Itt egy szokatlan böjt, amivel a Földet is kímélheted!

humsz szövetség,műanyag,műanyagszennyezés,műanyagböjt Forrás: Humusz Szövetség
A műanyagok mára már teljesen beépültek a mindennapjainkba, miközben nemcsak a környezetünkre és élővilágunkra, ránk nézve is elképesztően károsak. A Humusz Szövetség legújabb kampánya éppen erre a globális problémára szeretné felhívni a figyelmet!

Nagyböjti kampányukkal arra biztatják embertársaikat, hogy - hozzájuk hasonlóan- szorítsák vissza a műanyagok használatát és előzzék meg a pazarlást. A #műanyagböjt kampány célja, hogy felhívják a figyelmet a minket körülvevő műanyag szennyezésre, de nem csak magára a problémára, a megoldás eszközeire is.

Felismerve felelősségünket az élővilág és benne az ember jövője iránt nem mehetünk el szó nélkül korunk egyik legnagyobb szennyezőanyagát jelentő műanyagok mellett. Az élet számos területén bizonyultak hasznos anyagnak, de mértéktelen fogyasztói szokásaink következtében mindennapjainkban szinte megkerülhetetlenné vált a hulladékunk nagy részét kitevő műanyag
olvasható a Humusz Szövetség oldalán.

Majd így folytatják:

„A tudatos fogyasztói magatartás nem csupán egyéni, közösségi és nemzeti érdekünk, hanem globális emberi felelősségünk is. A tét nem kevesebb, mint az élhető és egészséges bolygó továbbörökítése az utánunk jövő generációk számára.”

A médiában napjainkban már szinte naponta botlunk olyan hírekbe, aminek középpontjában a műanyagszennyezés áll: Óceáni műanyag szigetek, műanyag darabkák az élőlények gyomrában, sőt egyre gyakrabban hallani arról, hogy már az ételeinkbe is bekerülnek a mikroműanyagok.

A műanyagok évszázadok alatt képesek csak lebomlani, mégis olyan egyszer használatos eszközöket gyártanak belőle, amiket átlagosan 25 percig használunk. Arról nem is beszélve, hogy előállításuk javarészt fosszilis erőforrásokból történik.

műanyag,műanyag szennyezés,nagyböjt,műanyagböjt,humusz szövetség
Forrás: Humusz Szövetség
A #műanyagböjt kampányplakátja

Globális és lokális kampányok sokasága zajlik annak érdekében, hogy a szennyezést megállítsák. A megoldást azonban a probléma gyökerénél, azaz a hulladék megelőzésnél kellene kezdeni a Humusz Szövetség szerint. Ehhez pedig a fogyasztói szokásaink megváltoztatására van szükség!

A 2019-es #műanyagböjt kampányukkal és annak fontos üzeneteivel a közösségi média felületein találkozhatsz majd az elkövetkezendő időszakban, egy aktuálisan népszerű filmsorozat, a Trónok Harca világán keresztül. A Nagyböjt időszakában (március 6 – április 21 között) összesen 10 üzenetet tesznek majd közzé Facebook-, illetve Instagram oldalukon a műanyagok témakörében. Az üzeneteket látványos és olykor humoros köntösbe burkolják majd annak érdekében, hogy "nagyobbat szóljon", remélve, hogy az üzenet komolysága ezzel nem veszik el.

Ha szívesen olvasnál még a témában, korábbi cikkeinket itt találod!