Mit nézzek a hétvégén? - 32 sorozatötlet

film,soozat,ajánó,2019 Forrás: addiktiv.hu
Könnyűt, abbahagyhatatlant, fokozatosan adagolósat, őrült izgalmasat vagy egyszerű női sztorit? A sorozatok tárháza szinte végtelen és micsoda mázli, hogy azt is tudjuk, milyen kategóriákat kerestek. Jöjjön tehát minden igényre több kihagyhatatlan darab, amit megéri betervezni a hétvégére.

“Mit nézzek este?” Ez az a kérdés, amivel a legtöbben a google-ben keressük az igazit. Általánosságban nem tudjuk, milyen hangulatot várunk, mert ha a sztori jó, kár is lenne a krimi, dráma vagy vígjáték dobozba tenni, így nem csoda, hogy előre nem is akarjuk ezt szűkíteni.

De mik azok a kategóriák, amik ezután következnek? Mindegyikhez ajánlunk friss kedvenceket, amik között mindenki lelhet újakat!

Csajos sorozatok

Az örök vezető kategória, hiszen sorozatra keresni amúgy is elég női dolog. Lássuk be, új Született feleségek folytatást nem hoztak az elmúlt évek, de van pár igazán friss megközelítés.

Hatalmas kis hazugságok

Ritka, amikor nálam ennyire fej-fej mellett teljesít a könyv és az azt feldolgozó sorozat. Bár a novella se rövid, de a képernyőn jócskán továbbgondolták a modern családanyák (katasztrófába fulladó) mindennapjait, a karaktereket is jobban felépítették. Bármilyen formában is, de ez egy kihagyhatatlan sztori, nem csak nőknek. Nicole Kidman, Reese Whiterspoon, Shailene Woodley, Laura Dern, Zoe Kravitz, Alexander Skarsgaard és Adam Scott bőven hozzátesznek ahhoz, hogyha a sztori dinamikája kicsit alábbhagy, ők megragadják a figyelmedet. A női karaktereken van a hangsúly és mindegyik anyatigris más megtört személyiséget képvisel, itt írtunk róla bővebben.

UnREAL

Őszintén szólva nincs is a környezetemben olyan ember, aki nézte volna ezt a sorozatot (vagy csak mélyen hallgatnak róla), úgyhogy az is lehet, hogy csak elfogult vagyok, de szerintem nagyon eredeti ez az egész és még bele se csaptam a legújabb, 3. évadba. Tömören, az UnREAL a valóságshow-k nevetséges manipulációit mutatja meg a színfalak mögött, teszi ezt úgy, hogy a showrunner és az executive producer az igazi főszereplői az egész sztorinak, akik a háttérből mozgatják a szálakat. Mindent a drámáért. De tényleg, mindent.

The Girlfriend Experience

A már HBO-n is elérhető Barátnő rendelésre szintén egy kevésbé tipikus csajos sorozat, de pont ezzel az egyedi iránnyal tűnt fel korábban is. A második évad engem sajnos nem kötött le, de az elsőt érdemes pótolni annak, aki szereti a – jó értelemben vett – nem normális témaválasztásokat. Mint itt, ahol részesei lehetünk annak, mégis hogyan lép be egy fiatal joghallgató az “exkluzív bérbarátnők” világába. Szerintem sokat elárul az egyszerűségéből az, hogy nagyjából 3 este alatt a végére értem.

The Bold Type

Már kétszer végigdaráltam az egyévados, már egyel tipikusabb csajos sorozatot, ami a Cosmopolitan főszerkesztőjének saját történetén alapul és betekintést nyújt egy női magazin mozgalmas mindennapjaiba. Maga a téma, a zenék és a karakterek is megvettek, igazi girlpower életérzést ad. Meglepő módon ott érződik csak a sorozat gyengesége, ahol egyel komolyabbra akarták venni az epizódok fő témáit, esetlenül kapargatva egy-egy ténylegesen fontos ügy felszínét. Itt írtunk róla bővebben.

You’re the Worst

A klisés szerelmi történetek realisztikus verziója: mi történik akkor, ha két olyan ember talál egymásra, akik mindig megbuknak a kapcsolataikban? A kapcsolatok tökéletlenségét bemutató sorozat már a negyedik évadát zárta, az egyetlen negatívuma, hogy egy idő után már ugyanazt hozza, de szerencsére időben sikerül kicsit csavarni rajta és a karakterek egyszerűen annyira szerethetőek, hogy érdemes miattuk kitartani.

Krimi sorozatok

A mi egyik kedvenc skatulyánk is egyben, amikben adott egy nyomozó, akinek romokban a magánélete, egy gyilkosság, ami szinte lényegtelen lesz a végére, hiszen a “mindenki gyanús” hangulat az, ami felforgatja az állóvizet. És persze elengedhetetlen ehhez egy idilli kiváros, ahol “sosem történt még ehhez fogható”. Na a lenti darabok nem ilyenek, ezek máshogyan krimik.

American Crime Story

Amerika legmegdöbbentőbb gyilkosságait feldolgozó sorozat, a kategória szerintem legjobbja. Az első sztori az O.J.Simpson ügyet mutatta be minisorozatban, inkább tárgyalótermes krimiként, míg a második történet a világhírű divattervező, Gianni Versace gyilkosára fókuszál, inkább karakterdrámaként. A történések hűen tükrözik a valódi gyilkosságokat, így a “hihetetlen, hogy ez tényleg megtörténhetett” érzés garantált mindkét évad végére.

Mindhunter

Norbi először végignézte egyedül, aztán megnézte újra velem, majd elolvasta könyvben. Kell ennél többet írnom? A sorozat főszereplője John E. Douglas túsztárgyalóként kezdte pályafutását az FBI-nál, később társásával az országban utazgatott és különböző instrukciókkal látta el a rendőrséget. Az edukatív haknijaival párhuzamosan Douglas elkezdett interjúkat készíteni sorozatgyilkosokkal és más erőszakos szexuális elkövetőkkel különböző börtönökben. A Mindhunter egy beszélgetős sorozat. Férfiak beszélgetnek ebéd közben. Férfiak beszélgetnek az irodában. Férfiak beszélgetnek a börtönben. Úgyhogy szögezzük is le: ez a sorozat végre egy férfias darab. Itt írtunk róla bővebben.

Manhunt Unabomber

Számomra ez a másik “hihetetlen, hogy ez tényleg megtörténhetett” darab, mert nekem sajnos csak részleteiben volt meg Ted Kaczynskia, a Unabomber története. Annak, aki szintén így van ezzel: Theodore több egyetemnek és légitársaságnak küldött levélbombát a kései 1970-es évektől egészen az 1990-es évek elejéig. Robbanószerkezetei három embert megöltek, 23-at megsebesítettek. Az FBI valaha volt legköltségesebb embervadászatát ellene indította, hiszen a fickó egy zseni volt, aki a levélbombákkal és 35 000 szavas kiáltványával akarta felhívni a figyelmet magára és törekvéseire. A sorozat leginkább a Unabomber és az FBI macska-egér játékára épül, hűen tükrözve a valódi történéseket.

Top of the Lake

Már a első évadot is szerettük a maga művészfilmes beütésével, de ettől teljesen függetlenül a második történet is betalált. Mindezt úgy, hogy amúgy az alapsztorira már egyáltalán nem is emlékeztünk, de nem is volt szükség rá. Új-Zéland után most Ausztráliában szegődhetünk a kínai örömlány gyilkosának nyomába a morcos és nem is túl népszerű nyomozónővel, akit Elisabeth Moss alakít. Ez végre egy olyan sorozat, amit lehetetlen időközben megfejteni, mert csak részenként kapjuk a darabokat. Még egy plusz pont, hogy nekem az első olyan krimi, ahol nem bosszantott a nyomozó magánéletére helyezett erősebb fókusz, főleg, hogy a teljes képben összeérnek a szálak, úgyhogy nincs felesleges minisztori a történeten belül. Azoknak ajánljuk, akik szeretik a fokozatosan épülő, de közben körömlerágós, sötétebb atmoszférás darabokat.

Fargo

A Fargoban az a biztos, hogy semmi sem biztos. Bárki meghallhat, úgyhogy nem érdemes senkit sem megkedvelni úgy igazán. A három évad teljesen más történetet épít fel, más karakterekkel, amolyan “fargós abszurd kiszámíthtatlansággal”. Nem mennék bele a történetekbe, de az az általános formula, hogy egy igazi lúzer gyilkosságot követ el és az is elég tipikus, hogy egyik karakter se normális. A három évadból még mindig az első a legerősebb, érdemes belekóstolni itt a véráztatta havas Fargo érzésbe.

Legjobb sorozatok

Ez pedig a kedvenc keresőszavam a statisztikákból, hiszen minek keresgéljünk, ide a legjobbal! Nos, ez a legszubjektívebb lista, ők bár nem frissek, de ez a válaszunk, amikor megkérdezik tőlünk, hogy “mi a világ legjobb sorozata”.

A cikk folytatásáét kattints a linkre!

9 imádott sorozat, ami véget ér 2019-ben