Novellák a férfiszerelemről - Nádasdy Ádám: A szakállas Neptun

nádasdy ádám, könyv
Forrás: flickr / facebook / @magveto

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Miről beszélget két szerelmes fiú a Duna-parton? És mit csinál négy meleg férfi a római Trevi-kútnál? Nádasdy Ádám új kötetében, A szakállas Neptunban minden novella hősei meleg férfiak - de a könyv elsősorban mégsem a melegségről, hanem a szerelemről szól. Ettől jó.

Az idén 73 éves Nádasdy Ádámról valószinűleg már sokan hallottunk, hiszen nyelvészként és irodalmárként is ismert: van nyelvészeti műsora a Klubrádióban, fordított Shakespeare-t és Dantét, és idén ő nyerte az Aegon irodalmi díjat legutóbbi, 2019-ben megjelent verseskötetéért. A szakállas Neptun ráadásul idén már a második könyve, hiszen nemrég jelent meg a Milyen nyelv a magyar? című nyelvészeti ismeretterjesztő munkája is.

A szakállas Neptun tizenkét történetben beszél a meleg férfiak életéről. “A novellák nem rólam szólnak, de többnyire az én fiatalabb koromban, a ‘60-as, ‘70-es, ‘80-as években játszódnak” - írja a szerző a bevezetőben. Vagyis a szövegek többsége a Kádár-rendszer évtizedeit idézi meg, a helyszínek viszont egészen változatosak: Budapest mellett Szeged, London és New York is megjelenik. És mivel a rendszerváltás előtt a homoszexualitás még egyáltalán nem volt olyan általános beszédtéma sem a magánéletben, sem a közbeszédben, mint ma, néha szívszorító olvasni, hogyan is gondolkoznak magukról a novellák hősei. “Vedd tudomásul, hogy két fiú között nincs olyan, hogy szerelem” - mondja a tizennyolc éves Lajos a szerelmének, Dénesnek. “Folyton ezzel jössz. Szerelem! Ahhoz egy fiú kell meg egy lány. Jó, parancsolj, akkor most melyikünk a lány?”

A történeteknek azonban csak egy kisebb része szól arról, miként jön rá valaki arra, hogy meleg vagy miként vállaja ezt mások előtt. Persze ilyen is akad: a Nagyhideghegy című szövegben egy pár, Csongor és András egy KISZ-es kirándulásra mennek. Egyikük vállalni szeretné a többiek előtt a szerelmét, a másikuk nem. Ennek a történetnek az erejét az adja, hogy mindkét fél teljesen érthető: nem az derül ki, amit várnánk, hogy “persze hogy annak van igaza”, aki szerint ezt vállalni kell. Az élet ennél bonyolultabb.

A novellák nagyobb része egyszerűen a hétköznapokról szól: főként arról, miként küzdenek egymással és egymásért egy-egy pár tagjai. És éppen ezt szeretem ebben a könyvben: számomra A szakállas Neptun legfőbb erénye az, hogy nem ideologikus. Nem egy heteroszexuális olvasót képzel maga elé, akinek tanítani akarna valamit “a melegekről úgy általában”. Ezért aztán a melegek éppen olyanok a könyvben, mint bárki: sokfélék. Vannak itt végzős gimnazisták, van külföldibe szerelmes magyar, fiatalba szerelmes idős, proliba szerelmes értelmiségi. Van viszonzott szerelem és viszonzatlan, szabadszájú és szemérmes, van alkalmi ráfanyalodás a másikra és van tartós életszövetség.

Ezek a szerelmek nem egzotikusak, hanem nagyon is ismerősek, jólesően átlagosak. Megvallom, hogy ez engem meglepett.

Sokszor találkozom azzal a jelenséggel, hogy amikor egy történet (egy könyv vagy egy film) melegekről szól, akkor hajlamosak vagyunk úgy közelíteni hozzá, hogy azt kérdezzük: “elég progresszív-e?” Mintha lenne egy lista a fejünkben arról, hogy miről is kell szólnia, mit kell megmutatnia az ilyen történeteknek. Nádasdy Ádám nem így közelít, ezért aztán főleg egy olyan közegről ír, amit jól ismer: városi és középosztálybeli férfiakról. Aki tehát szociografikus igényt, pl. a korabeli vidéki melegek elszigeteltségéről, magányáról szóló történeteket keres, csalódni fog. Vannak itt kiváncsi fiúk, akik megnézik, milyen egy melegbár Szegeden és milyen Londonban - de nincsenek pl. Borsod megyei kistérségi férfiak, akik az internetkorszak előtt teljesen egyedül vannak a problémáikkal. Talán ennek is betudható, hogy egyfajta derű és optimizmus lengi be A szakállas Neptun történeteit - explicit homofóbiával a szereplők nem is találkoznak, sosem érzik magukat veszélyben. A nagynéni szókimondó és kíváncsi, a KISZ-tagokban vegyül a gyanakvás és a kiváncsiság - de kifejezetten ideologikus vagy vallási alapú rosszindulat, ellenségesség nincs a könyvben.

nádasdy ádám, könyv
forrás: flickr

Nádasdy Ádám egy interjúban úgy fogalmaz, hogy az a baj a társadalom és a melegek viszonya kapcsán, hogy “ha egy heteroszexuális pár megy be egy zöldségesbe, az csak egy egyszerű élet-jelenet: ha egy homoszexuális, az már mindjárt szex”. Az lenne a cél, hogy a melegek kapcsán is a szerelem, a hűség, a házasság legyen a fontos, és nem az, hogy egyébként mi történik a hálószobában. A szakállas Neptun ennek megfelelően az emberi kapcsolatokról, az érzelmekről szól. Szex alig és csak nagyon szemérmesen van a történetekben, így nem kell félni, ez a könyv nemigen fog ilyen téren próbára tenni senkit.

Hallottam egyszer melegeket arról beszélgetni, tulajdonképpen mi is a melegmozgalom célja. Az egyik azt mondta: “Hogy minden könyvesboltban legyen egy szivárványos könyvespolc, ahol az is találhat magának irodalmat, aki valamelyik szexuális kisebbséghez tartozik.” A másik pedig azt mondta: “Nem, a melegmozgalom célja az, hogy a könyvesboltban a 'rendes' könyvespolcon, a 'rendes' irodalom részeként legyenek olyan történetek is, amelyek melegekről szólnak.” A szakállas Neptun ezt az utóbbi gondolkodást képviseli, méghozzá magas színvonalon. Olvasásra fel!

És hogy mit olvass még a nyáron? mutatunk 5+3 kortárs könyvet, amit magaddal vihetsz a strandra!

Nézd meg a galériánkat>6 kép
5 + 3 nem túl könnyű olvasmány, hogy izgalmasabb legyen a strandolás
Tovább olvasok
Kép
Nyilván téged sem érdekel: az édeshármas kultúrtörténete

A hármas szex az egyik leggyakoribb erotikus fantázia: tízből kilenc felnőtt el-eljátszik a gondolattal. A megvalósításig sokkal kevesebben jutnak el. Mi olyan izgató és nehezen kivitelezhető a hármasban?

Kép
Palya Bea: „Netni vagy nem netni – ez itt a kérdés"

Megzabolázlak, betörlek, mint egy vadlovat – fenyegeti az internetet Palya Bea énekesnő, majd elmeséli, hogy miért nem olyan egyszerű ez.

Kép
Még most is csak 64 éves lenne Carrie Fisher

Mindenki Leia hercegnőként ismerte, pedig Carrie Fisher intelligens és sokoldalú személyiség volt.

Kép
Huzella Júlia: Miért kezdtem el hanyagolni az okostelefont

Huzella Júlia színésznőnek elege lett abból, hogy a telefonja szinte hozzánőtt a kezéhez. Úgy döntött, „lejön a szerről”, vagyis megpróbál okostelefon nélkül is létezni. Elmeséli, hogy sikerült.

Kép
Napi horoszkóp október 20.: a Mérlegek különös élethelyzetbe kerülnek, a Bakok a célegyenesbe fordulnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kép
A gyereklélek sötét oldala, avagy miért lesz bántalmazó egy gyerek?

Miért bánt az, aki bánt? Mi hajtja mások megfélemlítése felé, miért nyer erőt abból, ha visszaél a gyengeséggel? Az iskolai zaklatások kapcsán általában az áldozatok szemszögéből pillantunk rá a témára, most azonban azt nézzük meg, hogyan érzi magát az elkövető.

Kép
Gyomorszorítóan hiteles novella a nők elleni erőszakról

A gyönyörűen megterített asztal mellett ültek és csendben kanalazták a fácánlevest. Pillantása az ezüst gyertyatartóra esett. Nászajándékba kapták. Benne egy szál fehér gyertya. Ahogy a férje szereti. Nézte a pislákoló lángot. Szinte megbűvölte. Bucsi Mariann író novellájából pontosan kiderül a nők elleni erőszak természetrajza.

Kép
Nem akartam anya lenni. De ennél jobb nem történhetett velem!

A legújabb Mesélj, Anyukám! podcast adásunkban egy olyan anyuka lesz a vendégünk, aki nem készült édesanyának. Nagyon nem. Az anyaság aztán mégis megváltoztatta az életét.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem