Műhelytitkok: ilyen az, amikor egy sebész fogyaszt le valakit

Borítókép: Műhelytitkok: ilyen az, amikor egy sebész fogyaszt le valakit
Igen, ez bizony műtét, amiről beszélek, nem is akármilyen: rendkívül hatékony, gyakorlatilag akár 100-120 kilónyi túlsúlytól való megszabadulásra alkalmas, ám drasztikus. Én is ilyen beavatkozáson estem át, és mivel videóújságíró vagyok, így lehetőségem nyílt arra, hogy filmet forgassak erről: magammal vittem a kamerámat a műtőbe, így míg az én gyomromat szabták, egy kórházi dolgozó forgatott. Az eredmény: minden túlsúlyom eltűnt másfél év alatt, csinosabb vagyok, mint az elmúlt 20 évben bármikor!

Rengeteg, tényleg megszámlálhatatlanul sok műtéten forgattam újságíróként, tévésként – ám az mégis annyira más, amikor én fekszem a műtőasztalon és én ébredezek az altatásból. Talán épp a sok pozitív kimenetelű forgatás miatt nem volt bennem félelem: mosolyogtam akkor is, amikor betoltak a műtőbe. Mosolyogtam, mert tudtam, hogy most már csak 2 óra választ el attól, hogy új életet kezdhessek egy annyira picuri gyomorral, mint egy kisgyereké.

Fél évet vártam erre a napra. Két évvel ezelőtt tél végén vettem részt a konzultáción, ahol az orvos eldöntötte: alkalmas vagyok a csőgyomor műtétre. Akkor a 160 centimhez majdnem 100 kiló voltam, és már túl voltam számos sikeres fogyókúrán és kétségbeejtő visszahízáson. Elköltöttem addigra kb. 20 év alatt ugyanannyi pénzt, mint amennyit most a műtétért fizettem ki. Magyarországon sajnos a bariátriai (testsúlycsökkentő) műtéteket a társadalombiztosítás nem fizeti, így össze kell gyűjteni az árát, lehet úgy is mondani, hogy meg kell fizetni azért, hogy leadhassuk a túlsúlyunkat.

A videóban, amit eddig már több mint 26 ezren láttak, most elmesélem a műtét napját, sőt bepillantást engedek abba, mit csináltak velem azért, hogy aztán egy (most már végleges) életmódváltás hatására mára büszkén lehessek karcsú és egészséges. Életem talán egyik legjobb döntése volt!

A cikk szerzője Kéky Kira, 46 éves egészségügyi újságíró. 2018 nyarán végezték el rajta a gyomorszűkítő műtétet. A beavatkozás után másfél év alatt fogyott le a megcélzott súlyra. Történetét azért vállalta fel, hogy segítsen vele azoknak, akik hozzá hasonlóan az egészségük rovására híznak (és fogynak) éveken át, és akiknél a sleeve műtét elvégzése orvosilag is indokoltnak bizonyul. A beavatkozás a veszélyes tartományba eső testtömegindex esetében megfontolandó, 40-es BMI felett társbetegségek nélkül, 35-ös MBI felett csak társbetegségek megléte esetén végzik el.