Mivel játsszon a gyerek, amíg te dolgozol? A korától függ! Önálló játék, 3. rész

játék,önálló,gyerek
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

S

Számomra a legnagyobb kihívás a mostani helyzetben az, hogy hogyan tudok dolgozni az otthon lévő ovis kislányom mellett. A kulcsszó: az önálló játék (legalább néha!). Nos, nekünk még van fejlődnivalónk ezen a téren, de ha neked kisebb gyereked van, jó, ha már idejekorán odafigyelsz arra, hogy a gyereked szabadon játszhasson azokkal a dolgokkal, amelyek éppen érdeklik.

Korábbi cikkeinkben Máté-Féniász Nóra Pikler-kisgyermekgondozóval már körüljártuk, hogy hogyan kapcsolódik a kisgyerek autonómiaigényéhez az önálló játék, illetve azt, hogy neked mint szülőnek milyen feltételeket kell megteremtened a gyereked játékához. Most azt vettük sorra, hogy születésétől óvodás koráig mivel játszik szívesen egy kisgyerek, és hogy neked mennyire tanácsos ebben részt venned.

A 0-3 hónapos újszülött játékai

 • A csecsemő első játéka a keze – a kéznézés, a saját kézzel való játék megelőzi és elő is készíti a tárggyal való cselekvést, a manipulációt.
 • Ebben az időszakban nem is érdemes neki játékot adni (tudjuk, megdöbbentő, de bőven elég inger neki, ha figyelheti a szellőtől meglibbenő függönyt, az árnyékokat a falon, a lakás más helyeiről beszűrődő hangokat, stb.)


A 3-6 hónapos csecsemő játékai

 • Színes kendő (textil zsebkendő) – nem csúszik ki a kezéből, nem gurul el, ha ráesik, könnyen leveszi fejéről, nem üti meg.
 • Kisebb állatfigurák, babák – rugalmas, puha anyagból (textil, gumi), könnyűek.
 • Tollaslabda (jól rögzített legyen a gumis vége!!) – könnyen bele tud kapaszkodni, alig van súlya.
 • Ha ezeket jól használja, adhatsz többet, súlyosabbat – láncos csörgő/facsörgő, építőelemek 1-1 darabja (pl. virág alakú építő, megablocks).

A 6-12 hónapos gyerek játékai

 • Az ilyen korú gyerekek rájönnek, hogy a tárgyak ütögetésével, kopogtatásával hangot kelthetnek – fontosak a különböző anyagok, textúrák (fém kistál, műanyag kocka, fakarika), a különböző alakú, súlyú, felületű játékok.
 • Labdák (csak ha már utána tud kúszni/mászni, addig csak frusztrációt okoz).
 • Tálak, kenyérkosarak, dézsák, dömperek.
 • Gyűjtögetésre és az építés első, kezdetleges formáira (rátevés, egymásba csúsztatás – pl. ikeás műanyag poharak) alkalmas játékok!

Segítség a nyomtatóból:

A 12-24 hónapos gyerek játékai

 • Mozgással járó játékok: talicska, dömper (rakodófelület!), labda.
 • Amibe maga is bele tud mászni: kartondoboz, dézsa.
 • Gyűjtögetéshez szükséges eszközök: üreges tárgyak (pl. vödrök, kosarak) és gyűjteni való dolgok, sok-sok egyforma (például duplo, megablocks, gesztenye, kavics).
 • Homokozó, kismotor, nyáron felfújható kismedence nagyon kevés vízzel az alján (erkélyen is kivitelezhető).
 • Itt már lehetőséget adhatsz neki, hogy részt vegyen a tevékenységeitekben, a gyerekek imádnak takarítani (törölgetni, porszívózni, sepregetni), amíg főzöl, lehet nekik adni száraz lencsét/babot kevergetni, öntögetni.
 • Képeskönyvek.


A 2-3 éves gyerek játékai (a fentieken túl)

 • Gyurmázás, rajzolás, festés – fontos a lendület és a nyomhagyás öröme, nem baj, ha irka-firkák, és ne irányított tevékenység legyen!
 • A szülők utánzása: hadd legyenek az események tevékeny résztvevői, segítsenek főzni, vásárolni, szerelni!
 • Babázás – jó, ha nem avatkozol bele, mert így kijátszhatja magából az érzelmeit, a tapasztalásait. Sőt, ha a babákkal óvodásat játszotok, és hagyod, hogy ő irányítson, többet megtudsz az ovis életéről, mintha direktben kérdezgetnéd.


Tovább olvasok
Kép
Az izomláz nem törvényszerű: öt tipp a megelőzésére és kezelésére

Még csak fél perce végzel guggolásokat, de már tudod, hogy másnap alig bírsz majd lábra állni – ismerős? De hogyan előzhetnéd meg legközelebb a kialakuló izomfájdalmat edzés után?

Kép
Amikor a tehén duettet énekel a gazdájával (komolyan!)

Nehéz szavakba önteni, hogy az alábbi videón mi történik. De azért mégiscsak megpróbáljuk: egy brazil nő és egy tehén duettet énekel. Mutatjuk.

Kép
Napi horoszkóp július 8.: a Rákok hasznos tanáccsal szolgálhatnak, az Oroszlánok komoly eredményeket érhetnek el

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Borban a szépség – Avagy vinoterápiával a bársonyos bőrért

Baráti beszélgetések, romantikus esték, egy finom vacsora (és néhány korty belőle a vacsorába is) – életünk minden egyes eseményét átitathatjuk egy palack finom borral. Akár még a szépségkúránkat is...

Kép
Helló, nyár! – 4 hűsítő borkoktél recept

Egy üveg finom bor, gyümölcsök, zöldfűszerek és egy kis jég… Remek alapanyagok egy frissítő élményhez. Ahogy kúszik felfelé a hőmérő higanyszála, úgy esnek egyre jobban a hűsítő koktélok. Erre hoztunk most néhány izgalmas variációt – természetesen borrajongók ízlésére szabva.

Kép
Egy influenszer megmutatta a valóságot a tökéletes Instagram fotók mögött

Mindenki irigykedve nézi az influenszerek tökéletes képeit, de meglepő a valóság a beállított fotók mögött.

Kép
Karantén utáni első koncert: fényesen tündöklő Kiscsillag

Hogy pontosan milyenek is lesznek a koncertek a karantén után, azt csak találgattuk eddig. Ismétlem: eddig. Ugyanis elmentem helyettetek egy Kiscsillag-koncertre, és most be tudok számolni arról, hogy a szép, új világban hogy is néz ki egy ötszáz fő alatti szabadtéri rendezvény.

Kép
Kísértetjárta helyek Magyarországon: borzongató fotók!

Kopottas falak, lepergő vakolat és síri csönd. Magyarországon is rengeteg az olyan elhagyatott hely és kísérteties épület, amelyekben egyszer csak megállt az idő.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem