Mitől lesznek a gyereknek rémálmai?

gyerek,kölyök,rémálom,szülő
Forrás: GettyImages

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

B

Boszorkány kerget, de képtelen vagy megmozdítani a lábad, mintha betonba öntötték volna. Sárkány kap a karmai közé, felvisz a magasba és leejt, te pedig megéled a zuhanás iszonyú félelmét. Betörő settenkedik az ágyad körül, de nem jön ki hang a torkodon, hogy segítséget hívj. Talán neked is ismerősek ezek a helyzetek – az álmaidból. Gyerekkori rámálmaink egy része élénken megmarad az emlékezetünkben később is. De hogyan jöttek létre?

A Gyereklélek magazin cikke.

A kutatások sokáig nem foglalkoztak a gyerekkori rossz álmokkal, elsősorban a felnőttek éjszakai rémálmaira koncentráltak, és ezekre a megállapításokra jutottak:

– A rémálmok sokszor poszttraumatikus stressz (PTS) hatására jelennek meg. Ezekben az esetekben az illető vagy magát a konkrét traumát éli át újra, vagy "átcsomagolja" azt valamilyen egészen más megrázó esemény formájában, amely ugyanazt a félelem és kiszolgáltatottság érzést váltja ki, mint a valóságban megtörténtek.

– A napközben megélt "egyszeri" szorongásaink, melyek nem feltétlenül kapcsolódnak traumatikus eseményhez – nagyban hatnak arra, hogy milyen álmokat futtat le az elménk az éjszakai pihenés során. Gyakori trigger az anyagi létbizonytalanság, a munkahelyen vagy iskolában jelentkező problémák, társadalmi kérdések stb. – Akármilyen racionális beállítottságú is valaki, a tudatallatijában, vagy mondjuk úgy, a lelke mélyén ott fészkel az irracionalitás is. A világ és az élet feszítő kérdései hatnak ezena mélyebb szinten is, és amiről éberen nem szívesen gondolkodunk, amit lehasítunk magunkról, az álmunkban tör utat magának. Úgynevezett disszociatív (vagyis a valóságtól elrugaszkodott, attól eltávolított) rémálmok formájában kényszerít rá, hogy foglalkozzunk vele. És itt kapcsolódunk bele a gyerekkori rémálmok világába: ez lehet az egyik magyarázata annak, hogy a gyerekeknek miért vannak olyan élénk és megrázó rémálmaik. Gyermekkorunkban ugyanis még összemosódnak a valóságunk és a képzeletünk határai.

– Amikor a szakemberek mérhető szervi változásokat kerestek, hogy összefüggésbe hozzák azt a felkavaró álmokkal, kiderült, hogy a szívverés szaporaságánál is megbízhatóbb jele a rémálomnak a szívfrekvencia-variabilitás (HRV). Ez a szívünknek az a képessége, hogy gyorsan változtatja a két szívverés között eltelt idő hosszát. Akiknél ez az érték magas, azok általában jobban alkalmazkodnak a stresszhelyzetekhez. Akik azonban valamilyen traumán estek át, azokra alacsonyabb érték jellemző. A szívfrekvencia-variabilitás és a rémálmok kapcsolata bizonyítást nyert, de további kutatások szükségesek ahhoz, hogy megértsük a pontos összefüggéseket.

Kaliforniai kutatók 60, hat és tizenegy év közötti gyerek bevonásával végeztek felmérést, amiről az alábbi linkre kattintva olvashatsz!


A babaalvás-szakértő 10 tanácsa, hogy... nos, hogy jobban aludjon a baba

Nézd meg a galériánkat>4 kép
A babaalvás-szakértő 10 tanácsa, hogy… nos, hogy jobban aludjon a baba

Gyereklélek magazin

Tovább olvasok
Kép
A szemem láttára pofozta fel a gyerekét – mit kéne tennem ilyenkor?

Menjek oda, avatkozzak be? Fogjam le a kezét és oktassam ki? Vagy inkább maradjak szép csendben, és álljak odébb? Ne tétlenkedj, cselekedj, ha megvédheted – bátorít az UNICEF, melynek szakemberei egy kisokost állítottak össze, hogy a gyermekbántalmazás kapcsán felmerülő, mindennapos kérdésekben segítsenek eligazodni. Azt is leírják, konkrétan mi mindent tehetsz, ha a környezetedben ilyesmit tapasztalsz.

Kép
5 ajándéktipp, amitől jövőre még ennél is szebbek lehetünk!

Virágot a virágnak, szépségápolási terméket a szép nőnek. Tökéletes karácsonyi ajándék lehet minden nő számára egy olyan dolog, amitől aztán a következő évben még szebbek lehetünk.

Kép
Pozitív lettem, aztán negatív, és végül megint pozitív – 100 százalék táppénz, na az nincs

Hogyan lettem pozitív, aztán negatív, aztán megint pozitív? Kacskaringós Covid-történet következik.

Kép
Egyhétvégés sorozatok, amik elviselhetőbbé teszik a karantént (is)

2020-ban a sorozatok rabjai lettünk. Összegyűjtöttünk néhányat közülük, melyeket semmiféleképpen nem érdemes kihagyni ebben az évben!

Kép
Álmomban már megint terhes voltam. Ez mégis mit jelent?

Veled is előfordult már, hogy azt álmodtad, babát vársz? Aggodalomra semmi ok, általában mindig pozitív dolgot jelez.

Kép
Adhatunk vért, ha már voltunk Covidosak?

Amennyiben felépültél a koronavírus fertőzésből, egyetlen tűszúrás árán segítheted más betegek gyógyulását.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem