Mitől lesznek a gyereknek rémálmai?

gyerek,kölyök,rémálom,szülő
Forrás: GettyImages

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

B

Boszorkány kerget, de képtelen vagy megmozdítani a lábad, mintha betonba öntötték volna. Sárkány kap a karmai közé, felvisz a magasba és leejt, te pedig megéled a zuhanás iszonyú félelmét. Betörő settenkedik az ágyad körül, de nem jön ki hang a torkodon, hogy segítséget hívj. Talán neked is ismerősek ezek a helyzetek – az álmaidból. Gyerekkori rámálmaink egy része élénken megmarad az emlékezetünkben később is. De hogyan jöttek létre?

A Gyereklélek magazin cikke.

A kutatások sokáig nem foglalkoztak a gyerekkori rossz álmokkal, elsősorban a felnőttek éjszakai rémálmaira koncentráltak, és ezekre a megállapításokra jutottak:

– A rémálmok sokszor poszttraumatikus stressz (PTS) hatására jelennek meg. Ezekben az esetekben az illető vagy magát a konkrét traumát éli át újra, vagy "átcsomagolja" azt valamilyen egészen más megrázó esemény formájában, amely ugyanazt a félelem és kiszolgáltatottság érzést váltja ki, mint a valóságban megtörténtek.

– A napközben megélt "egyszeri" szorongásaink, melyek nem feltétlenül kapcsolódnak traumatikus eseményhez – nagyban hatnak arra, hogy milyen álmokat futtat le az elménk az éjszakai pihenés során. Gyakori trigger az anyagi létbizonytalanság, a munkahelyen vagy iskolában jelentkező problémák, társadalmi kérdések stb. – Akármilyen racionális beállítottságú is valaki, a tudatallatijában, vagy mondjuk úgy, a lelke mélyén ott fészkel az irracionalitás is. A világ és az élet feszítő kérdései hatnak ezena mélyebb szinten is, és amiről éberen nem szívesen gondolkodunk, amit lehasítunk magunkról, az álmunkban tör utat magának. Úgynevezett disszociatív (vagyis a valóságtól elrugaszkodott, attól eltávolított) rémálmok formájában kényszerít rá, hogy foglalkozzunk vele. És itt kapcsolódunk bele a gyerekkori rémálmok világába: ez lehet az egyik magyarázata annak, hogy a gyerekeknek miért vannak olyan élénk és megrázó rémálmaik. Gyermekkorunkban ugyanis még összemosódnak a valóságunk és a képzeletünk határai.

– Amikor a szakemberek mérhető szervi változásokat kerestek, hogy összefüggésbe hozzák azt a felkavaró álmokkal, kiderült, hogy a szívverés szaporaságánál is megbízhatóbb jele a rémálomnak a szívfrekvencia-variabilitás (HRV). Ez a szívünknek az a képessége, hogy gyorsan változtatja a két szívverés között eltelt idő hosszát. Akiknél ez az érték magas, azok általában jobban alkalmazkodnak a stresszhelyzetekhez. Akik azonban valamilyen traumán estek át, azokra alacsonyabb érték jellemző. A szívfrekvencia-variabilitás és a rémálmok kapcsolata bizonyítást nyert, de további kutatások szükségesek ahhoz, hogy megértsük a pontos összefüggéseket.

Kaliforniai kutatók 60, hat és tizenegy év közötti gyerek bevonásával végeztek felmérést, amiről az alábbi linkre kattintva olvashatsz!


A babaalvás-szakértő 10 tanácsa, hogy... nos, hogy jobban aludjon a baba

Nézd meg a galériánkat>4 kép
A babaalvás-szakértő 10 tanácsa, hogy… nos, hogy jobban aludjon a baba

Gyereklélek magazin

Tovább olvasok
Kép
Egy influenszer megmutatta a valóságot a tökéletes Instagram fotók mögött

Mindenki irigykedve nézi az influenszerek tökéletes képeit, de meglepő a valóság a beállított fotók mögött.

Kép
Karantén utáni első koncert: fényesen tündöklő Kiscsillag

Hogy pontosan milyenek is lesznek a koncertek a karantén után, azt csak találgattuk eddig. Ismétlem: eddig. Ugyanis elmentem helyettetek egy Kiscsillag-koncertre, és most be tudok számolni arról, hogy a szép, új világban hogy is néz ki egy ötszáz fő alatti szabadtéri rendezvény.

Kép
Kísértetjárta helyek Magyarországon: borzongató fotók!

Kopottas falak, lepergő vakolat és síri csönd. Magyarországon is rengeteg az olyan elhagyatott hely és kísérteties épület, amelyekben egyszer csak megállt az idő.

Kép
Beyoncé nem is fekete, hanem ezt figyeld: olasz! Ja és az igazi neve...

Egy floridai politikus szerint az énekesnő az egész világot felültette.

Kép
A doktornő, aki nem csak Covid-teszteket elemez, hanem állatmenhelyt is alapított

Durván ezer kóbor kutyát mentett meg ez az indonéziai patológus orvosnő.

Kép
Napi horoszkóp július 7.: az Oroszlánok ügyei rendeződni látszanak, a Szüzeknek változtatniuk kell a siker érdekében

Ma is érdemes elolvasnod a horoszkópod, fontos dolgokat tudhatsz ugyanis meg a csillagjegyedből!

Kép
Ezért készít ki idegileg a Zoom-meeting

Lefagy a képernyő. Furcsa visszhangokat hallasz. Egy tucat arc mered rád a képernyőn. Itt zajlik a munkahelyi értekezlet, az aznapi intrika, a személyes míting. Aztán a munkaidő lejártával még csetelhetsz anyáddal is. És úgy érzed, nem bírod tovább a videózást: teljesen ki vagy facsarva. Létező szindróma a Zoom-kiégés.

Kép
Jennifer Lopezék új otthona egy valóra vált álom

Valószínűleg te is szívesen eltöltenél ebben a házban némi időt! A joy.hu összeállítása.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem