Most akkor viseljünk maszkot vagy ne? Miért nem értenek egyet a nagy egészségügyi szervezetek sem?

szájmaszk,koronavírus,járvány,maszk
Forrás: GettyImages

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A mai napig nincs egységes álláspont azzal kapcsolatban, hogy mindenkinek, minden körülmények között szükséges-e a maszk viselése, önmaga és mások védelme érdekében, vagy sem. Még az orvosok és egészségügyi szervezetek ajánlásai is eltérnek és az egészségügyben dolgozó szakembereket is megosztja a téma.

A famiily.hu cikke.

WHO kontra CDC

Jelenleg a WHO és a CDC egymással ellentétes ajánlásokat fogalmaz meg a lakossági maszkviseléssel kapcsolatban. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint „Amennyiben egészségesek vagyunk, csak akkor hordjunk maszkot, ha vélhetően új koronavírussal fertőzött beteget látunk el, vagy ha légúti tüneteink vannak, például köhögünk vagy tüsszögünk. Ez azért fontos, hogy másokat ne fertőzzünk meg, egyébként viselése nem indokolt”. Szerintük nincs elég bizonyíték a maszkviselés hasznosságára, sok a bizonytalanság és kritikus kockázat. Egyik fő érvként a gyakoribb arcpiszkálást (megnövekedett fertőzés esélyt) hozzák fel, illetve a hamis biztonságérzetet, aminek következtében kevésbé figyelhetnek az emberek a kézmosásra vagy a másoktól való fizikai távolságtartásra például az utcán, ami sokkal lényegesebb lehet a maszkviselésnél.

A CDC (Centers for Disease Control) a szövetmaszkok viselését kezdeményezi közterületen, különösen olyan helyeken, ahol a fizikai távolságtartás nehezen kivitelezhető (pl. élelmiszerboltok, gyógyszertárak). Az amerikai járványügyi hivatal szerint sebészeti maszkot csak azoknak ajánlott hordania, akik fertőzöttek lehetnek, illetve akik betegeket ápolnak.

Miközben több országban már kötelezővé tették a maszk viselését, folyamatosan vita zajlik arról, hogy ennek a lépésnek van-e értelme. Az Egyesült Államokban megváltozóban van az egészségügyi szakemberek eddigi álláspontja,

az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) fontolgatja a kötelező maszkviselést elrendelését.

Ez az új típusú koronavírus rohamos terjedésével, a megbetegedések és a halálesetek számának növekedésével magyarázható.

Mit mondanak az orvosok?

A Magyar Orvosi Kamara állásfoglalása, hogy aki kilép az utcára, hordjon szájmaszkot. Mindegy, hogy szövetmaszk, vagy gyógyszertárban vett sebészi maszk: hordani kell. Azok ugyanis gátolják az akár 8 méterre is eljutó nyálcseppek és az abban található vírusok levegőbe jutását.

Az orvosok azért is javasolják a rendszeres maszkviselést, mert nem tudhatjuk, ki a fertőző, hiszen sokan úgy hordozzák a vírust, hogy teljesen tünetmentesek. Így valószínűleg sokkal több fertőzött van a környezetünkben, mint ahányról hivatalosan tudunk. Egyes modellek szerint csak tízszer, mások szerint 20-30-szor több.

A távol-keleti országok szakemberei –ahol a 2003-as SARS járványt követően megváltoztatták a protokollokat– mindenkit arra buzdítanak, hogy bármerre is megy, bármilyen céllal, hordjon szájmaszkot.

Ugyan lehet, hogy álláspontjukat nagy, randomizált tanulmányokkal nem tudják alátámasztani, ám a benne lévő igazságtartalmat gyakorlati tapasztalataik igazolják.

Ugyanakkor a napokban került nyilvánosságra egy Dél-Koreában végzett tanulmány, mely szerint még a sebészi maszk sem véd másokat, simán átmegy rajta a vírus. A Medscape nevű egészségügyi magazin is írt egy új kutatásról: Dél-Koreában néhány igazolt koronavírusos beteget megköhögtettek különböző maszkokkal és maszk nélkül – azt vizsgálták, hogy a többször használatos pamut maszk, illetve sebészi maszk mennyire védi a környezetet. A kutatás szerint gyakorlatilag semennyire, még a vírus kópiaszámában sem volt érdemi különbség akkor, ha valaki maszkon a szájával köhögött vagy maszk nélkül.

Miért nincsenek egységes állásponton a szakértők?

Azért, mert a COVID-19 vírust még nem ismerjük eléggé, nem áll elegendő információ rendelkezésre ahhoz, hogy egyértelműen kijelenthessük, hogy szükségtelen a maszk vagy éppen ellenkezőleg, minden esetben, minden körülmények között hordani kell. Sokáig nem lehetett tudni, hogy az új koronavírus csak a nagyobb vagy az egészen apró cseppeken keresztül is terjed. A szakértők nem voltak biztosak benne, hogy a hagyományos sebészeti maszkokkal vagy a kisebb részecskéket is kiszűrő N95 maszkokkal érdemes védekezni a betegséggel szemben. Még mindig rengeteg a kérdés a terjedéssel kapcsolatban.

Több orvos teljesen feleslegesnek tartja N95 vagy sebészeti típusú maszkok viselését, sőt, véleményük szerint kifejezetten káros azok lakossági célú felvásárlása, mivel így pont azoknak nem jut elegendő védőfelszerelés, akiknek pedig igazán szüksége lenne rá: az egészségügyi dolgozóknak.

Ráadásul – mint azt hangsúlyozzák- ezeknek a speciális maszkoknak a viselését tanulni kell, másrészt nem valószínű, hogy olyan helyzetbe kerülnek az átlagemberek, amelyben ilyen felszerelésre van szükségük.

Véleményük szerint, tömött helyeken a normál maszk, de akár egy tiszta sál, kendő vagy saját készítésű maszk is elegendőnek bizonyulhat.

A cikk további részét a linkre kattintva olvashatod!


Háztartási szerek, amik leszámolnak a koronavírussal

Nézd meg a galériánkat>4 kép
Háztartási szerek, amik leszámolnak a koronavírussal

famiily.hu

Tovább olvasok
Kép
PCR, karantén, kontakt - Hogyan fertőzte meg a beszédünket is a Covid 2020-ban?

„Tudtad, hogy a szomszédék karanténban vannak?” „A gyorsteszt nem ér semmit, mert sok az álnegatív eredmény, ha tünetmentes hordozó vagy, akkor neked PCR kell.” 2020 decemberére egy kicsit mindannyian önjelölt járványügyesek lettünk; olyan kifejezésekkel dobálózunk, amikkel azelőtt sosem. Szubjektív szószedet a COVID 19 nyelvi „mellékhatásairól”, a teljesség igénye nélkül.

Kép
eCAR 2020/ Mazda MX-30 - A design királynő

A Mazda MX-30 a márka előremutató modellje. Teljesen elektromos, a dizájnjától pedig elolvadsz. Miközben beülve érzed, hogy ez az autó már sok szinttel feljebb lépett, mint egy átlagos négykerekű.

Kép
Napi horoszkóp december 4.: a Bikáknak erőt kell venniük magukon, az Oroszlánok nagy kockázatot vállalnak

A hét utolsó munkanapjára is üzentek a csillagok, érdemes tehát ma is elolvasnod a horoszkópod!

Kép
Ha idén télen kezdesz bele a kinti futásba, ezeket mindig tartsd észben!

Gond nélkül futsz tavasztól őszig futópályán vagy terepen, aszfalton, ám ha igazán hideg lesz, szeretsz futópadra váltani? Ha csak nincs otthon egy, akkor marad a kinti edzés, amiről nem árt tudnod néhány dolgot!

Kép
Nem vette észre, hogy terhes és megszült a WC-n - Ja, 17 évesen

Az akkor 17 éves Aimee Stevens az éjszaka közepén a vécén ült és hirtelen megkönnyebbülést érzett. Lenézett és egy gyermek lábát és fenekét pillantotta meg. Ez három nappal azután történt, hogy Aimee megtudta, hogy várandós egy nőgyógyászati rutinvizsgálat során. Azt mondták neki, hogy az ötödik-hatodik hetében jár, így a gyermek három nappal későbbi érkezése teljes sokk volt számára.

Kép
„Menthetetlenül beleszerettem a futárunkba” – egy kétgyermekes, házas anya vallomása

Sokan várnak arra, hogy a nagybetűs szerelem csak úgy bekopogjon az ajtón. Kittivel ez történt. Csengetett, kopogott, majd elrabolta a két gyermekes, házas nő szívét.

Kép
Milyen nemű babát várok? Kipróbáltam pár módszert – elárulom, bejöttek-e!

Kipróbáltam pár házi, internetes, kalkulátoros és néhány „ösztönös” módszert, illetve tesztet, hogy megtudjam – ha már az ultrahangon volt olyan kedves 18 hétig nem megmutatni, hogy vajon milyen nemű gyermeket hordok a szívem alatt.

Kép
10 könyv, ami szerintem csodás karácsonyi ajándék lehet

Én imádok könyvet kapni, és szeretek azt is adni, mert olvasni jó, megismerni más embereket, más történeteket, kicsit más életét élni - szerintem ennél nem sok jobb ajándék van!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem