Hasznos tippek, ha szeretnéd, hogy a Nap legyen az energiaszolgáltatód

Hasznos tippek, ha szeretnéd, hogy a Nap legyen az energiaszolgáltatód

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Hazánk kedvező napsütéses óraszáma miatt érdemes elgondolkodni azon, hogyan foghatnánk munkára a napot! Az egyik legnépszerűbb felhasználási mód, ha a napenergiából áramot állítunk elő, méghozzá napelemes rendszerek segítségével.

Ezt a cikk eredetileg az Otthonok és Megoldások 2020. nyári számában jelent meg. A magazin május 26-tól kapható az újságárusoknál, és sok más érdekes és hasznos témát is találsz benne építkezésről, felújításról, lakberendezésről, kertészkedésről, otthonszépítésről.

KINEK ÉRDEMES BELEFOGNIA?

A legegyszerűbben a családi házak esetén oldható meg a napelemes telepítés. A megtérülés szempontjából annak érdemes belefognia, akinek a villanyszámlája eléri a havi 8-10 ezer forintot.

MILYEN HÁZRA ÉRDEMES NAPELEMET TENNI?

A napelempanelek jellemzően a háztetőre kerülnek, de szép számmal akadnak olyanok is, amelyeket a garázstetőre szerelik fel, ugyanakkor léteznek szabadon álló rendszerek is.

Tájolás

Az ideális a dél felé tájolt tető, de nyugati és keleti tájolás esetén is megfelelően képes energiát termelni a rendszer, sőt az északi tájolás sem feltétlenül kizáró ok, bár az ilyen rendszerek jellemzően kevesebb energiát tudnak termelni, ezért itt azonos teljesítményhez nagyobb felületre van szükség.

Dőlésszög

A tető dőlésszöge is érdekes lehet, bár elsősorban a szerelés módja miatt, mert magyarországi viszonyok között a hatékonyságban csaknem elhanyagolható a hatása. Ferde és lapos tetőre egyaránt telepíthető napelem.

Tetőfedés

A legelterjedtebb fedések szinte mindegyikére telepíthető napelem, egyedül a palával fedett tetőre nem szoktak telepíteni, mert ezek azbeszttartalmúak, és fúrásuk közben egészségkárosító anyagok szabadulhatnak fel.

Árnyékolás

A napelempanelre vetülő árnyék rontja annak hatásfokát, ezért amennyire csak lehet, olyan helyre kell telepíteni, ahol nem vetül a panelre kémény, fa, villanyoszlop vagy egyéb tereptárgy árnyéka. A fejlettebb inverterek segítségével az ilyen hatékonyságromló hatások csökkenthetők, de ez természetesen valamelyest megnöveli a rendszer árát.

Tető állaga

Mivel a napelemes rendszerek 25-30 évre szólnak, nem érdemes olyan háztetőre telepíteni, ami a közeljövőben renoválásra szorul, célszerű a tetőt rendbe tenni és azután telepíteni a rendszert.

Elektromos hálózat

Elavult hálózatra nem érdemes napelemes rendszert rákötni, mert így az energiafelhasználál hatékonyságán nem tud segíteni a rendszer sem.

MIBŐL ÁLL EGY NAPELEMES RENDSZER?

Panel

A napelem paneljei a napenergiát egyenárammá alakítják.

Inverter

Az inverter a megtermelt egyenáramot a háztartásban is felhasznált váltóárammá alakítja. Komolyabb rendszereknél az egyes panelek közötti hatékonyságeltéréseket is optimalizálja.

Tartószerkezet, vezetékek

A paneleket a tetőre rögzítik, a vezetékek a paneleket kötik össze az inverterrel.

Ad-vesz mérő

A hálózatra kötött napelemes rendszereknél speciális villanyórát kell felszerelni, amely egyaránt méri a hálózatra betáplált és az onnan vételezett áramot.

HOGYAN KEZDJÜNK NEKI?

A legfontosabb tisztán látni, hogy mennyi az a megtermelt energia, amit ki szeretnénk váltani. Ezt a villanyszámlából láthatjuk. Magyarországon jelenleg igen kedvező, ún. szaldó alapú elszámolórendszer van, ami azt jelenti, hogy az éves szinten megtermelt áramot (melyet a rendszer túltermelés esetén a szolgáltató villamos hálózatára táplálja be) szembeállítják az elfogyasztott árammal (melyet a hálózatról vételezünk abban az esetben, amikor nem vagy nem eléggé süt a nap), és a kettő különbözete után kell fizetni a szolgáltatónak, illetve túltermelés esetén a szolgáltató fizet a többletenergiáért. Érdemes a napelemes rendszert úgy méretezni, hogy az éves energiaigényt lefedje. Az éves energiaigényt legegyszerűbben az éves elszámoló villanyszámláról lehet megállapítani, vagy átalány esetén a havi számlán számlázott fogyasztást kell szorozni 12-vel.

Amennyiben a napelemes rendszerre új fogyasztókat is szeretnénk rákötni, célszerű kalkulálni azok majdani plusz fogyasztásával is. Ha a számla értelmezése nehézkes, érdemes kalkulátort használni, ami a villanyszámlából segít megbecsülni a fogyasztás mértékét.

Kép

HOGYAN VÁLASSZUNK KIVITELEZŐT?

A kisebb szolgáltatók általában alacsonyabb árréssel dolgoznak, míg a nagyobbak mellett a nagyobb tőkeerő, jobb ügyfélszolgálat szólhat. Egy 25-30 évre szóló beruházás esetén fontos lehet, hogy egy nem várt garanciális igény érvényesítésénél évek múltával is legyen kihez fordulni.

KÖLTSÉGEK

Egy átlagos lakossági rendszer 4-5 kW kapacitású. Ennek költsége az ingatlan adottságaitól és a kivitelező árazásától és aktuális akcióitól függően jellemzően 2-3 millió forint között mozog. Ehhez jönnek adott esetben az engedélyezéssel kapcsolatos költségek (melyet sok szolgáltató eleve átvállal, azaz beépít a díjba), az esetlegesen szükségessé váló átalakítási költségek, és a finanszírozás módjától függően további esetleges adminisztrációs költségek. Utóbbiak együttes összege jellemzően nem haladja meg az egy-két százezer forintot.

FINANSZÍROZÁS, MEGTÉRÜLÉS

Mivel hosszú távú beruházásról vanszó, sokan érdeklődnek a megtérülés eiránt. A tapasztalat azt mutatja,hogy a rendszerek konfigurációtól függően 8–12 év alatt térülnek meg abban az esetben, ha készpénzből finanszírozzák őket. Hitelből történő finanszírozás esetén a megtérülés értelemszerűen hosszabb lesz a hitelköltségek miatt, viszont ebben az esetben az ügyfél által egyszerre befektetett összeg is kisebb!

ÁTFUTÁS

A rendszer telepítése jellemzően egynapot vesz csupán igénybe, és különösebb előkészület nem is szükséges hozzá, azonban mivel a villamos hálózat üzemeltetőjének engedélyéhez kötött eljárásról van szó, a tényleges termelés a szerződéskötéstől számított 2-3 hónap múlva kezdődhet. Ez alatt az idő alatt megtörténika mérőóra cseréje ad-vesz mérőre,az ellenőrzés-rendszer átvétel és az engedélyezés is. A fentiek figyelembevételével azonban mindenképpen érdemes belefogni, mert az eredmény egy esztétikus, klímabarát, az energiafüggetlenséget nagyrészt garantáló, pénzügyileg is megtérülő rendszer lesz.


Az otthonod más területén is figyelhetsz a fenntarthatósági szempontokra!

Nézd meg a galériánkat>5 kép
#vegyélhazait: öt magyar tisztítószer, aminek a fenntartható háztartásban is helye van
Tovább olvasok
Kép
A szemem láttára pofozta fel a gyerekét – mit kéne tennem ilyenkor?

Menjek oda, avatkozzak be? Fogjam le a kezét és oktassam ki? Vagy inkább maradjak szép csendben, és álljak odébb? Ne tétlenkedj, cselekedj, ha megvédheted – bátorít az UNICEF, melynek szakemberei egy kisokost állítottak össze, hogy a gyermekbántalmazás kapcsán felmerülő, mindennapos kérdésekben segítsenek eligazodni. Azt is leírják, konkrétan mi mindent tehetsz, ha a környezetedben ilyesmit tapasztalsz.

Kép
5 ajándéktipp, amitől jövőre még ennél is szebbek lehetünk!

Virágot a virágnak, szépségápolási terméket a szép nőnek. Tökéletes karácsonyi ajándék lehet minden nő számára egy olyan dolog, amitől aztán a következő évben még szebbek lehetünk.

Kép
Pozitív lettem, aztán negatív, és végül megint pozitív – 100 százalék táppénz, na az nincs

Hogyan lettem pozitív, aztán negatív, aztán megint pozitív? Kacskaringós Covid-történet következik.

Kép
Egyhétvégés sorozatok, amik elviselhetőbbé teszik a karantént (is)

2020-ban a sorozatok rabjai lettünk. Összegyűjtöttünk néhányat közülük, melyeket semmiféleképpen nem érdemes kihagyni ebben az évben!

Kép
Álmomban már megint terhes voltam. Ez mégis mit jelent?

Veled is előfordult már, hogy azt álmodtad, babát vársz? Aggodalomra semmi ok, általában mindig pozitív dolgot jelez.

Kép
Adhatunk vért, ha már voltunk Covidosak?

Amennyiben felépültél a koronavírus fertőzésből, egyetlen tűszúrás árán segítheted más betegek gyógyulását.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem