Mit csinálnak a férfiak, miközben a nők szeretkeznek?

szex
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Egy önismereti csoportban elhangzott a kérés: a résztvevők írjanak szavakat, amik a szexről, szeretkezésről jutnak az eszükbe. Volt ott szenvedély, intimitás, gyöngédség, láz, egybeforrás… a nők részéről. Miközben a férfiak egyszerűen csak szexeltek.

Ez a cikk az Éva egy korábbi számában jelent meg először.

Vajon miért van az, hogy míg a nők a szexhez általában az érzelmek és az intimitás felől közelítenek, addig a férfiak szexualitáshoz való viszonya, ezzel együtt nyelvhasználatuk is inkább spontán, kielégülésközpontú? Egyáltalán: ez a „szerepfelosztás” vajon még ma is érvényes?

Ébredő nők

„Valóban hagyományosan inkább a nőkre jellemző az, hogy nehezen tudják kettéválasztani a szerelmet és a szexualitást, ők beszélnek akár talán túlfinomkodva is a témáról – mondja Kincses Györgyi, az Intim tanácsadás rendelő szexuálpszichológusa. – De ez nem feltétlenül baj, ha közben ismerik az igényeiket. Csalódáshoz inkább az vezet, ha a romantikus szerelemfelfogás mellett nem igazán tudják, mire vágyik a testük, és nem képesek azt kommunikálni.”

Bár ez az utóbbi időben határozottan változik. Annak ellenére, hogy a családokban még ma is sokszor tabutéma a szex, a fiatalok ma már nagyon könnyen hozzáférhetnek szexuális tartalmakhoz. És itt nemcsak a pornóra gondolunk – amiről később még lesz szó –, hanem a női magazinok cikkeinek sorára is, amelyekből fiatal nők ezrei tanulják meg, hogy igenis legitim, ha vannak testi igényeik, amelyeket szabad néven nevezni.

Cizellált elvárások

Manapság tehát egyre több a modern nő, aki tudja és ki is fejezi, hogy mit akar – mennyiségileg és minőségileg is –, ami nagyszerű. Kivéve, ha olykor átesik a ló túlsó oldalára, elvéve a férfitól a vezető, irányító szerepet. Kincses Györgyi terápiás tapasztalatai szerint ugyanis az ágyban a legtöbb pár akkor érzi jól magát, ha megvan a hagyományos szereposztás. Úgy tűnik, a legtöbb nő azt szereti az ágyban, ha a férfi erős, irányító, tudja, mit akar, és mestere az intenzív, szenvedélyes szexnek. Persze a kezdeményezés joga a nőket is megilleti, de fontos, hogy egyik fél se erőltesse a szexet, mert akkor a másik inkább menekülni fog.

És a férfiak?

A férfiak szexualitással kapcsolatos attitűdjét a velük szemben támasztott elvárások erősen befolyásolják. A maszkulin problémakezelés – ami sok férfit jellemez – arra ösztönzi őket, hogy a problémákat megoldják, és ne beszéljenek róla. Emiatt lehetséges, hogy a férfiak kevésbé osztják meg érzelmeiket, nehézségeiket a párjukkal, miközben igyekeznek mindent megtenni azért, hogy a kapcsolat jól működjön.

A szexuális felvilágosítás hiánya és a pornóipar fejlődése a pornófilmek karikaturisztikus világát követendő példának állítja be mindkét nem számára.

Az injekciókkal felturbózott pornólovagok gépiesen lenyomott numerái a férfiakat arra tanítják, hogy a szex testedzés, nem szükséges sokat lelkizni hozzá, ugyanakkor teljesíteni kell, szó szerint rendelkezésre kell állni, mint egy robot.

Sarkadi Bálint, a Budapest Pszichológia szexuálpszichológusa, klinikai szakpszichológus szerint a férfiakban nagyon is megvan a hajlandóság a minőségi szeretkezésre, sokukat nem vonzza a szexkatona szerep, ők azok, akik egy szimpla dugásnál nagyobb intimitásra vágynak, és még szavaik is vannak hozzá. Igen ám, de ez meg nagyon sok nő számára kevés, nem elég férfias. Sok pár épp azért keresi fel a szexuálterápiás rendeléseket, mert a nő, aki pontosan tudja, mit, hogyan, hányszor szeretne, nem érzi partnerét eléggé macsónak, aki képes lenne szenvedélyesen „odakenni” őt a falhoz.

Mi a megoldás?

Hogyan legyél karrierépítő modern nő a munkahelyeden és a párjára rajongóan felnéző, odaadó feleség odahaza? És a férfi hogyan legyen hős macsó és egyben megértő, gyengéd partner, akivel lelkizni is lehet? Nem könnyű feladat, de a boldogságotok érdekében érdemes dolgozni rajta. A jó szex tanulható, sőt minden partnerrel újra kell tanulni, és a legjobb hír, hogy – akár terápiás segítséggel – még a régi partnerrel is újra lehet lobbantani a lángot:

Nézd meg a galériánkat>5 kép
A jó szex tanulható

Tovább olvasok
Kép
Az utcán táncolnak az Operaház balettművészei

A tánc az egyik legjobb dolog, amit magunkért tehetünk, ráadásul bárhol, a nappalink, a házunk tetőteraszán, vagy akár az utcán is megtehetjük, akárcsak ezek a profi táncosok, akik most az utcán gyakorolnak.

Kép
Amikor beauty bloggernek áll a férjem

Az én férjem is azoknak a férfiaknak a táborát erősíti, akinek akkor van ápolva a bőre, ha én fogom magam, odamegyek és bekenem neki. Valami mást is csak akkor próbál ki, ha a régi, megszokott termékek helyett újakat adok a kezébe. Vagy teszek a fürdőszobai szekrénybe.

Kép
Melyik életkor a legnehezebb a gyerekekkel?

Óriási tévedés, ha azt hiszed, hogy a dackorszakkal egy jó időre túl vagytok a legmeredekebb hisztiken és nagyjeleneteken, amiket a gyermeked produkálni képes.

Kép
85 éves Mary Poppins, azaz Julie Andrews

Elegáns, gyönyörű asszony egészen kivételes énekhanggal. De Julie Andrews akkor sem adta fel, amikor egy műtét után elvesztette azt.

Kép
Öt éve csak alvásra használtuk a hálószobát, aztán jött a fordulópont

Sok házasságban a gyerek születése okozza a szexmentes időszakot, de Marcell és Mariann esetében nem ez volt a helyzet. Ők már huszonévesen eljutottak a mélypontra, de nem adták fel.

Kép
Chrissy Teigen és John Legend elvesztették harmadik babájukat

Chrissy Teigen pár napja kórházba került veszélyeztetett terhessége miatt, pár órája pedig szörnyű hírt osztott meg saját Instagram oldalán.

Kép
A Kosok határozottságukról tesznek tanúbizonyságot, az Ikrek igyekeznek önazonosak maradni

A hónap első napján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét üzentek!

Kép
Napi 15 percbe telik, hogy rendbe hozd a házasságod

Mindketten itthonról dolgozunk. Ebéd után épp leültem volna az íróasztalomhoz, de a férjem még belekezdett egy történetbe. Ideges voltam, mert szólított a munka. Majdnem azt mondtam: „Ne haragudj, de most nem tudlak meghallgatni, mert meg kell írnom ezt a cikket a házasságmentésről!” Aztán elnevettem magam, és inkább beszélgettünk egyet. Ezért nem olvashattad ezt a cikket tegnap, csak ma.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem