Nálatok hogyan hívják? Két kultúrájú család variációi a Télapóra

Borítókép: Nálatok hogyan hívják? Két kultúrájú család variációi a Télapóra Forrás: Getty
Olvasd el a cikket, ha szeretnél bepillantást nyerni egy két kultúrban növekedő gyerek ünnepi készülődésébe!

Két kultúrában neveljük a fiainkat és nem azt szeretnék, hogy félig magyarok és félig olaszok legyenek, hanem hogy mind a két kultúrában teljesen otthonosan mozogjanak. Elég sok mindent ügyesen megugrottunk: a nagyobbik fiam már folyékonyan beszél mind a két nyelven, és mind a két országban otthonosan érzi magát – még, ha a bázisunk Budapesten is van.

Az Ünnepeket eddig elég jól el tudtuk „maszatolni” a kisfiamnak, amikor kérdésekre került a sor, de idén már igenis konkrét válaszokat várt tőlük. A felállás a családok között, hogy egy karácsonyt itthon – Budapesten - töltünk, egyet pedig az olasz családnál. Két éve a pandémia miatt (is) itthon maradtunk, de tavaly kint töltöttük a karácsonyt. December közeledtével egyre több kérdés merült fel.

Akkor ki a Mikulás? Hozzánk miért december 6-án jön? Hogy lehet, hogy ugyanaz a Mikulás (mert ugye természetesen csak egy van) Olaszországba december 25-én reggel jön? Ki az a Befána? És Budapestre is fog jönni Karácsony után?

A kérdések nem akartak fogyni, éreztük a férjemmel, hogy szorul a hurok. Most kell kitalálni valamit, ami hihető, hiszen nem akarjuk lerombolni a mesevilágát és a karácsony varázsát amiben él, olyan verzió kell, amihez az évek során tudjuk tartani magunkat, hogy a tesója kíváncsisága is kielégüljön majd ezekkel a válaszokkal.

Nálunk, azt hiszem az is egy nehezített helyzet, hogy amikor itthon vagyunk – akkor karácsonykor se angyalok nem hozzák az ajándékot, se a kis Jézus – hanem mi kihúzzuk egymást így mindenki egymástól kap ajándékot. A gyerekek meg mindenkitől egyet kapnak. Azt már tudja a négy évesem, hogy mi itthon karácsony napján Jézus születésének az öröme és ünneplése alkalmából lepjük meg egymást. Ez számomra annyira az Ünnep esszenciája, hogy nem is akarom kavarni.

A Télapóval pedig a következő fedő sztorit találtuk a ki férjemmel. A Télapó – aki fent él Finnországban (Én voltam is nála – megmutattam a fényképet is), egész évben figyeli a gyerekeket a manók segítségével, olvassák a leveleket december közeledtével és december elején a Télapó útra kel, hogy kiossza az ajándékokat a gyerekeknek. Mivel rénszarvas szánon teszi meg az utat a világ minden csücskébe kissé több időre van szüksége. Ezért beosztotta kihez mikor ér oda. Magyarországra december 6.-án szokott jönni, Olaszországba pedig csak december 24.-én éjszaka érkezik és megy is tovább. Idén szerencsések vagyunk mert minket kétszer is meglátogat.

Ráadásul idén beköltöztek hozzánk a Manók is – ami szuper összekötő kapocs lett a fejében a két ünnep között.

Befánát – aki egy jó boszorkány és Vízkeresztkor (december 6-án) látogatja meg az olasz (és spanyol) gyerekeket. Akiknek édességet hoz, a rosszaknak meg szenet. Őt egyenlőre kihagytuk a buliból, mert akkor már újra itthon leszünk. Nyertünk egy évet, hogy kitaláljuk mi lesz itt az összekötő kapocs!

Mindenesetre egyenlőre a válaszunk kielégítette a kíváncsiságát, nagyon várja karácsonyt és Babbo Natalet meg a Nonnikat, azaz a nagyszülőket persze. Hiszem, hogy ez mind-mind hozzáad a széleslátókörűségéhez a későbbiekben és még sokáig fog hinni a karácsonyi varázslatban.

A galériában összegyűjtöttünk 6 egyszerű DIY tippet, amitől karácsony illatú lesz az otthonod.

Éva Advent 2022

Éva Advent 2022

MEGRENDELHETŐ MOST INGYENES KÉZBESÍTÉSSEL!

November 28. és december 4. közöttiötti megrendelés esetén a magazint december 9-én kapod kézhez.

További szállítási dátumaink:

  •  megrendelés: 2022.12.05-2022.12.11.-ig, szállítás: december 16.

 

875 Ft

1095 Ft