Múlt és jelen egy helyen – séta a Népszigeten a Huawei-jel

Múlt és jelen egy helyen – séta a Népszigeten a Huawei-jel

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

I

Ipari monstrumok, szabadon futkározó kecskék, eldugott üdülők, Duna-parti konténer bárok – Budapest egyik legérdekesebb és legrejtélyesebb helye a Népsziget, amely az évtizedek során óriási átalakuláson ment át. A közigazgatásilag a 4. és a 13. kerülethez is tartozó, a pestiek között leginkább „Szúnyog-szigetként” elhíresült terület igazi időutazásra hívja az odalátogatókat: a Kádár rendszer mauzóleumaként is tekinthető szigeten az utóbbi években megjelentek a modern vállalkozások, épületek, amely a múlt és a jelen különleges elegyeként kezdi átalakítani a kezdetben hajógyáraknak és ipari épületeknek helyet adó terület képét. A Huawei legújabb csúcskészüléke, a P30 Pro segítségével augusztus 27-30-ig múltidéző séták keretében fedezhetik fel a látogatók ezt az izgalmas történelmű, mégis érintetlen szigetet.

A Huawei Technologies Hungary és a Hosszúlépés közreműködésében négy napon keresztül megelevenedik a látogatók szeme előtt a Népsziget múltja, jelene és jövője. A projekt ötletének alapjául a gyártó legújabb okostelefonja, a P30 Pro kiemelkedő fotózási képességei szolgáltak. A készülék kameráinak segítségével a felhasználók olyan dolgokat is lélegzetelállító minőségben örökíthetnek meg, amelyekre eddig nem volt lehetőségük, akár nagy távolságokból, vagy az éjszaka közepén is. A séták alkalmával a résztvevők megtekinthetik a sziget kultikus helyeit és betekintést kapnak a terület izgalmas, mozgalmas és rémisztő múltjába is.

A Népsziget a Dunán, a Hajógyári-szigettől északkeletre helyezkedik el, és az Északi összekötő vasúti híd hatalmas töltése vágja ketté. A 2 km hosszú, 50 hektár felszínű szigetet a 17. század végén még Saban-szigetnek hívták, a helyiek azonban később Pesti-, Szúnyog-, Csiga-, illetve Újpesti-sziget, sőt Kecske-sziget néven is emlegették. A területet az 1830-as években egy vékony földnyelvvel a Zsilip utcán át Újpesthez kapcsolták, azóta valójában félsziget. Jelenleg a 13. és 4. kerület közigazgatási területébe is beleesik, amely különleges helyzetet teremt a szigeten működő vállalkozások számára. A Népszigeten megfér egy helyen a retro miliő és a Római-part esetében már jól ismert friss, Duna-parti szórakozóhelyekre jellemző fiatalos imázs. A területen a klubüdülők mellett csónakház, nappali melegedő és éjjeli menedékház, motorszerviz, apartmanház és hajószerviz is található.

Hátborzongató események a „Szúnyog-szigeten”

A szigetet története során nem kerülték el a különös bűncselekmények sem. Az 1920-as években a rendőrség egy földbe ásott hamis pénzgyárra bukkant különböző, a hamisítványokhoz szükséges eszközökkel együtt. A 30-as években a Népsziget egy rejtélyes eseménye volt egy különös kettős öngyilkosság. Az első világháborút követően a hazai közhangulatot a lehangoltság, apátia jellemezte. Az öngyilkosságok száma ebben az időszakban látványosan megemelkedett, amelyek helyszínei sok esetben hidak voltak. Az 1930-as évek végén rövid időn belül négy fiatal nő holttestét találták meg a Duna-parton. Két lány különös módon vetett véget az életének, éppen a Népszigeten: párosával egymáshoz kötötték magukat, majd így ugrottak a mélybe. A rendőrség a parton megtalálta az egyik lány retiküljében az áldozatok búcsúlevelét, ahol az öngyilkosság okaként az „életuntságot” nevezték meg:

“Mi ketten, Koltay Magda és Pápay Erzsébet közösen öngyilkosságot követünk el. A városmajori missziós nővéreknél kerültünk össze. Senki se kutassa halálunk okát. Csak annyit közlünk: öngyilkosságunk oka nem szerelmi bánat”.

Hajóra magyar!

Az 1800-as évek második felétől a Népsziget főként Budapest téli kikötőjeként funkcionált, ahol átlagosan 600 vízi jármű várta, hogy kegyesebbre forduljon az időjárás. A terület keleti öblébe települt a Ganz Hajó és Daru gyár, amelyet Hartmann József alapított, ezzel több mint 500 ember számára biztosítva megélhetést. Magyarországon a századforduló idején fellendült az hajógyártás: hazánk részére 4, Romániának 6 személyszállító gőzöst, 250 vasuszályt és tengerjáró hajót építettek itt. 1911-től Ganz és Társa Danubius Gép-, Vagon- és Hajógyár névre hallgató gyár a 20. század elején már sorozatban bocsátotta vízre hajóit, beleértve a cirkálókat és csatahajókat is.

Mikor a Trianoni béke aláírásával Magyarország elvesztette az Adriai tengert, veszélybe került a hazai hajógyártás is. A GANZ DANUBIUS cég szakemberei 1934-ben a problémák megoldása érdekében, a világon elsők között terveztek meg és bocsátottak vízre egy teljesen új típusú hajót, amelyet teher- és személyszállító “folyam-tengerjárónak” neveztek el. 1944-ben azonban a második világháború folyamán a németek teljesen kifosztották az egykor világszínvonalú hajógyárat, a berendezéseket elhordták, szétbontották vagy megsemmisítették.

Az üzem az 50-es években állami tulajdonba került és egészen a 90-es évekig működött a világszinten is kiemelkedő úszódaru gyártás, amelyeket mind nagyformátumú magyar személyiségekről (József Attila, Ady Endre, Jókai Mór) neveztek el. A Clark Ádám nevét viselő egyetlen, még ma is használatban lévő daru mentette ki a nemrég borzasztó tragédiát szenvedett Hableányt is. Jelenleg a gyár a rengeteg felhalmozódott adósság miatt banki tulajdonban van, ezért magánterület. A belépés kizárólag saját felelősségre lehetséges.

Kép

Kecskék mindenütt

A nyolcvanas években a Népsziget területén a növényzet nagy része elvadult volt, ezért komplett gyomirtási program vette kezdetét, amelynek középpontjába egy véletlen folytán a kecskék kerültek. Az irtás miatt óriási károk keletkeztek a sziget növény- és állatvilágában, ezért környezetbarátabb megoldásra volt szükség. Soltész Jánost a hetvenes évek elején helyezték a MÁV vízmű telepének élére, akinek Gizi nevű kecskéje a kerítés kivételével mindent felfalt. Így született meg a kecskefarm ötlete, ahol jelenleg is több tucat megunt háziállat él. A különös tanyára a környékbeliek és az ide kirándulók is rendszeresen hordanak konyhai maradékot, száraz kenyeret és zöldséget, gyümölcsöt az itt élő furcsa állatközösségnek, amelyet a kecskék mellett ludak, kacsák, tyúkok és teknősök alkotnak. A kecskenyáj tagjai mindig a születésük napján esedékes neveket kapják, és minden évben gidákkal örvendeztetik meg a gyerekeket, illetve rendszeresen költenek a ludak, a kacsák és a japán tyúkok is.

Reggel műhely, este közösségi tér

A Népsziget egyik legkülönlegesebb helye a Jeli Attila és Izrael Norbert által megálmodott ATNO forge klubműhely. A nappal motorszervizként, este rendezvényhelyszínként és bárként üzemelő épület stílusa igazi időutazásra hív a Kádár korba, ahol a nagymamáink nappaliját idéző bútorzat mellett helyet kaptak az indusztriális kiegészítők és nem utolsó sorban a motorok is. Izrael Norbert egy hajójavító üzem elhagyott öntödéjében hozta létre az ATNO forge műhelyt, ahol megférnek egymás mellett a hobbi motorbütykölők, esküvői vendégseregek és a helyi üdülő vendégek egyaránt.

Kép

Olimpia a parton

A Népsziget állandó lakossága kb. 400 fő, ez a telepek lakóiból, és az egész évben itt élő gondnokok családjaiból tevődik össze. A terület Duna-parti részét a helyiek általában strandolásra használják, a meleg nyári napokon, nagy versenyek alkalmával átlagosan hat-nyolc ezerre emelkedik a látogatók száma. A Kádár korszakban az augusztus 20-i ünnepségen innen ereszkedtek vízre a kétéltű járművek és a harckocsik a dunai parádékra és különböző sportesemények is köthetők a szigethez.

Kevesen tudják, de annak idején Magyarország nyerte el a 1920-as évi Nyári Olimpiai játékok rendezési jogát, amelyet az első világháború győztes hatalmai 1919-ben elvettek hazánktól sőt, a magyar csapatok nem is vehettek részt az eseményen abban az évben. A hazai olimpia fő helyszíne a tervek szerint a Népsziget volt, amely teljesen megváltoztatta volna a terület arculatát, bekapcsolva az addig ligetes, épületektől mentes terület a város vérkeringésébe.

Az egykor teljesen érintetlen, a Római-part konkurenciájának szánt szigeten csak most, a 2010-es évek végén kezdtek megépülni a vízparti, modern szórakozóhelyek, ezek közül is elsőként a KABIN. A lélegzetelállító kilátással rendelkező “újhullámos” vendéglátóhely két évvel ezelőtt nyitott meg, és pillanatok alatt nagyon népszerű lett a nyugalomra, illetve a víz közelségére vágyó budapestiek körében. A KABIN elhelyezkedésének különlegessége, hogy az italpultjuk a 4. kerülethez, míg a terasz rész a 13. kerülethez tartozik. A bár célcsoportjában sem a tradicionális partizókra fókuszál: a KABIN családi, gyerekes-kutyás hely, amely az elfoglalt, techno rajongó szülők számára nappali bulikat szervez, hogy ne kelljen lemondaniuk a zenés szórakozásról és könnyebben megoldhassák a lurkók felügyeletét, mintha éjszaka mennének el otthonról.

Tovább olvasok
Tudjuk, mit teszünk idén ősszel – öt tévésorozat, amit alig várunk

A tévésorozatok aranykorában, amikor minden ősszel beszippantanak minket a színvonalasabbnál színvonalasabb sztorik és karakterek, ugyancsak nehéz volt kiválasztani az öt legígéretesebbet. De azért sikerült.

A szülői értekezlet valójában egy háromórás kabaré

Valahogy nagyon hamar eljött megint az idő, amikor nekünk, szülőknek is be kell ülni az iskolapadba kornyadozni... Ilyenkor csak úgy záporoznak a poénok – még ha nem is mindig annak szánták őket.

A kor csak illúzió – szívdöglesztő férfi modellek 40 felett

Egyeseknek igenis jót tesznek az eltelt évek. Amíg sok esetben a saját stílus megtalálására is hosszú éveket kell várniuk, úgy az érettség, a sárm is bizonyos kor felett érkezik meg igazán a férfiak életébe.

„Még 12 évünk van megmenteni a Földet” – mi ez az Extinction Rebellion és miért kelti itt a pánikot?

Mi a radikálisabb, egy partra sodródott bálnatetem a gyomrában harminc kiló műanyag hulladékkal vagy egy csapat aktivista, aki halottnak tetteti magát a köztereken? Az Extinction Rebellion ennél fontosabb kérdésekre is választ kínál, illetve követel.

Napi horoszkóp szeptember 19.: a Bikák az álmaikat igyekeznek megvalósítani, az Oroszlánok új lehetőség előtt állnak

Mára is izgalmas üzeneteket tartogatnak a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Tervezzünk telefontokot ajándékkal!

Ha egyedi tok tervezésére adjuk a fejünket, akkor alaposan nézzünk körül, mert nem mindig az a jó, ami a legolcsóbb. Egy igazán megbízható webáruház a legtöbb esetben rendelkezik referenciával, ahol a már elkészült munkáikat vehetjük szemügyre.

Hogyan észlelhető a túlterheltség?

Gyermekek esetén fontos, hogy a túlterheltség jeleit időben észrevegye a szülő. Szerencsére napjainkban sok gyermek sportol rendszeresen, sajnos azonban néha a komoly, feszített edzéstempó túlterheltséget okoz.

Hogyan növeljük ingatlanunk értékét modern világítás megoldással?

Egy ingatlan piaci értéke folyton változik. Rajtunk kívülálló okok is befolyásolják, úgymint elhelyezkedés vagy a környék változása. Ám az érték növekedését vagy csökkenését befolyásoló tényezők legtöbbje az ingatlanban lakókon múlik.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem