Kipróbáltam a mosható betétet – és soha többet nem használok eldobhatót

mosható betét,menstruáció,fenntarthatóság Forrás: getty images
Csaknem 20 év után a legutóbbi ciklusom volt az első, amikor egyáltalán nem használtam eldobható menstruációs kellékeket. Elmesélem, hogyan jutottam idáig a mosható betét segítségével.

Tizenhárom éves korom óta gyakran eszembe jutott, milyen szerencsés vagyok, hogy ebben a korban vagyok fiatal, és nem a nagymamám idejében. Nem csak a háború miatt (persze amiatt is), hanem mert a nagymamámnak maradék ruhaanyagokból összetákolt textilbetétet kellett hordania „azokon a bizonyos napokon”, ami, ahogy annak idején (amikor még élt) elmesélte, „olyan érzés volt, mintha egy matrac lenne a lábad között”. Persze az is előfordult, hogy matrac se állt rendelkezésére. Mivel a menstruáció rejtegetni-, sőt, szégyellnivaló dolognak számított, ehhez való kellékeket nagyon sokáig nem lehetett kapni a boltban. Ezért maradt a mosás, az áztatás, az árulkodó foltok, a diszkrét elfordulás. Anyukám fiatalkorában pedig vatta vagy vécépapír szolgált menstruációs eszköz gyanánt, amit a legjobb indulattal sem lehetett tiszta, száraz vagy biztonságos érzésnek nevezni.

Szóval nagy mázlim van, hogy nekem nem kell ezzel szembenéznem, állapítottam meg magamban többször is. Elég megvennem a betétet vagy a tampont a drogériában és használat után kidobni.

Csak az elmúlt években kezdett el motoszkálni a fejemben, hogy mit jelent a „kidobás”. Mi az, hogy ki? Hol van az a „ki”?

A használt intimhigiéniai kellék, mint minden szintetikus anyagot tartalmazó eszköz, évezredek alatt bomlik le. Az a nagyjából 9000 betét és tampon, amit eddigi „aktív éveimben” elhasználtam, a mai napig „létezik” valahol, még ha nem is túlságosan friss állapotban. Pfuj, mondja most bizonyára a kedves olvasó, dehát épp ez az. Ideje szembenézni ezekkel a dolgokkal ahelyett, hogy diszkréten ráhelyeznénk a szemeteskuka fedelét. Attól, hogy nem veszünk róluk tudomást, még ott vannak.

mosható betét,textilbetét,környezetbarát intim betét,intim higiénia,menstruáció
Forrás: wikimedia commons
A legtöbb mosható betét sűrű mintákkal készült, hogy az esetleges maradandó foltok kevésbé látsszanak.

Egy szó mint száz, miután lecseréltem a papírszalvétákat, a papírtörlőket és a műanyag bevásárlószatyrokat textilre, a megszabadultam a műanyag edényektől és a szívószálaktól és már évek óta csapvizet iszom, nos, ezt követően ideje volt szembesülnöm azzal is, hogy milyen mennyiségű eldobható cuccot használok a menstruációm idején is.

Ráadásul még csak nem is az eldobhatóság volt az egyetlen szempont, ami miatt, ha tehettem, eddig is kevesebb “hagyományos” intim betétet és tampont használtam. Ezek szintetikus összetevőket, dioxinokat, kőolajszármazékokat tartalmaznak. Egyszerűen kényelmetlenek, még a „pamut hatású” vagy „pamutot is tartalmazó” anyaggal bevont eldobható intim betétek sem hozták a kívánt hatást. És akkor a potenciális egészségügyi következményekről ne is beszéljünk. Egyre jobban igényeltem, hogy természetes anyag érintkezzen a bőrfelületemmel (az odabenti tájakról nem is beszélve) a menstruációm alatt is, ezért is kezdtem speciálisan erre a célra kifejlesztett menstruációs bugyit használni, amit egy tavalyi cikkemben taglalok részletesen. A bugyi, amely részben pamuttal van bevonva, amúgy bevált, azóta is használom, de azért gondoltam, ideje kipróbálni alternatívákat is, merthogy a két menstruációs bugyi, amivel rendelkezem, egyértelműen nem elég, viszont van náluk olcsóbb megoldás is – ez pedig a mosható betét.

Nos, néhány ciklusnyi kitartó kísérletezgetés után ki kell jelentenem, hogy még annál is szerencsésebb vagyok, mint tizenhárom évesen voltam, mert a mosható betét remek találmány. Nagyanyáink matracával ellentétben kellemesen vékony, valódi pamuttal van borítva, összepatentolható és – mint nevéből is kiderül – mosható. Mi több, az általam birtokolt 5 darab mosható betét egyenként 8-9 óráig is bírja; többször is kipróbáltam! Ráadásul a pamutérzet miatt extra kényelmes érzettel jár a viselése, ami kevesebb stresszt jelent, hovatovább meg mernék esküdni rá, hogy az utóbbi időben nem görcsöl annyira a hasam, mint korábban. Így aztán az első tesztek után beszereztem még néhányat, és most már eléggé fel vagyok szerelve ahhoz, hogy a legutóbbi menstruációm alatt már nem kellett elővennem a tartalék tamponokat.

Persze mivel nem eldobható, vagyis nálad marad használat után, ezért több apróság is van, ami körülményesebbé teszi a mosható betét használatát az eldobhatónál:

Amikor nem vagyok otthon
Tegyük fel, hogy az irodában vagy, és olyan déluán 4 körül már megérett a helyzet a cserére. Mit kezdesz a használttal? Nos, a megoldás az, hogy zárható nejlon- vagy más vízálló tasakban kell tartani, amíg biztonságos helyen ki nem mossa és meg nem szárítja az ember. De persze hozzá kell szokni ahhoz, hogy egy vérrel átitatott textilbetétet hordozol a retikülödben, akármilyen hermetikusan elzárva is.

Mosás
Az bizony körülményes. A pamutborítás miatt körülményesebb, mint a menstruációs bugyi esetében. Körülbelül annyi erőfeszítésbe kerül, mint a sima textilbugyi kimosása. Ezért előbb-utóbb maradnak eltünthetetlen foltok. Időnként a mosógépben is kimosom a betéteket, ezért bízom abban, hogy mindez nem jelent higiéniai problémát. Azon kívül a legtöbb mosható betét tiritarka mintás, pont azért, hogy a foltok kevésbé látsszanak.

Szárítás
Akinek nincs szárítógépe – nekem például nincs –, annak ez a legnehezebb probléma, ami a diszkréciót illeti. Nálam például egy külföldi vendég lakott néhány hétig, aki ráadásul férfi volt, hovatovább inkább nem a fürdőszobai fregolin szárítottam a betétet, hanem a szobámban. Ezenkívül a mosható betét a beépített nedvszívó réteg miatt lassan szárad. Kábé két nap kell neki (télen a fűtőtesten kevesebb is elég). Ez a menstruációs bugyi esetében is probléma.

Mosható betétek: néhány márka és webáruház

De mindezt egybevéve a mosható betét nagyszerű, megbízható, érzetre is természetes és környezetbarát megoldás mindenkinek, akinek a menstruációs kehely (amit ugye nem kell sem mosni, sem szárítani) valamiért nem jött be és aki nem fél a napi pár perces kézi mosástól. Csak ajánlani tudom.

Nézd meg ezt a galériát is: