Hogyan fertőtlenítsd a mobilod koronavírus ellen?

telefon,fertőtlenítés,tisztítás,kórokozók Forrás: Getty Images
A telefonod ideális környezet a baktériumok és vírusok számára. Ezért aztán mindig fontos, hogy rendszeresen tisztítsd, különben mit sem érsz a gyakori kézmosással – ami egyébként az egyik legfontosabb óvintézkedés a koronavírus ellen.

Megérkezett a koronavírus Magyarországra és még az influenzától sem búcsúztunk el, úgyhogy egyre jobban sulykolják mindenhol a kézmosás fontosságát és remélhetőleg mindenki sűrűn gyakorolja is a megfelelő módon. Ám ugyanolyan fontos, hogy azokat a felületeket is fertőtlenítsük, amiket gyakran megérintünk. És melyik az a felület, amelyet minden bizonnyal a legtöbbször megérintesz? A mobiltelefonod.

Szakértők szerint a mobiltelefon tisztítása sokkal hatékonyabb megelőző intézkedés, mint a szájmaszk viselése. Hiszen naponta több százszor nyúlsz a készülékhez, ami azt jelenti, hogy minden alkalommal kiteszed magad mindannak, ami a felületén nyüzsög.

Mi minden nyüzsög a telefonod felületén?

Nem kell ahhoz a COVID-19 járvány, hogy a telefonod a fertőzések melegágya legyen. Egy 2017-es tanulmány például kamaszok telefonját vizsgálta, és mindegyiken talált bakteriális fertőzést.

A vírusok ugyanis nagyon jól elélnek a különböző felületeken, a norovírus például napokig, sőt, hetekig is megmarad egy helyen. A norovírus az Egyesült Államokban a hányással és hasmenéssel járó gyomor-bélgyulladás leggyakoribb kiváltója. Nemcsak azért veszélyes, mert rendkívül fertőző, hanem azért is, mert már nagyon kevés is elég belőle ahhoz, hogy megbetegítsen.

Az influenzavírusok ugyanolyan sokáig képesek életképesek maradni a tárgyak felületén. Egy szintén 2017-es tanulmány szerint akár két hétig is, némelyikük azonban akár 7 hét elteltével is megtalálható ugyanazon a helyen. Az influenzavírus még az olyan porózus felületen is egy hétig vígan elvan, mint a pamut.

A koronavírusról még nem derítették ki a szakértők, hogy mennyi ideig életképes a tárgyak felületén, az azonban valószínűsíthető, hogy órákig, de akár napokig is aktív marad. Ezért azt ajánlják, hogy rendszeresen tisztítsd és fertőtlenítsd azokat a felületeket, amiket sűrűn megérintesz, hogy ne kerülhessen a vírus a kezedre, onnan pedig a szervezetedbe, ha a szemedhez, orrodhoz vagy szádhoz nyúlsz.

Így tisztítsd és fertőtlenítsd a telefonod

Ne felejtsd el, hogy a háztartási tisztítószerek és fertőtlenítők nem tesznek jót az elektronikus eszközöknek. Az Apple például arra figyelmeztet, hogy a tisztítószerek és a súrolóanyagok csökkentik az ujjlenyomatálló, olajtaszító bevonat hatékonyságát, és megkarcolhatják a készüléket.

A telefon tisztítás és fertőtlenítés helyes módját a galériában találod: