Mire tanít minket a koronavírus-járvány?

koronavírus,járvány,tudatosság,túlélés,karantén,fertőzés
Forrás: Fotó: Harry Quan/Unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Hisszük, hogy minél gyorsabban lezajlik majd, és nem lesz belőle armageddon, de vajon használjuk-e arra, hogy lépjünk egyet felfelé az emberi és a társadalmi tudatosság létráján? Vagy amint túl leszünk rajta, gyorsan elfelejtjük a tanulságait?

Gyerekként rosszul voltam, mikor a nagymamáim nekiálltak bombázásokról meg óvóhelyekről mesélni. A fantáziámban megjelenő kép olyan valóságos volt, mintha én is velük vacogtam volna a dohos, sötét, pincékben. De hát anyám tényleg ott volt térdzoknis kislányként, apám is hallgatta az angyalföldi gangos ház földalatti folyosóján a sivítást meg a becsapódásokat. A transzgenerációs kutatások szerint ennyi elég hozzá, hogy hordozzam magamban a háborús emlékeik érzelmi csomagját. Az egyik nagyim ráadásul extra bónuszként időről időre a vasalt ágynemű alatt dugdosott aranyakat is megmutatta. Hogyha vele történik valami, tudjam, hova nyúljak, amikor kitör a következő nagy rémület. Mert akkor a családi ékszerek biztosíthatják a túlélésemet.
Jót akart. Ő is, ahogy a többi nagyszülő, akiknek a tapasztalatait örökölve

a mi generációnk (én X, de az emléknyomokból még több jutott a baby boomereknek) könnyebben esik világvége pánikba, mint mondjuk a harmad- meg negyedíziglen érkezett Z-k.

A koronavírus nem egyenlő a háborúval, de azért látni a párhuzamokat a létféltés kapcsán. A “viszik a lisztet meg a cukrot” őrületben. A “bezárnak az iskolák, kihaltak a szórakozóhelyek, elmaradnak események, és a maradjunk otthon” csendes feszültségében. A hírekből ránk ömlő információk, gyorsan szaporodó beteglétszámról, az orvosok által “kisorsolt” lélelgeztető gépekről, kiszolgáltatott idősekről megtriggerelik az emberben a túlélő gént. Rettegés reflexeinknek a gyerekeink csak halványuló lenyomatát hordozzák, de azért a korlátozások és a közösségi médiában keringő posztok őket is nyomasztják.

Mindez jó esetben lecseng néhány hónap alatt. És sajnos, minél tovább tart, annál várhatóbb, hogy lavinaként követi egy gazdasági válság.

És mi jön azután? Milyen tanulságot viszünk magunkkal?

Tudjuk-e életörömbe fordítani a kellemetlen tapasztalatot, hogy milyen törékeny a biztonságunk? Hogy a civilizációnk mégsem olyan atombiztos burok, és minden pillanat, amit békében, egyetértésben, közösségben tölthetünk ajándék? Emlékezni fogunk-e rá, hogy egymástól izolálva lenni nem jó? Megbecsüljük-e, mekkora élmény beülni egy ráérős beszélgetésektől zajos kávézóba? Együtt énekelni a tömeggel egy koncerten? Megjegyezzük-e, hogy minden mindennel összefügg, a világot nem lehet csak részleteiben értelmezni, mert egy pillangószárny rebbenése az egyik sarkában cunamiba fordulhat a másikban? Értjük-e, mekkora felelősség ez? Hajlandóak vagyunk-e megtanulni szélesebb perspektívákat mérlegelni, mielőtt a pillanatnyi kényelmünkre voksolunk?

A “Nápolyt látni és meghalni” a médiaviharban új jelentéstartalommal bír, de bölcsebb lenne, ha nem a félelmeink lenyomatát vinnénk magunkkal tovább innen.

Ha a történtek inkább abban erősítenének meg minket, hogy a személyes érdekeinken túl mindenki másé is mennyire fontos. Mert mindenki boldogulása összefügg a miénkkel, együtt vagyunk itt jóban, rosszban. Tekinthetünk erre a tudásra is “családi ékszerként”, amit továbbadhatunk. Biztosíthatja a túlélésünket.
Sőt, a jól élésünket.

Tovább olvasok
Kép
PCR, karantén, kontakt - Hogyan fertőzte meg a beszédünket is a Covid 2020-ban?

„Tudtad, hogy a szomszédék karanténban vannak?” „A gyorsteszt nem ér semmit, mert sok az álnegatív eredmény, ha tünetmentes hordozó vagy, akkor neked PCR kell.” 2020 decemberére egy kicsit mindannyian önjelölt járványügyesek lettünk; olyan kifejezésekkel dobálózunk, amikkel azelőtt sosem. Szubjektív szószedet a COVID 19 nyelvi „mellékhatásairól”, a teljesség igénye nélkül.

Kép
eCAR 2020/ Mazda MX-30 - A design királynő

A Mazda MX-30 a márka előremutató modellje. Teljesen elektromos, a dizájnjától pedig elolvadsz. Miközben beülve érzed, hogy ez az autó már sok szinttel feljebb lépett, mint egy átlagos négykerekű.

Kép
Napi horoszkóp december 4.: a Bikáknak erőt kell venniük magukon, az Oroszlánok nagy kockázatot vállalnak

A hét utolsó munkanapjára is üzentek a csillagok, érdemes tehát ma is elolvasnod a horoszkópod!

Kép
Ha idén télen kezdesz bele a kinti futásba, ezeket mindig tartsd észben!

Gond nélkül futsz tavasztól őszig futópályán vagy terepen, aszfalton, ám ha igazán hideg lesz, szeretsz futópadra váltani? Ha csak nincs otthon egy, akkor marad a kinti edzés, amiről nem árt tudnod néhány dolgot!

Kép
Nem vette észre, hogy terhes és megszült a WC-n - Ja, 17 évesen

Az akkor 17 éves Aimee Stevens az éjszaka közepén a vécén ült és hirtelen megkönnyebbülést érzett. Lenézett és egy gyermek lábát és fenekét pillantotta meg. Ez három nappal azután történt, hogy Aimee megtudta, hogy várandós egy nőgyógyászati rutinvizsgálat során. Azt mondták neki, hogy az ötödik-hatodik hetében jár, így a gyermek három nappal későbbi érkezése teljes sokk volt számára.

Kép
„Menthetetlenül beleszerettem a futárunkba” – egy kétgyermekes, házas anya vallomása

Sokan várnak arra, hogy a nagybetűs szerelem csak úgy bekopogjon az ajtón. Kittivel ez történt. Csengetett, kopogott, majd elrabolta a két gyermekes, házas nő szívét.

Kép
Milyen nemű babát várok? Kipróbáltam pár módszert – elárulom, bejöttek-e!

Kipróbáltam pár házi, internetes, kalkulátoros és néhány „ösztönös” módszert, illetve tesztet, hogy megtudjam – ha már az ultrahangon volt olyan kedves 18 hétig nem megmutatni, hogy vajon milyen nemű gyermeket hordok a szívem alatt.

Kép
10 könyv, ami szerintem csodás karácsonyi ajándék lehet

Én imádok könyvet kapni, és szeretek azt is adni, mert olvasni jó, megismerni más embereket, más történeteket, kicsit más életét élni - szerintem ennél nem sok jobb ajándék van!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem