Most akkor viseljünk maszkot vagy ne? Miért nem értenek egyet a nagy egészségügyi szervezetek sem?

szájmaszk,koronavírus,járvány,maszk
Forrás: GettyImages

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A mai napig nincs egységes álláspont azzal kapcsolatban, hogy mindenkinek, minden körülmények között szükséges-e a maszk viselése, önmaga és mások védelme érdekében, vagy sem. Még az orvosok és egészségügyi szervezetek ajánlásai is eltérnek és az egészségügyben dolgozó szakembereket is megosztja a téma.

A famiily.hu cikke.

WHO kontra CDC

Jelenleg a WHO és a CDC egymással ellentétes ajánlásokat fogalmaz meg a lakossági maszkviseléssel kapcsolatban. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint „Amennyiben egészségesek vagyunk, csak akkor hordjunk maszkot, ha vélhetően új koronavírussal fertőzött beteget látunk el, vagy ha légúti tüneteink vannak, például köhögünk vagy tüsszögünk. Ez azért fontos, hogy másokat ne fertőzzünk meg, egyébként viselése nem indokolt”. Szerintük nincs elég bizonyíték a maszkviselés hasznosságára, sok a bizonytalanság és kritikus kockázat. Egyik fő érvként a gyakoribb arcpiszkálást (megnövekedett fertőzés esélyt) hozzák fel, illetve a hamis biztonságérzetet, aminek következtében kevésbé figyelhetnek az emberek a kézmosásra vagy a másoktól való fizikai távolságtartásra például az utcán, ami sokkal lényegesebb lehet a maszkviselésnél.

A CDC (Centers for Disease Control) a szövetmaszkok viselését kezdeményezi közterületen, különösen olyan helyeken, ahol a fizikai távolságtartás nehezen kivitelezhető (pl. élelmiszerboltok, gyógyszertárak). Az amerikai járványügyi hivatal szerint sebészeti maszkot csak azoknak ajánlott hordania, akik fertőzöttek lehetnek, illetve akik betegeket ápolnak.

Miközben több országban már kötelezővé tették a maszk viselését, folyamatosan vita zajlik arról, hogy ennek a lépésnek van-e értelme. Az Egyesült Államokban megváltozóban van az egészségügyi szakemberek eddigi álláspontja,

az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) fontolgatja a kötelező maszkviselést elrendelését.

Ez az új típusú koronavírus rohamos terjedésével, a megbetegedések és a halálesetek számának növekedésével magyarázható.

Mit mondanak az orvosok?

A Magyar Orvosi Kamara állásfoglalása, hogy aki kilép az utcára, hordjon szájmaszkot. Mindegy, hogy szövetmaszk, vagy gyógyszertárban vett sebészi maszk: hordani kell. Azok ugyanis gátolják az akár 8 méterre is eljutó nyálcseppek és az abban található vírusok levegőbe jutását.

Az orvosok azért is javasolják a rendszeres maszkviselést, mert nem tudhatjuk, ki a fertőző, hiszen sokan úgy hordozzák a vírust, hogy teljesen tünetmentesek. Így valószínűleg sokkal több fertőzött van a környezetünkben, mint ahányról hivatalosan tudunk. Egyes modellek szerint csak tízszer, mások szerint 20-30-szor több.

A távol-keleti országok szakemberei –ahol a 2003-as SARS járványt követően megváltoztatták a protokollokat– mindenkit arra buzdítanak, hogy bármerre is megy, bármilyen céllal, hordjon szájmaszkot.

Ugyan lehet, hogy álláspontjukat nagy, randomizált tanulmányokkal nem tudják alátámasztani, ám a benne lévő igazságtartalmat gyakorlati tapasztalataik igazolják.

Ugyanakkor a napokban került nyilvánosságra egy Dél-Koreában végzett tanulmány, mely szerint még a sebészi maszk sem véd másokat, simán átmegy rajta a vírus. A Medscape nevű egészségügyi magazin is írt egy új kutatásról: Dél-Koreában néhány igazolt koronavírusos beteget megköhögtettek különböző maszkokkal és maszk nélkül – azt vizsgálták, hogy a többször használatos pamut maszk, illetve sebészi maszk mennyire védi a környezetet. A kutatás szerint gyakorlatilag semennyire, még a vírus kópiaszámában sem volt érdemi különbség akkor, ha valaki maszkon a szájával köhögött vagy maszk nélkül.

Miért nincsenek egységes állásponton a szakértők?

Azért, mert a COVID-19 vírust még nem ismerjük eléggé, nem áll elegendő információ rendelkezésre ahhoz, hogy egyértelműen kijelenthessük, hogy szükségtelen a maszk vagy éppen ellenkezőleg, minden esetben, minden körülmények között hordani kell. Sokáig nem lehetett tudni, hogy az új koronavírus csak a nagyobb vagy az egészen apró cseppeken keresztül is terjed. A szakértők nem voltak biztosak benne, hogy a hagyományos sebészeti maszkokkal vagy a kisebb részecskéket is kiszűrő N95 maszkokkal érdemes védekezni a betegséggel szemben. Még mindig rengeteg a kérdés a terjedéssel kapcsolatban.

Több orvos teljesen feleslegesnek tartja N95 vagy sebészeti típusú maszkok viselését, sőt, véleményük szerint kifejezetten káros azok lakossági célú felvásárlása, mivel így pont azoknak nem jut elegendő védőfelszerelés, akiknek pedig igazán szüksége lenne rá: az egészségügyi dolgozóknak.

Ráadásul – mint azt hangsúlyozzák- ezeknek a speciális maszkoknak a viselését tanulni kell, másrészt nem valószínű, hogy olyan helyzetbe kerülnek az átlagemberek, amelyben ilyen felszerelésre van szükségük.

Véleményük szerint, tömött helyeken a normál maszk, de akár egy tiszta sál, kendő vagy saját készítésű maszk is elegendőnek bizonyulhat.

A cikk további részét a linkre kattintva olvashatod!


Háztartási szerek, amik leszámolnak a koronavírussal

Nézd meg a galériánkat>4 kép
Háztartási szerek, amik leszámolnak a koronavírussal

famiily.hu

Tovább olvasok
Kép
Mi a trükk? Hogyan lesz egyformán sült a tükörtöjás sárgája és fehérje?

Nem ez az életem legfontosabb kérdése ugyan, de azért időről-időre elmerengtem rajta, miért fog ki rajtam egy egyszerű tükörtojás? Sok mindent kipróbáltam, míg végre rájöttem a tuti trükkökre.

Kép
Ezt mondja most a tudomány az idegesítő maszkviselésről

Egy friss tudományos kutatás valószínűsíti, hogy az arcmaszk viselése hozzájárul ahhoz, hogy még ha elkapjuk a koronavírust, akkor is kevesebb tünettel, vagy tünetmentesen úszhassuk meg a betegséget.

Kép
Miért is ne lehetne növényi alapú a palacsinta és a gofri?

Ez a vegán alaptészta hajdina liszttel és banánnal készül, egy kevés fahéjjal és vaníliával. Hidd el, megér egy misét!

Kép
Szoptatás a buszmegállóban és más mulatságos rajzok az anyaságról

Amikor még a vécén sincs nyugtod. Amikor hajnalban ébred, de csak hétvégén. Amikor titokban csokit eszel, nehogy észrevegye. Ismerős?

Kép
Mégis, hány különórára járjon a gyerek? És ki viszi el őt oda?

Ahogy elkezdődött a tanév, jól betábláztam a gyereket – meg magamat is. Aztán egy kicsit visszavettem. Elmesélem, miért.

Kép
Ezért olyan fontos, hogy hintázzon a gyerek!

Tudtad, hogy a hintázás sokkal több annál, mint egy remek szórakozás? Komoly fejlesztő hatással is van a kisgyermek mozgásfejlődésére, az egész idegrendszerére. A ritmusos mozgás ráadásul nyugtat és kikapcsol; lehetséges, hogy ezt keressük felnőttként is, egy hintaágyban ringatózva.

Kép
Palya Bea: „A gyászév kemény volt. De a végén újjászültem magam”

Mindig képes felállni a föltdről, a krízishelyzetekből értéket teremt. Megénekli az emberi örömöt és fájdalmat, terápiát nyújt hallgatóinak. A szeptember 24-i Éva Psziché Esten elmeséli, hogyan épült újjá a gyászfolyamat után, és miként válhatunk mi is áldozat helyett életünk hősévé.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem