7 ok, amiért a gyerekek hazudnak a szüleiknek

gyerek,hazugság,kölyök,szülő
Forrás: Getty images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A hazugsághoz a mi kultúránkban olyan erős erkölcsi ítélet kapcsolódik, hogy a szülő fejében azonnal visítani kezd a vészcsengő, ha rajtakapja gyerekét. A reakciónk általában felháborodás, kétségbeesés vagy lelkiismeret-furdalás keltése – ki-ki habitusa szerint áll a kérdéshez.

Nyugalom, mondja erre Janet Lehman gyermekvédelmi szakember, aki harminc éve foglalkozik problémás iskolásokkal. Szerinte a gyerekkori hazugság nem jellemhiba, csupán rossz problémamegoldási stratégia.

Ez a cikk a Gyereklélek egy korábbi lapszámában jelent meg először.

Fantáziahazugság

3–6 év között jellemző. Egy kisfiú azt meséli az oviban, hogy ő látta, ahogy egy cápa besétál a közértbe. Ő ilyenkor nem hazudik, hanem a fantáziáját használva mesevilágot épít, konfabulál. Ez a nagyotmondások, a képzelt barátok korszaka. Óvodáskorban a képzelet és a valóság nem válik szét élesen. A gyerekek fokozatosan tanulják meg elkülöníteni a valóban megtörtént eseményeket az elképzelttől, a vágyottól. A finom szülői terelgetés segíthet nekik megtanulni, mi a valótlan. Komolyan akkora volt az a bogár, mint egy levesestányér? Tényleg megütött a Bori, vagy csak nem játszott veled, és ez olyan rossz érzés volt, mintha megütött volna? Ne törjük le a kreativitásukat, tanácsolja Marie Hartwell-Walker pszichológus és családterapeuta. Inkább segítsünk nekik megérteni: van, amikor mesélünk, és van, amikor megtörtént dolgokról beszélünk. A konfabuláció 7 éves kor után viszont érzelmi zavart jelezhet.

Konfliktus kerülő hazugság

A valódi, tudatos hazugságok 5-6 éves korban kezdődnek. „Mostál kezet?” „Persze!” Közben száraz a szappan. Ilyenkor vagy nemszeretem dolgokat akarnak elkerülni (pl. kézmosás, lecke), vagy egy vétket igyekeznek eltussolni (rossz jegy), mert félnek a reakcióktól. A szülők hajlamosak túlreagálni ezeket a hazugságokat, mert szorongást ébreszt bennük a vélt kontrollvesztés, illetve a szégyen hogy a gyerek „hazudós”. Pedig a túl heves és szigorú reakció legtöbbször újabb hazugságok felé terel.

Brancshazugság

Amikor a gyerek azért hazudik, hogy egy közösség tagjának érezhesse magát. „Igenis van iPhone-om, csak nem hozom be a suliba!” A „menőzésnek” érthető lelki okai vannak. A csoportidentitás nagyon fontos egy 8-9 éves gyerek számára, természetes igénye, hogy egy kortárs közösséghez tartozzon, és minél feljebb kerüljön a csoporthierarchiában. A szülő feladata, hogy ezt a vágyát észszerű mederben tartsa.

gyerek,kölyök,szülő,hazugság
forrás: Getty images
Mit tegyünk, ha hazudik a gyerek?
Olvasd el ezt is!

Lojalitáshazugság

Elvált szülők esetében gyakrabban előfordul, hogy a gyerek hazugsággal próbálja kímélni a szülőjét. Például hogy ne okozzon fájdalmat az anyukájának, azt meséli, iszonyatosan érzi magát az apja új családjával – holott jól kijön velük.

Figyelemfelkeltőhazugság

A hazugság ilyenkor lázadás valami ellen, ami a gyerekben feszültséget kelt – a maga módján így kommunikál róla. Ez a fajta hazugság zavart jelez a család
működésében.

Kamaszhazugság

A hazugság ilyenkor lázadás valami ellen, ami a gyerekben feszültséget kelt – a maga módján így kommunikál róla. Ez a fajta hazugság zavart jelez a család működésében.

Jó szándékú hazugság

Ilyen, ha megdicsérjük egy ismerős új frizuráját, pedig az nem túl csinos, vagy ha valaki magára vállal egy rosszaságot, amit nem ő követett el. Egy kanadai kutatás szerint a gyerekek erkölcsi érzéke csupán 10-12 éves korra fejlődik ki annyira, hogy felismerjék, mikor árthat az igazmondás (pl. árulkodás, pletykaterjesztés), és mikor indokolható a hazugság (jószándékú hazugság).

Létezik-e orvosság hazugság ellen?

A cikk további részét a Famiily magazin oldalán olvashatod!

Olvasd el ezt is!

Szülőnek lenni tulajdonképpen legalább olyan szórakoztató, mint amilyen nehéz. Időnként az ember tévés vígjátéksorozatban érzi magát. Csak meg kell látni a helyzetkomikumot. Kattints a galériánkra, ahol olyan mémeket találsz, amelyek néhány pillanatképben összefoglalják a gyereknevelés minden szépségét. Használjátok, osszátok-szorozzátok őket egészséggel:

Nézd meg a galériánkat> 12 kép
Sírjunk vagy nevessünk? 12 újabb mém a gyereknevelésről
Tovább olvasok
A mozgásszervi betegségek komplex gyógyítása

Szinte mindenki megtapasztalja életének valamelyik szakaszában, vagy akár hosszú távon is a nyakfájás, hátfájás, derékfájás, térd vagy csípőfájdalom, illetve a különböző sportolással összefüggő mozgásszervi fájdalmak (pl. teniszkönyök, golfkönyök) kínjait.

Otthonunk védelme biztonsági ajtóval

Otthonunk, családunk és értékeink védelme elsődleges az életünkben. Szeretnénk ezt a nyugalmat és biztonságot akkor is érezni, ha lakásunkban tartózkodunk és akkor is, ha távol járunk lakóhelyünktől.

Kérdések, amiket fel kell tenned a karrierváltáshoz

És csak az őszinte válaszok segítenek.

Stresszesen, de létezem!

A boldogság, kiegyensúlyozottság csak a stressz és a szorongás felszámolásával lehet teljes. Ahány stresszes ember, annyiféle stresszkezelési módszer létezik; van, aki a testmozgásra, míg mások a relaxációs gyakorlatokra esküdnek.

Napi horoszkóp szeptember 17.: az Ikrek az őszinte utat választják, a Halak lejjebb adnak a terheikből

A mai napra is izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Hét felület az otthonodban, amit soha ne tisztíts ecettel

Dicséretes, hogy ma már egyre többen takarítanak olyan természetes szerekkel, mint az ecet. A baj csak az, hogy nem minden felületre használható.

Színészek, akik egy szerep emlékére tetováltattak

Egy tetoválás örökké tart. Nem lehet csak úgy letörölni vagy visszacsinálni. Így van ez bizonyos filmszerepekkel is. Van akit ez zavar, más színészek viszont mindent megtesznek, hogy soha ne felejtsenek el egy-egy szerepet. Akár tetováltatnak is magukra az emlékére.

Híres emberek, akiket egy rajongójuk ölt meg

A sztárok iránti rajongás egyeseknél beteges fanatizmushoz vezet, ami féltékenységet, haragot vagy épp tévképzeteket vált ki az adott személyből. Sajnos az sem ritka, hogy egy rajongó annyira kifordul magából, hogy végez imádott ikonjával.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem