Mire tanít minket a koronavírus-járvány?

koronavírus,járvány,tudatosság,túlélés,karantén,fertőzés
Forrás: Fotó: Harry Quan/Unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Hisszük, hogy minél gyorsabban lezajlik majd, és nem lesz belőle armageddon, de vajon használjuk-e arra, hogy lépjünk egyet felfelé az emberi és a társadalmi tudatosság létráján? Vagy amint túl leszünk rajta, gyorsan elfelejtjük a tanulságait?

Gyerekként rosszul voltam, mikor a nagymamáim nekiálltak bombázásokról meg óvóhelyekről mesélni. A fantáziámban megjelenő kép olyan valóságos volt, mintha én is velük vacogtam volna a dohos, sötét, pincékben. De hát anyám tényleg ott volt térdzoknis kislányként, apám is hallgatta az angyalföldi gangos ház földalatti folyosóján a sivítást meg a becsapódásokat. A transzgenerációs kutatások szerint ennyi elég hozzá, hogy hordozzam magamban a háborús emlékeik érzelmi csomagját. Az egyik nagyim ráadásul extra bónuszként időről időre a vasalt ágynemű alatt dugdosott aranyakat is megmutatta. Hogyha vele történik valami, tudjam, hova nyúljak, amikor kitör a következő nagy rémület. Mert akkor a családi ékszerek biztosíthatják a túlélésemet.
Jót akart. Ő is, ahogy a többi nagyszülő, akiknek a tapasztalatait örökölve

a mi generációnk (én X, de az emléknyomokból még több jutott a baby boomereknek) könnyebben esik világvége pánikba, mint mondjuk a harmad- meg negyedíziglen érkezett Z-k.

A koronavírus nem egyenlő a háborúval, de azért látni a párhuzamokat a létféltés kapcsán. A “viszik a lisztet meg a cukrot” őrületben. A “bezárnak az iskolák, kihaltak a szórakozóhelyek, elmaradnak események, és a maradjunk otthon” csendes feszültségében. A hírekből ránk ömlő információk, gyorsan szaporodó beteglétszámról, az orvosok által “kisorsolt” lélelgeztető gépekről, kiszolgáltatott idősekről megtriggerelik az emberben a túlélő gént. Rettegés reflexeinknek a gyerekeink csak halványuló lenyomatát hordozzák, de azért a korlátozások és a közösségi médiában keringő posztok őket is nyomasztják.

Mindez jó esetben lecseng néhány hónap alatt. És sajnos, minél tovább tart, annál várhatóbb, hogy lavinaként követi egy gazdasági válság.

És mi jön azután? Milyen tanulságot viszünk magunkkal?

Tudjuk-e életörömbe fordítani a kellemetlen tapasztalatot, hogy milyen törékeny a biztonságunk? Hogy a civilizációnk mégsem olyan atombiztos burok, és minden pillanat, amit békében, egyetértésben, közösségben tölthetünk ajándék? Emlékezni fogunk-e rá, hogy egymástól izolálva lenni nem jó? Megbecsüljük-e, mekkora élmény beülni egy ráérős beszélgetésektől zajos kávézóba? Együtt énekelni a tömeggel egy koncerten? Megjegyezzük-e, hogy minden mindennel összefügg, a világot nem lehet csak részleteiben értelmezni, mert egy pillangószárny rebbenése az egyik sarkában cunamiba fordulhat a másikban? Értjük-e, mekkora felelősség ez? Hajlandóak vagyunk-e megtanulni szélesebb perspektívákat mérlegelni, mielőtt a pillanatnyi kényelmünkre voksolunk?

A “Nápolyt látni és meghalni” a médiaviharban új jelentéstartalommal bír, de bölcsebb lenne, ha nem a félelmeink lenyomatát vinnénk magunkkal tovább innen.

Ha a történtek inkább abban erősítenének meg minket, hogy a személyes érdekeinken túl mindenki másé is mennyire fontos. Mert mindenki boldogulása összefügg a miénkkel, együtt vagyunk itt jóban, rosszban. Tekinthetünk erre a tudásra is “családi ékszerként”, amit továbbadhatunk. Biztosíthatja a túlélésünket.
Sőt, a jól élésünket.

Tovább olvasok
Kép
Bizony, a korai vacsi sokat segít, ha fogyni szeretnél

A korai vacsora igazán egészséges dolog: nem csak a fogyásban segít sokat, de a vércukorszintre is remek hatással van!

Kép
12 tipp, hogyan lehetne jobb evő a gyereked

Csak ezt az egy kis szelet paprikát kóstold meg! Nézd csak a Mami hogy szereti a paradicsomot, a kedvemért edd meg ezt a pici darabot! Te is minden egyes alkalommal megküzdesz a gyerekkel, hogy bele tudj csempészni egy kis zöldséget, netán valamilyen újdonságot az étkezésébe?

Kép
Napi horoszkóp július 5.: A Bikák változás előtt állnak, az Ikrek pozitív visszajelzéseket kapnak

A hét utolsó napján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kép
Hogyan védd ki az öt leggyakoribb nyári gyerek sérülést, avagy ami mindig legyen az útipatikában

A statisztikák szerint nyáron mindig megnő a sérülések, apró balesetek száma. Leégés, rovarcsípés, fülgyulladás vagy bokaficam? Így védhetitek ki! A szakértő pedig elmondja, mi legyen mindig veletek, ha strandolni, kirándulni mentek vagy vízpartra utaztok.

Kép
A nem, az nem, akkor is, ha egy kis ember mondja

Azt mondják minél több emléked van a gyerekkorodból, annál szebb volt ez az időszak. Az agy tudatosan “töröl” (vagyis mélyebb szintekre raktároz) védve ezzel bennünket a negatív emlékektől.

Kép
Napi horoszkóp július 4.: az Ikrek elvakultan küzdenek valamiért, az Oroszlánok készen állnak a továbblépésre

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok hétvégére is izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Környezettudatos és magyar termék? A legjobb párosítás

Ha környwezetbarát termékeket vásárolsz, válaszd elsősorban a hazai márkákat!

Kép
6 sikeres művész, aki testi hibával küzdött

Amikor művészekre gondolunk, legtöbbször a kreativitás, az egyéni látásmód, a víziók jutnak eszünkbe. És miközben az is megfordul a fejünkben, hogy a siker mindig kemény, szívós munka eredménye, hajlamosak vagyunk a művészeket - és általában a híres embereket - zseniknek látni, akik nem hasonlítanak a hétköznapi emberekre, pláne nem saját magunkra. Fogadni merek, hogy nem is sejted, milyen sok világhírű művész van, akik nemcsak nagyon tehetségesek voltak, hanem valamilyen testi nehézséggel is meg kellett küzdeniük.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem