Számbavettem mennyire szűkült be a világom, mióta anya lettem

anyaság,gyereknevelés,galéria,te,önismeret,psziché,youtube
Forrás: Pixabay

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

V

Vajon mennyire szűkült be a világom, amióta gyerekem van? Mérleget vontam, és a következőkre jutottam.

A legtöbb barátomnak, barátnőmnek hamarabb lett gyereke, mint nekem. Néhányuknál végignéztem azt az átalakulást, ahogyan beszűkült a világuk. Volt, akivel egy éven át csak különböző játszótereken tudtam találkozni, másokkal nem lehetett másról beszélni, csak a gyerek fejlődéséről. Elhatároztam, hogy velem ez nem fog megtörténni.

Mára magam is szülő lettem. Nemrég önvizsgálatot tartottam: vajon nem történt meg velem is az, amitől annyira elhatárolódtam korábban?

Igen is, meg nem is. Sőt.

Lássuk csak.Igenis beszűkült a világom:

Órákig tudok a gyerekekkel kapcsolatos dolgokról beszélgetni. A saját gyerekemről és más gyerekekről is: az anya- és apatársakkal hosszan tudjuk elemezni a hasonlóságokat és különbözőségeket, problémákat és trükköket anélkül, hogy megunnánk.

Sokkal, de sokkal kevesebb helyre jutok el szórakozás, pihenés vagy a baráti kapcsolatok ápolása céljából, mint korábban. Az oka egyszerű: idő- és energiahiány. Tény, hogy emiatt a társasági életem kissé fakult az utóbbi években. Viszont most, hogy belegondolok, van olyan barátnőm, akivel a szülésem óta nem találkoztam kettesben a városban, mert mindig ő jön hozzánk, és azt sem bánja, hogy olyankor a kislányom is mindig jelen van. (Köszi, Évi!)

gyerek,szülő,anya
forrás: Pixabay
Vajon beszűkült a világom?

Nem, nem szűkült be a világom (legalábbis remélem):

A múltkor régi barátnőimmel találkoztam. (Mert azért ilyen is van. Egész estés kimenőm volt – köszi, Férjem!) Négyen voltunk, akiknek van gyereke, és ketten, akiknek nincs (és nem is akarnak). Szinte végig a gyerekeinkről, életünknek a gyerekeinkkel kapcsolatos vetületéről beszélgettünk. Nem tudom, a többieknek feltűnt-e, nekem igen. Igyekeztem olykor másfelé is kanyarítani a beszélgetést, és őszintén érdekelt a többiek világa, akár részei annak az utódok, akár nem. Ebből arra következtetek, hogy még mást is észreveszek az életben, mint a „gyerekes” dolgokat.

Bár sokkal nagyobb erőfeszítéssel jár, mint korábban, az önmagam fejlesztésével és a külső forrásból származó inspirálódás iránti igényemről – igaz, lejjebb adtam – nem mondtam le. Rendszeresen mozgok (ha nem jutok el edzőterembe, akkor hát otthon), szépirodalmat is olvasok (még ha erre sokszor csak éjfél és negyed egy között kerül is csak sor), és ragaszkodom a havi egy színházhoz a barátnőmmel (köszi, Timi, aki magad is két gyerek mellől jössz el).

Másik barátnőmmel állandóan küldözgetjük egymásnak az önfejlesztő ötleteket, a stílustippeket, a kreatív inspirációs forrásokat. Ő az, aki meglepetésprogramot szervez nekem, és színtanácsadásra meg koncertre cipel engem (köszi, Eszter – magad is kétgyerekes anya, aki épp a doktoridat írod.)


"Mama, kérlek, meséld el nekem,
Hogy milyen volt az élet nélkülem!"

(Előadó: Koncz Zsuzsa, szöveg: Bródy János)


Amire nem számítottam: kibővült a világom

Ahogy mondani szokták: amikor egy kapu bezáródik, kitárul egy másik. Miközben bizonyos értelemben szűkült az életterem, egy másik szféra kibontakozott előttem. Azáltal, hogy gyerekem lett, egy csomó új dolog is történt velem. Olyan izgalmas, eddig számomra ismeretlen területeket fedezek fel, mint mondjuk a kétnyelvű nevelés, a zenebölcsi vagy a gyerekjóga. Új közösségek tagja lettem, kezdve azoknak az anyáknak a csoportjával, akikkel ugyanabban a kórházban szültünk, egészen a játszótérig, ami kis túlzással második otthonom lett: szinte mindenkit ismerek közvetlenül vagy legalább arcról, és igazi barátságok is születtek már ott (köszi, lányok és fiúk).

Arról nem is beszélve, hogy a gyereknevelés az egyik legintenzívebb önismereti és önfejlesztő út, amit csak el tudok képzelni. Jó esetben a világom gazdagodik és mélyül, és nem pedig sekélyesedik általa.

Egy szó mint száz, a mérlegelésem eredménye az lett, hogy szerintem nem olyan rossz a helyzet.Ha kisgyereked van, minden perc drága. Íme, néhány példa az énidő sajátos értelmezésére:

Nézd meg a galériánkat> 5 kép
Énidő kisgyerekes anyák számára
Tovább olvasok
Alacsony szénhidráttartalmú menü egy hétre

A szénhidrátszegény diéta az egyik leghatékonyabb módja – nyilván a sport mellett – hogy megszabaduljunk némi súlyfeleslegtől. Ha nem ez lenne a célod, akkor is érdemes időközönként beiktatnod a hétköznapokba, hiszen így egészségesebben és változatosabban táplálkozhatsz.

Megjelent a szeptemberi Éva!

Bukott háziasszonyok főzőkurzust tartanak. Miért vágyunk annyira a sematikus romantikus történetekre? Gyereklányok változtatják meg a világot. Olvasd el ízelítőnket a szeptemberi Éva magazinból!

Tiniként választották az anyaságot, majd jöhetett a karrier

Persze régen nagy divat volt, hogy nagyon fiatalon szülnek a nők, mára ez már megváltozott. Összeszedtük hát azokat, akik nagyon fiatalon váltak édesanyává, mára pedig már világsztárokká váltak.

Új divat hódít, avagy legyen minden MENTES!

Ha belépünk egy boltba, hiperbe vagy bármilyen élelmiszerekkel foglalkozó egységbe, biztos, hogy azonnal feltűnik, hogy külön elkülönített rész van fenntartva az úgynevezett MENTES dolgoknak. Mert ételallergiával élni nem egyszerű és főleg nem költséghatékony. De ma már divat lett mindenből a MENTES élelmiszereket keresni.

Ebből tudtam, hogy véget ért a házasságom – elvált férfiak vallomásai

Nehéz pontosan meghatározni, mikor jön el az a pillanat, ahonnan egy házasság menthetetlenné válik. Általában utólag tisztul ki a kép.

Az olimpiai bajnoknő kiharcolta, hogy a Nike megváltoztassa szponzorációs alapelveit a terhes sportolók esetében

A hatszoros olimpiai bajnok sprinter Allyson Felix szerint a sportolónőket „többé nem szabadna büntetni azért, mert gyerekük születik”. Ezt követően a Nike megváltoztatta a terhes sportolókkal való együttműködési szerződését.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem