Mivel játsszon a gyerek, amíg te dolgozol? A korától függ! Önálló játék, 3. rész

játék,önálló,gyerek
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

S

Számomra a legnagyobb kihívás a mostani helyzetben az, hogy hogyan tudok dolgozni az otthon lévő ovis kislányom mellett. A kulcsszó: az önálló játék (legalább néha!). Nos, nekünk még van fejlődnivalónk ezen a téren, de ha neked kisebb gyereked van, jó, ha már idejekorán odafigyelsz arra, hogy a gyereked szabadon játszhasson azokkal a dolgokkal, amelyek éppen érdeklik.

Korábbi cikkeinkben Máté-Féniász Nóra Pikler-kisgyermekgondozóval már körüljártuk, hogy hogyan kapcsolódik a kisgyerek autonómiaigényéhez az önálló játék, illetve azt, hogy neked mint szülőnek milyen feltételeket kell megteremtened a gyereked játékához. Most azt vettük sorra, hogy születésétől óvodás koráig mivel játszik szívesen egy kisgyerek, és hogy neked mennyire tanácsos ebben részt venned.

A 0-3 hónapos újszülött játékai

 • A csecsemő első játéka a keze – a kéznézés, a saját kézzel való játék megelőzi és elő is készíti a tárggyal való cselekvést, a manipulációt.
 • Ebben az időszakban nem is érdemes neki játékot adni (tudjuk, megdöbbentő, de bőven elég inger neki, ha figyelheti a szellőtől meglibbenő függönyt, az árnyékokat a falon, a lakás más helyeiről beszűrődő hangokat, stb.)


A 3-6 hónapos csecsemő játékai

 • Színes kendő (textil zsebkendő) – nem csúszik ki a kezéből, nem gurul el, ha ráesik, könnyen leveszi fejéről, nem üti meg.
 • Kisebb állatfigurák, babák – rugalmas, puha anyagból (textil, gumi), könnyűek.
 • Tollaslabda (jól rögzített legyen a gumis vége!!) – könnyen bele tud kapaszkodni, alig van súlya.
 • Ha ezeket jól használja, adhatsz többet, súlyosabbat – láncos csörgő/facsörgő, építőelemek 1-1 darabja (pl. virág alakú építő, megablocks).

A 6-12 hónapos gyerek játékai

 • Az ilyen korú gyerekek rájönnek, hogy a tárgyak ütögetésével, kopogtatásával hangot kelthetnek – fontosak a különböző anyagok, textúrák (fém kistál, műanyag kocka, fakarika), a különböző alakú, súlyú, felületű játékok.
 • Labdák (csak ha már utána tud kúszni/mászni, addig csak frusztrációt okoz).
 • Tálak, kenyérkosarak, dézsák, dömperek.
 • Gyűjtögetésre és az építés első, kezdetleges formáira (rátevés, egymásba csúsztatás – pl. ikeás műanyag poharak) alkalmas játékok!

Segítség a nyomtatóból:

A 12-24 hónapos gyerek játékai

 • Mozgással járó játékok: talicska, dömper (rakodófelület!), labda.
 • Amibe maga is bele tud mászni: kartondoboz, dézsa.
 • Gyűjtögetéshez szükséges eszközök: üreges tárgyak (pl. vödrök, kosarak) és gyűjteni való dolgok, sok-sok egyforma (például duplo, megablocks, gesztenye, kavics).
 • Homokozó, kismotor, nyáron felfújható kismedence nagyon kevés vízzel az alján (erkélyen is kivitelezhető).
 • Itt már lehetőséget adhatsz neki, hogy részt vegyen a tevékenységeitekben, a gyerekek imádnak takarítani (törölgetni, porszívózni, sepregetni), amíg főzöl, lehet nekik adni száraz lencsét/babot kevergetni, öntögetni.
 • Képeskönyvek.


A 2-3 éves gyerek játékai (a fentieken túl)

 • Gyurmázás, rajzolás, festés – fontos a lendület és a nyomhagyás öröme, nem baj, ha irka-firkák, és ne irányított tevékenység legyen!
 • A szülők utánzása: hadd legyenek az események tevékeny résztvevői, segítsenek főzni, vásárolni, szerelni!
 • Babázás – jó, ha nem avatkozol bele, mert így kijátszhatja magából az érzelmeit, a tapasztalásait. Sőt, ha a babákkal óvodásat játszotok, és hagyod, hogy ő irányítson, többet megtudsz az ovis életéről, mintha direktben kérdezgetnéd.


Tovább olvasok
Kép
Molnár Ádám: Mit tanácsol egy boldogságkutató?

Szeptember 24-én az Éva Psziché Est vendége lesz Molnár Ádám szoftver architekt és boldogságkutató. Most elmondja, szerinte mit kellene – kedvenc kifejezésével élve – meghackelni azért, hogy boldogabbak legyünk.

Kép
Miért tesz idegessé a hosszas maszkviselés? És van-e erre megoldás?

Szögezzük le az elején: jómagam maszkviselő állampolgár vagyok, úgy gondolom, hogy ha a maszkkal kicsit is akadályozhatjuk a koronavírus terjedését, akkor viseljük! Persze jár némi kellemetlenséggel: összegyűjtöttem pár zavaró tényezőt és azt is végiggondoltam, mi lehet ezekre a megoldás.

Kép
10 hely ahová messziről is érkeznek utazók, csak hogy jót ehessenek

Bár most csak gondolatban utazhatunk mindenfelé (vagy annak az ódiumával, hogy hazajövet betartjuk a tíznapos karantént), tegyük félre a következő listát a szebb- szabadabb napokra!

Kép
Fújd le a szörnyeket spricnivel: 7 trükk és varázslat gyerekekhez, amikor az észérvek nem működnek

Többet viccel, mint erővel! Vesd be a humort és a varázslatot, ha el akarsz érni valamit, amit szép szóval nem tudtál.

Kép
Olyan volt, mintha másodszor veszíteném el a szüzességemet – csak sokkal jobb

Amikor húsz év után tönkrement a házasságom, tudtam, hogy nehéz időszak következik, de arra nem számítottam, hogy ennyire hiányozni fog a szex. Lívia története

Kép
Napi horoszkóp szeptember 23.: a Kosok kiállnak magukért, az Ikrek szembe mernek nézni a problémáikkal

Ma is érdemes néhány percet a horoszkópodra szánnod, hisz ismét izgalmas üzeneteket olvashatsz, amelyek egyenesen a csillagoktól jöttek!

Kép
Öt dolog, amit megtanulhatsz a macskádtól

Minden érintett tudja, hogy a Macskával szemben lehetetlen a falkavezért alakítani, vagy abban bízni, hogy egyszer majd demokratikus csapatot alkottok.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem