7 ok, amiért a gyerekek hazudnak a szüleiknek

gyerek,hazugság,kölyök,szülő
Forrás: Getty images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A hazugsághoz a mi kultúránkban olyan erős erkölcsi ítélet kapcsolódik, hogy a szülő fejében azonnal visítani kezd a vészcsengő, ha rajtakapja gyerekét. A reakciónk általában felháborodás, kétségbeesés vagy lelkiismeret-furdalás keltése – ki-ki habitusa szerint áll a kérdéshez.

Nyugalom, mondja erre Janet Lehman gyermekvédelmi szakember, aki harminc éve foglalkozik problémás iskolásokkal. Szerinte a gyerekkori hazugság nem jellemhiba, csupán rossz problémamegoldási stratégia.

Ez a cikk a Gyereklélek egy korábbi lapszámában jelent meg először.

Fantáziahazugság

3–6 év között jellemző. Egy kisfiú azt meséli az oviban, hogy ő látta, ahogy egy cápa besétál a közértbe. Ő ilyenkor nem hazudik, hanem a fantáziáját használva mesevilágot épít, konfabulál. Ez a nagyotmondások, a képzelt barátok korszaka. Óvodáskorban a képzelet és a valóság nem válik szét élesen. A gyerekek fokozatosan tanulják meg elkülöníteni a valóban megtörtént eseményeket az elképzelttől, a vágyottól. A finom szülői terelgetés segíthet nekik megtanulni, mi a valótlan. Komolyan akkora volt az a bogár, mint egy levesestányér? Tényleg megütött a Bori, vagy csak nem játszott veled, és ez olyan rossz érzés volt, mintha megütött volna? Ne törjük le a kreativitásukat, tanácsolja Marie Hartwell-Walker pszichológus és családterapeuta. Inkább segítsünk nekik megérteni: van, amikor mesélünk, és van, amikor megtörtént dolgokról beszélünk. A konfabuláció 7 éves kor után viszont érzelmi zavart jelezhet.

Konfliktus kerülő hazugság

A valódi, tudatos hazugságok 5-6 éves korban kezdődnek. „Mostál kezet?” „Persze!” Közben száraz a szappan. Ilyenkor vagy nemszeretem dolgokat akarnak elkerülni (pl. kézmosás, lecke), vagy egy vétket igyekeznek eltussolni (rossz jegy), mert félnek a reakcióktól. A szülők hajlamosak túlreagálni ezeket a hazugságokat, mert szorongást ébreszt bennük a vélt kontrollvesztés, illetve a szégyen hogy a gyerek „hazudós”. Pedig a túl heves és szigorú reakció legtöbbször újabb hazugságok felé terel.

Brancshazugság

Amikor a gyerek azért hazudik, hogy egy közösség tagjának érezhesse magát. „Igenis van iPhone-om, csak nem hozom be a suliba!” A „menőzésnek” érthető lelki okai vannak. A csoportidentitás nagyon fontos egy 8-9 éves gyerek számára, természetes igénye, hogy egy kortárs közösséghez tartozzon, és minél feljebb kerüljön a csoporthierarchiában. A szülő feladata, hogy ezt a vágyát észszerű mederben tartsa.

gyerek,kölyök,szülő,hazugság
forrás: Getty images
Mit tegyünk, ha hazudik a gyerek?
Olvasd el ezt is!

Lojalitáshazugság

Elvált szülők esetében gyakrabban előfordul, hogy a gyerek hazugsággal próbálja kímélni a szülőjét. Például hogy ne okozzon fájdalmat az anyukájának, azt meséli, iszonyatosan érzi magát az apja új családjával – holott jól kijön velük.

Figyelemfelkeltőhazugság

A hazugság ilyenkor lázadás valami ellen, ami a gyerekben feszültséget kelt – a maga módján így kommunikál róla. Ez a fajta hazugság zavart jelez a család
működésében.

Kamaszhazugság

A hazugság ilyenkor lázadás valami ellen, ami a gyerekben feszültséget kelt – a maga módján így kommunikál róla. Ez a fajta hazugság zavart jelez a család működésében.

Jó szándékú hazugság

Ilyen, ha megdicsérjük egy ismerős új frizuráját, pedig az nem túl csinos, vagy ha valaki magára vállal egy rosszaságot, amit nem ő követett el. Egy kanadai kutatás szerint a gyerekek erkölcsi érzéke csupán 10-12 éves korra fejlődik ki annyira, hogy felismerjék, mikor árthat az igazmondás (pl. árulkodás, pletykaterjesztés), és mikor indokolható a hazugság (jószándékú hazugság).

Létezik-e orvosság hazugság ellen?

A cikk további részét a Famiily magazin oldalán olvashatod!

Olvasd el ezt is!

Szülőnek lenni tulajdonképpen legalább olyan szórakoztató, mint amilyen nehéz. Időnként az ember tévés vígjátéksorozatban érzi magát. Csak meg kell látni a helyzetkomikumot. Kattints a galériánkra, ahol olyan mémeket találsz, amelyek néhány pillanatképben összefoglalják a gyereknevelés minden szépségét. Használjátok, osszátok-szorozzátok őket egészséggel:

Nézd meg a galériánkat> 12 kép
Sírjunk vagy nevessünk? 12 újabb mém a gyereknevelésről
Tovább olvasok
A pórusokat nem lehet összehúzni – és további bőrápolási hiedelmek

Az arcápolással kapcsolatos legelterjedtebb hiedelmek, szófordulatok nyomába eredtünk, hogy kiderítsük, valóban jól tudjuk-e, amit tudni vélünk.

Napi horoszkóp június 24.: a Bikák igaz barátként állnak valaki mellé, az Oroszlánok csakis nagy volumenű dolgokban gondolkodnak

A hét első napján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz a csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek!

Lillafüred az ékszerdoboz- szerkesztőink ajánlják kedvenc belföldi úti céljukat (3. rész)

Ez az a hely, ahova bárhány alkalommal szívesen visszatérnék. Gönczy Andrea Viktória, divatszerkesztő írása

11 tipp, hogy az anyagcseréd a fogyásnak kedvezzen

Az anyagcsere az életkorral lassul, és ez egészségügyi porblémákkal, hízással járhat.

Itthon, édes itthon: a legjobb belföldi úticélok az egész családnak akkor is, ha csak 1 napotok van

Nyáron itt is meleg van, minek külföldre kacsingatni, inkább járjátok végig a családdal a legjobb strandokat, a legizgalmasabb játszótereket, pöfögjetek a legkedvesebb kisvasutakon és váltsatok jegyet a leghűsítőbb hajótúrákra.

Melyik jóképű herceget szánta neked a sors? Teszteld magad

Kislánykorunkban mind arról álmodoztunk, hogy egyszer értünk jön egy herceg, aki természetesen magas, karcsú, szőke vagy fekete, cserzett bőrű és remekül lovagol. Azóta felnőttünk… vagy mégsem? Lássuk.

Lackfi János: Rózsaszín borotvák, védelmi pénzek

Neeeem és nem akarok rózsaszín borotvát használni! Nem mintha azt gondolnám, hogy attól férfi valaki, milyen színű műanyag vacakkal húzza le a borostáját. Sosem voltam a túlzásba vitt nemi jellegű színszimbolika híve. Fárasztottak a nénikék, akik nem tudták értelmezni egy lányon a kék vagy zöld rugdalózót.

Hollywood aranykorában pokoli nehéz volt melegnek lenni

Rejtőzködés, látszatházasságok, némán szenvedő férjek és feleségek, kegyetlen stúdióproducerek – így nézett ki egy hollywoodi filmsztár élete a kezdetektől fogva... igazából majdnem napjainkig.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem