Számbavettem mennyire szűkült be a világom, mióta anya lettem

anyaság,gyereknevelés,galéria,te,önismeret,psziché,youtube
Forrás: Pixabay

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

V

Vajon mennyire szűkült be a világom, amióta gyerekem van? Mérleget vontam, és a következőkre jutottam.

A legtöbb barátomnak, barátnőmnek hamarabb lett gyereke, mint nekem. Néhányuknál végignéztem azt az átalakulást, ahogyan beszűkült a világuk. Volt, akivel egy éven át csak különböző játszótereken tudtam találkozni, másokkal nem lehetett másról beszélni, csak a gyerek fejlődéséről. Elhatároztam, hogy velem ez nem fog megtörténni.

Mára magam is szülő lettem. Nemrég önvizsgálatot tartottam: vajon nem történt meg velem is az, amitől annyira elhatárolódtam korábban?

Igen is, meg nem is. Sőt.

Lássuk csak.Igenis beszűkült a világom:

Órákig tudok a gyerekekkel kapcsolatos dolgokról beszélgetni. A saját gyerekemről és más gyerekekről is: az anya- és apatársakkal hosszan tudjuk elemezni a hasonlóságokat és különbözőségeket, problémákat és trükköket anélkül, hogy megunnánk.

Sokkal, de sokkal kevesebb helyre jutok el szórakozás, pihenés vagy a baráti kapcsolatok ápolása céljából, mint korábban. Az oka egyszerű: idő- és energiahiány. Tény, hogy emiatt a társasági életem kissé fakult az utóbbi években. Viszont most, hogy belegondolok, van olyan barátnőm, akivel a szülésem óta nem találkoztam kettesben a városban, mert mindig ő jön hozzánk, és azt sem bánja, hogy olyankor a kislányom is mindig jelen van. (Köszi, Évi!)

gyerek,szülő,anya
forrás: Pixabay
Vajon beszűkült a világom?

Nem, nem szűkült be a világom (legalábbis remélem):

A múltkor régi barátnőimmel találkoztam. (Mert azért ilyen is van. Egész estés kimenőm volt – köszi, Férjem!) Négyen voltunk, akiknek van gyereke, és ketten, akiknek nincs (és nem is akarnak). Szinte végig a gyerekeinkről, életünknek a gyerekeinkkel kapcsolatos vetületéről beszélgettünk. Nem tudom, a többieknek feltűnt-e, nekem igen. Igyekeztem olykor másfelé is kanyarítani a beszélgetést, és őszintén érdekelt a többiek világa, akár részei annak az utódok, akár nem. Ebből arra következtetek, hogy még mást is észreveszek az életben, mint a „gyerekes” dolgokat.

Bár sokkal nagyobb erőfeszítéssel jár, mint korábban, az önmagam fejlesztésével és a külső forrásból származó inspirálódás iránti igényemről – igaz, lejjebb adtam – nem mondtam le. Rendszeresen mozgok (ha nem jutok el edzőterembe, akkor hát otthon), szépirodalmat is olvasok (még ha erre sokszor csak éjfél és negyed egy között kerül is csak sor), és ragaszkodom a havi egy színházhoz a barátnőmmel (köszi, Timi, aki magad is két gyerek mellől jössz el).

Másik barátnőmmel állandóan küldözgetjük egymásnak az önfejlesztő ötleteket, a stílustippeket, a kreatív inspirációs forrásokat. Ő az, aki meglepetésprogramot szervez nekem, és színtanácsadásra meg koncertre cipel engem (köszi, Eszter – magad is kétgyerekes anya, aki épp a doktoridat írod.)


"Mama, kérlek, meséld el nekem,
Hogy milyen volt az élet nélkülem!"

(Előadó: Koncz Zsuzsa, szöveg: Bródy János)


Amire nem számítottam: kibővült a világom

Ahogy mondani szokták: amikor egy kapu bezáródik, kitárul egy másik. Miközben bizonyos értelemben szűkült az életterem, egy másik szféra kibontakozott előttem. Azáltal, hogy gyerekem lett, egy csomó új dolog is történt velem. Olyan izgalmas, eddig számomra ismeretlen területeket fedezek fel, mint mondjuk a kétnyelvű nevelés, a zenebölcsi vagy a gyerekjóga. Új közösségek tagja lettem, kezdve azoknak az anyáknak a csoportjával, akikkel ugyanabban a kórházban szültünk, egészen a játszótérig, ami kis túlzással második otthonom lett: szinte mindenkit ismerek közvetlenül vagy legalább arcról, és igazi barátságok is születtek már ott (köszi, lányok és fiúk).

Arról nem is beszélve, hogy a gyereknevelés az egyik legintenzívebb önismereti és önfejlesztő út, amit csak el tudok képzelni. Jó esetben a világom gazdagodik és mélyül, és nem pedig sekélyesedik általa.

Egy szó mint száz, a mérlegelésem eredménye az lett, hogy szerintem nem olyan rossz a helyzet.Ha kisgyereked van, minden perc drága. Íme, néhány példa az énidő sajátos értelmezésére:

Nézd meg a galériánkat> 5 kép
Énidő kisgyerekes anyák számára
Tovább olvasok
Híres emberek egészen ritka testi hibákkal

A hírességekről hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy tökéletesek, boldogok és mindenük megvan. Ez majdnem igaz is, hiszen van, amiből több van egyesek sztároknak, például lábujjból vagy mellbimbóból.

Híres emberek, akik eltitkolták rákos diagnózisukat

Senki sem szereti mások orrára kötni, hogyha valamilyen problémája adódik az életben, főként, ha az ember egészségéről van szó. Ezért nem lepődünk meg, amikor egy-egy hírességről kiderül: eltitkolták, hogy rákkal diagnosztizálták őket.

Hogyan nyaraltak régen az emberek?

A nyaralás a 20. század elején még egész nyáron át tartott. Hogy csinálták?!

Kávés-csokicsipszes keksz, amitől rendesen felébredsz

Csokoládé és kávé porhanyós kekszbe zárva, de úgy is mondhatnánk cukor és koffein, ami ad egy kis lendületet kora reggel vagy akár ebéd után.

Napi horoszkóp július 20.: a Szüzek nem bíznak semmit a véletlenre, a Vízöntőknél az őszinteség alapfeltétel

Hétvégén is érdemes elolvasnod a csillagok üzeneteit, mert izgalmas részleteket rejtenek az egyes csillagjegyek!

Csókmágnes nyári rúzsok

Nyári hőségben és strandolás közben sem szeretnél lemondani a csábító szájfényekről, rúzsokról? Megmutatjuk a legjobb fényvédős termékeket!

12 híres ember, aki divatmárkájával is kaszál

A hírességek számára mindig is különösen fontos volt a divat. A különböző fellépések, a sok fotózás, a mindig makulátlan megjelenés számukra elengedhetetlen. Így hát nem csoda, hogy sokan döntenek úgy: saját márkát alapítanak.

A szemétcsökkentés új fegyvere a mosható papírtörlő

Ha kiömlik az üdítő, lecsöppen a mustár, kifröccsen a paradicsomszósz te is automatikusan a papírtörlőért nyúlsz? Mutatunk helyette egy költséghatékonyabb és környezetkímélőbb megoldást.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem