Mitől függ, hogy gyorsan hízásnak indulsz-e, ha kicsit többet eszel?

Borítókép: Mitől függ, hogy gyorsan hízásnak indulsz-e, ha kicsit többet eszel? Forrás: Unsplash.com
"Az elmúlt három hónapot lényegében végigzabáltam" - mondta az egyik barátnőm, akit bármennyire is szeretek, ezért a mondatért egy kanál vízben meg tudtam volna fojtani.

Ő ugyanis - velem ellentétben - tipikusan az az alkat, aki bármennyit ehet, a kalóriák mintha csak útközben elpárolognának, nem igazán hízik. Nagyjából ugyanannyit sportolunk, egész hasonlóan táplálkozunk, de persze tudom, hogy mindenért a genetika a felelős.

A táplálkozás során bevitt kalóriákat háromféleképpen használjuk fel:

  • Alapanyagcsere során, azaz a nyugalmi helyzetben, szimpla életben tartásunkra fordított energia formájában
  • Termogenézis, azaz emésztésre, tápanyagfelszívásra és raktározásra fordított energiaként
  • Mozgásra és egyéb aktivitásra fordított energia formájában

De hova tűnnek azok az extra kalóriák, amiket nem ezekre a folyamatokra használ a test, de nem is rakódnak le zsírpárnaként?

Lehet, hogy ezek nem szívódnak fel teljesen a belen keresztül?

De bizony a bevitt kalóriák 90%-a felszívódik és ha túlevéssel megterheljük a bélpályákat, a tápanyagok szállítása a vegetatív idegrendszer fékező folyamatainak hatására lényegesen lelassul.

A kalóriatöbbletet fel is használja a szervezet a több étel emésztésre?

Az étkezésünk során bevitt kalóriák kb. 10-15%-át használjuk termogenézisre. Bármennyivel növeljük az elfogyasztott kalóriák számát, továbbra is csak ekkora részét fordítjuk emésztésre, a maradék 85-90% pedig a szervezetünkben marad. Ha csökkenteni szeretnénk ezt az arányt, a makrotápanyagok arányaival játszhatunk. Ha a zsír vagy szénhidrát helyett fehérjében gazdag ételeket választunk, kevesebb kalóriát raktározhat a szervezetünk.

A gyors alapanyagcsere elégeti az extra kalóriákat?

Ez persze nem ilyen egyszerű, hiszen teljesen egyénfüggő, hogy a szervezet hogy reagál a túl sok vagy akár a túl kevés bevitt kalóriára. Ugyanakkor a gyors anyagcsere részben megmagyarázhatja, hogy egyesek miért fogékonyabbak a súlyváltozásra, mint mások. A metabolizmus megpörgetése segíthet a hízás elkerülésében, ezt étrendbeli változtatásokon kívül például azzal is elérheted, ha megbolygatod az ülve és állva végzett munka arányát, mivel előbbi csak 15, utóbbi viszont 50%-kal serkenti az anyagcserét.

via medium.com

Ne felejtsd el, hogy legyél karcsú vagy teltebb, a legfontosabb, hogy szeresd magad!