Ha megtört a bizalom, dobni kell a kapcsolatot? Attól függ!

Borítókép: Ha megtört a bizalom, dobni kell a kapcsolatot? Attól függ! Forrás: Getty Images/PeopleImages
A bizalom az egészséges párkapcsolat alapja, ennek ellenére nagyon sok pár él úgy együtt, hogy történt valami a múltban (vagy akár a jelenben), ami miatt ez a feltétel nélküli bizalom odaveszett. Ha ez megtörtént, akkor hogyan bízzunk tovább, hogyan alakítsuk a kapcsolatunkat? Szakítsunk vagy felépíthető a megtört bizalom?

Ha szeretünk, akkor képesek vagyunk megbocsátani is, de persze ez attól is függ, hogy a másik mit tett, mekkora volt a vétség súlya. Egyénenként eltérően reagálunk, mindenkinek más az értékrendje, azonban talán minden esetben az a legfontosabb, hogy meghozzunk egy döntést.

A döntés előtt azonban érdemes megvizsgálnunk:

  • Mennyire fontos maga a kapcsolat?
  • Hogy érzem magam a kapcsolatban?
  • Mennyire értékes az, amit közösen létrehoztunk?
  • Mennyire megbocsátható a vétség?
  • Hol a helyem a kapcsolaton belül?
  • Meg vagyok becsülve?
  • Értékes számomra a kapcsolat?
  • Mik a valódi érzéseim?

Amikor megfogalmaztuk a válaszokat, azok alapján érdemes meghoznunk a döntést. Ha úgy határozunk, hogy adunk egy esélyt, akkor figyeljünk arra, hogy erre lehetőséget is biztosítsunk. Adjunk teret, hogy bizonyíthasson a másik fél.

Hogyan bizonyíthat a társ?

Érdemes az alábbi pontokat végigvenni, mert ha ezek közül bármit megtesz értünk a párunk, akkor jó eséllyel valóban fontosak vagyunk a számára és ő is arra törekszik, hogy megbocsássunk neki.

Hű a szavaihoz

Amikor megtörik a bizalom - de nem csak akkor - az ígéret már nem elég. A bizalom kiépítésének vagy újraépítésének ugyanis az a lényege, hogy a másik higgyen abban, amit mondunk. Éppen ezért a bizalom újraépítéséhez már nem elegendők a hangzatos szavak, mert azokat be is kell tartani. A tettek bizonyítanak, azok mutatják meg, hogy valóban fontosak vagyunk és becsül minket a párunk.

Kitartó

Ha elveszett a bizalom, figyeljük meg, hogy párunk mennyire igyekszik, mennyire kitartó, hogy helyre tegye hibáját. Fontos azonban, hogy ne várakozzunk túl sokáig, de ne legyünk elhamarkodottak sem a megbocsátásban.

Értékeli a kapcsolatot és nem veszi magától értetődőnek

A bizalom gyakran következetességből fakad. Ha a párunk következetes, kiáll mellettünk jóban, rosszban, akkor arra törekszik, hogy újra felépítse a bizalmat. Az sem baj, ha kimutatja, hogy mennyire odáig van értünk.

Együttműködik

Figyeljük meg, hogy mennyire együttműködő. Amennyiben hajlandó hozzájárulni a közös megoldáshoz, az eredményhez - megbocsátás - akkor nagy valószínűséggel tisztel minket, és fontosak vagyunk számára. Azonban mi is legyünk nyitottak az együttműködésre és legyünk türelmesek.

Őszinte

A partnerünk üzenetének mindig igaznak kell lennie. Csak az őszinteség vezethet eredményre. Ha valaki hazudik, akkor más látszatot szeretne kelteni, ami tovább rombolja a bizalmat. Ha a partnerünk felvállalja a tettét, akkor hallgassuk meg, legyünk megértőek, ne vádaskodjunk, ne minősítsük, hanem értékeljük az őszinteséget. Ez nem azt jelenti, hogy el is kell fogadnunk a tetteit, hanem csak azt, hogy nem állunk bele a csatába és a harcba, hanem nőként viselkedünk.

Minket helyez előtérbe

Az elismerés fontos szerepet játszik a bizalom felépítésében és a jó kapcsolat fenntartásában. Ha elismeri erőfeszítéseinket, megbecsüli tetteinket, és figyelembe veszi az érdekeinket, maga elé helyez minket, akkor fontosak vagyunk a számára, és elősegíti a bizalmunk újraépítését.

Felvállalja a hibáit

A férfiak nagy része hárítja a felelősséget. Azonban ha párunk képes felvállalni a hibáit, akkor őszinte, és nagy bizalmat szavaz nekünk. Ha valaki képes felvállalni a hibáit, akkor lényegében sebezhetővé válik, amihez nagyfokú bizalomra van szükség a részéről.

Kölcsönös tisztelet

Minden párkapcsolat megmenthető, ha az értékes számunkra és szeretet hatja át. Azonban minden esetben az egymás iránti tisztelet a legfontosabb. Ha tiszteljük a másikat, akkor képesek vagyunk őt olyannak látni, amilyen, elfogadni őt, - ami nem azt jelenti, hogy megalkuvóak lennénk - és lehetőséget adni arra, hogy bizonyíthasson, változzon. Tisztelet nélkül nincs kölcsönösség, nincs egyensúly, és kihűlhet a kapcsolat.

Sajnos időnként előfordul, hogy a legrosszabb tulajdonságainkat mutatjuk a másiknak. Hajlamosak vagyunk bántani azokat, akik a legközelebb állnak hozzánk. Ekkor szem elől tévesztjük, hogy a tiszteletnek sokkal jelentősebbnek kellene lennie, mint a sérelemnek. Nem szükséges állandóan tökéletesen udvariasnak lennünk, de minden esetben legyen tiszteletteljes a bánásmódunk.

A bizalom kiépítésének érdekében érdemes kidolgozni olyan módszereket, amelyekkel a nehéz érzéseket is meg lehet beszélni, miközben tisztelettudóak és együttműködők vagyunk. A párkapcsolaton belül adjunk és kapjunk, azaz viszonozzunk, hiszen mindkét partner számára fontos, hogy jól érezze magát a kapcsolatban.

Ha te is szeretnél boldog, kiegyensúlyozott párkapcsolatban élni és szeretnél sikeres nő lenni, de nem tudod, hogyan, akkor érdemes elolvasnod a 99% Légy az egyetlen! című könyvem vagy részt venni a 99% 2 napos tanfolyamomra, hogy te is magabiztos, határozott, tartással teli nő lehess, akit megbecsül a férfi.

Tari Valéria párkapcsolati tanácsadó írásait, gondolatait minden szerdán olvashatod itt, az ÉvaMagazin.hu-n!

Ezen kívül itt találkozhatsz még vele:

https://99szazalek.blog/

Nézd meg, melyek a párkapcsolatok legveszélyesebb próbatételei: