Mivel játsszon a gyerek 2020-ban?

Mivel játsszon a gyerek 2020-ban?
Forrás: Unsplash.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A cikk támogatója a LEGO
D

Digitális vagy hagyományos, egy- vagy többszereplős, a szülő csatlakozzon vagy jobb, ha nem folyik bele mindenbe? Megtalálni az egyensúlyt a videójátékok és a fogócskázás között „bezzegazénidőmben” mentes értékítélet nélkül nem mindig könnyű. Villányi Gergő pszichológiai tanácsadó segít megérteni, hol vannak a helyes arányok.

Meddig érdemes távol tartani a gyerekeket a digitális eszközöktől?

Villányi Gergő: Számtalan vélemény létezik, de a WHO tavaly közölt javaslata alapján 2-3 éves korig érdemes elkerülni, hogy a gyerekek kapcsolatba lépjenek bármilyen képernyővel. A finommotorikus készségei és az agyi struktúrái ebben az időszakban tudnak kifejlődni, ilyenkor inkább mászkáljanak, gyurmázzanak és fizikai játékokkal vegyék körbe magukat. 5-6 éves kortól viszont kb. 1 óra telefon, tablet vagy számítógép előtt töltött idő teljesen rendben van – természetesen szülői felügyelet mellett.

Óvodában vagy kisiskolás korban nem nehezedik társadalmi nyomás azokra a gyerekekre, akik nem használnak digitális eszközöket?

V.G: Ezek a különbségek mindig érezhetőek, a szülő feladata, hogy megértesse a gyerekkel: nem az a fontos, hogy mások mit mondanak vagy csinálnak és vannak bizonyos korlátok. Nem megyünk minden nap gyorsétterembe és nem vesszük meg az összes menő cipőt a boltban. A gyerekek nagyon vágyvezérelten nézik a világot, ha valami jó, akkor folyton azt akarják csinálni.

Hogyan befolyásolja a szociális képességeket a digitális jelenlét?

V.G: Rengeteg pozitív hatása van, akinek egészséges a szociális élete, annak kiegészítő funkciót láthat el az online világ. Chaten megbeszélni a házi feladatot, vagy többszereplős játékokkal játszani ugyanolyan közösségi program lehet, mint egy séta a parkban. De persze minden a mértéken múlik. Kutatások szerint aki túlzottan sok időt tölt a képernyő előtt, elveszítheti a testbeszéd-olvasási vagy a párbeszéd-fenntartási képességét, valamint az empátiakészségét.

Mi számít az online és offline megfelelő arányának?

V.G: Ez abszolút szülői döntéstől függ. A szülő ad hozzáférést a digitális eszközökhöz és ami még fontosabb, ő mutatja az elsődleges példát. Ha a gyerek felé elvárás, hogy ne bámulja folyamatosan a képernyőt, nincs rendben, ha a szülő mindig a közösségimédia-oldalakon lóg. Egyre népszerűbb az úgynevezett digitális szerződés, pláne ha kamasz van a családban – ebben lefektethetjük, hogy generáció és helyzet specifikusan kire milyen szabályok vonatkoznak. Például, hogy vacsora közben nincs telefon, ez a család ideje, vagy hogy a virtuális játékok egészségesen keveredjenek a hagyományos verziókkal.

A LEGO Hidden Side a valós terű építős játékot augmented reality tartalmakkal egészíti ki. Ez a fajta kettősség segíthet az online-offline ideális felosztásban?

V.G.: Igen, nagy előny, hogy ebben mindkettő jelen van. Az apró elemek összerakása nagyon fontos készség, ami felnőttkorban is nagyon hasznosnak bizonyul. Az, hogy ezt a hagyományos játékformát ötvözték a kiterjesztett valóság extra megoldásával, még teljesebbé teszi az élményt. Utóbbival egyszerre többet is játszhatnak, közösen kell küldetéseket teljesíteniük, ki kell osztaniuk a szerepeket, el kell simítaniuk az esetleges nézeteltéréseket, ami közelebb hozza egymáshoz az embereket.

Fontos, hogy a szülő és a gyerek kapcsolódjon a digitális térben? Legyenek ismerősök a közösségi média oldalakon, vagy akár együtt játsszanak?

V.G: Minél kisebb a gyerek, annál fontosabb belelátni az online aktivitásába, gondoljunk csak a futótűzként terjedő challenge-ekre, amik közül vannak nagyon veszélyesek is. Ott érkezik el a fordulópont, amikor a gyerek kezd leválni a szülőről, előtérbe kerülnek a kortárs kapcsolatok. Ki akarná, hogy tizenévesen az anyukája olvasgassa az üzeneteit? Ideális esetben azonban már kicsi kortól működik, hogy a gyereknek van döntési szabadsága, de meg tudja beszélni a szülőkkel, hogy milyen pozitív és negatív élmények érik a digitális és a való világban. Milyen témákkal foglalkozik a kedvenc influenszere, mi az aktuális legmenőbb játék. Ha utóbbiba a szülő is bevonódik, az kifejezetten jó, hiszen közelebb kerülhet a gyerek világához és izgalmas közös élményeket szerezhetnek.

Tovább olvasok
Kép
Ó, de megható! Sarolta hercegnő keresztapja és tanítónénije összeházasodtak

Micsoda Disney-filmbe illő romantikus történetek zajlanak le a brit királyi család berkeiben!

Kép
Viola Davis mégsem vásárolta meg az ültetvényt, ahol született

Az Oscar-díjas színésznő 55. születésnapján közzétett posztját a fél világ félreértette.

Kép
Filmcsillag lesz Csobot Adélból: ebben a mozifilmben kapott főszerepet

Egy újabb szerepben mutatja meg magát az énekesnő.

Kép
Repetabiztos tíz perces kukoricaleves

Egyik hétvégén az anyukámnál voltam, aki ipari mennyiségben főzött kukoricát. A baj csak az volt, hogy sem elég édesek, sem pedig elég puhák nem voltak. De mivel ételt nem szeretünk kidobni, úgy döntöttem készítek belőle valamit, ami kicsit dob majd az élvezeti értékén. És meg kell mondjam, akkorát dobott, hogy azóta hetente készítem el ezt a kukoricalevest.

Kép
Napi horoszkóp augusztus 13.: a Bakoknak bizonytalan helyzetben érkezik a szikra, a Halak tudatosan tervezik a jövőt

Ma is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz ismét izgalmas üzeneteket rejtenek a csillagok!

Kép
Nem hittek a koronavírusban – és ez tragédiát okozott

Meglehetősen gyakran jelenik meg hír koronaszkeptikusokról. A hírek sajnos általában azzal végződnek, hogy ezek az emberek nagyon rosszul jártak – meghaltak, vagy „csak” elkapták a vírust. Nem árt, ha okulunk a hibáikon.

Kép
Sose akartam szerető lenni, mégis így történt

Miért játszik az ember szeretősdit? Unalomból? Elhanyagoltságból? Kaland- vagy bizonyítási vágyból? Rózsa még nem jött rá. Egyszer csak belecsúszott, mint Pilátus a krédóba.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem