennyiben a napelemes rendszerre új fogyasztókat is szeretnénk rákötni, célszerű kalkulálni azok majdani plusz fogyasztásával is. Ha a számla értelmezése nehézkes, érdemes kalkulátort használni, ami a villanyszámlából segít megbecsülni a fogyasztás mértékét.

Kép

HOGYAN VÁLASSZUNK KIVITELEZŐT?

A kisebb szolgáltatók általában alacsonyabb árréssel dolgoznak, míg a nagyobbak mellett a nagyobb tőkeerő, jobb ügyfélszolgálat szólhat. Egy 25-30 évre szóló beruházás esetén fontos lehet, hogy egy nem várt garanciális igény érvényesítésénél évek múltával is legyen kihez fordulni.

KÖLTSÉGEK

Egy átlagos lakossági rendszer 4-5 kW kapacitású. Ennek költsége az ingatlan adottságaitól és a kivitelező árazásától és aktuális akcióitól függően jellemzően 2-3 millió forint között mozog. Ehhez jönnek adott esetben az engedélyezéssel kapcsolatos költségek (melyet sok szolgáltató eleve átvállal, azaz beépít a díjba), az esetlegesen szükségessé váló átalakítási költségek, és a finanszírozás módjától függően további esetleges adminisztrációs költségek. Utóbbiak együttes összege jellemzően nem haladja meg az egy-két százezer forintot.

FINANSZÍROZÁS, MEGTÉRÜLÉS

Mivel hosszú távú beruházásról vanszó, sokan érdeklődnek a megtérülés eiránt. A tapasztalat azt mutatja,hogy a rendszerek konfigurációtól függően 8–12 év alatt térülnek meg abban az esetben, ha készpénzből finanszírozzák őket. Hitelből történő finanszírozás esetén a megtérülés értelemszerűen hosszabb lesz a hitelköltségek miatt, viszont ebben az esetben az ügyfél által egyszerre befektetett összeg is kisebb!

ÁTFUTÁS

A rendszer telepítése jellemzően egynapot vesz csupán igénybe, és különösebb előkészület nem is szükséges hozzá, azonban mivel a villamos hálózat üzemeltetőjének engedélyéhez kötött eljárásról van szó, a tényleges termelés a szerződéskötéstől számított 2-3 hónap múlva kezdődhet. Ez alatt az idő alatt megtörténika mérőóra cseréje ad-vesz mérőre,az ellenőrzés-rendszer átvétel és az engedélyezés is. A fentiek figyelembevételével azonban mindenképpen érdemes belefogni, mert az eredmény egy esztétikus, klímabarát, az energiafüggetlenséget nagyrészt garantáló, pénzügyileg is megtérülő rendszer lesz.


Az otthonod más területén is figyelhetsz a fenntarthatósági szempontokra!

Nézd meg a galériánkat>5 kép
#vegyélhazait: öt magyar tisztítószer, aminek a fenntartható háztartásban is helye van
Tovább olvasok
Kép
Bizony, a korai vacsi sokat segít, ha fogyni szeretnél

A korai vacsora igazán egészséges dolog: nem csak a fogyásban segít sokat, de a vércukorszintre is remek hatással van!

Kép
12 tipp, hogyan lehetne jobb evő a gyereked

Csak ezt az egy kis szelet paprikát kóstold meg! Nézd csak a Mami hogy szereti a paradicsomot, a kedvemért edd meg ezt a pici darabot! Te is minden egyes alkalommal megküzdesz a gyerekkel, hogy bele tudj csempészni egy kis zöldséget, netán valamilyen újdonságot az étkezésébe?

Kép
Napi horoszkóp július 5.: A Bikák változás előtt állnak, az Ikrek pozitív visszajelzéseket kapnak

A hét utolsó napján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kép
Hogyan védd ki az öt leggyakoribb nyári gyerek sérülést, avagy ami mindig legyen az útipatikában

A statisztikák szerint nyáron mindig megnő a sérülések, apró balesetek száma. Leégés, rovarcsípés, fülgyulladás vagy bokaficam? Így védhetitek ki! A szakértő pedig elmondja, mi legyen mindig veletek, ha strandolni, kirándulni mentek vagy vízpartra utaztok.

Kép
A nem, az nem, akkor is, ha egy kis ember mondja

Azt mondják minél több emléked van a gyerekkorodból, annál szebb volt ez az időszak. Az agy tudatosan “töröl” (vagyis mélyebb szintekre raktároz) védve ezzel bennünket a negatív emlékektől.

Kép
Napi horoszkóp július 4.: az Ikrek elvakultan küzdenek valamiért, az Oroszlánok készen állnak a továbblépésre

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok hétvégére is izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Környezettudatos és magyar termék? A legjobb párosítás

Ha környwezetbarát termékeket vásárolsz, válaszd elsősorban a hazai márkákat!

Kép
6 sikeres művész, aki testi hibával küzdött

Amikor művészekre gondolunk, legtöbbször a kreativitás, az egyéni látásmód, a víziók jutnak eszünkbe. És miközben az is megfordul a fejünkben, hogy a siker mindig kemény, szívós munka eredménye, hajlamosak vagyunk a művészeket - és általában a híres embereket - zseniknek látni, akik nem hasonlítanak a hétköznapi emberekre, pláne nem saját magunkra. Fogadni merek, hogy nem is sejted, milyen sok világhírű művész van, akik nemcsak nagyon tehetségesek voltak, hanem valamilyen testi nehézséggel is meg kellett küzdeniük.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem