Vajon mire fognak emlékezni a gyerekeink a koronavírus-járványból?

koronavírus,emlékezet,gyerekek
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A koronavírus-járvány senkire nem volt tekintettel: nemtől és kortól függetlenül mindannyiunk életét felborította. De elgondolkoztál már azon, hogy vajon mit érzékelhettek a megváltozott mindennapokból a legkisebbek, a gyerekek? Vajon felnőve emlékezni fognak a házi karantén időszakára? Vagy az egész csak egy elmosódott álomkép lesz a számukra?

Ezekre a kérdésekre egyáltalán nem könnyű válaszolni. Legfőképpen azért, mert ma még a tudósok számára sem teljesen egyértelmű, hogy a gyerekek pontosan hány éves kortól képesek a hosszú távon is fennmaradó emlékek kialakítására. Vannak kutatók, akik úgy vélik, hogy legkorábban három - három és fél éves korban tud kifejlődni a hosszú távú memória, és a gyerekek korábbi emlékei az úgynevezett gyermekkori amnézia miatt egyszerűen szertefoszlanak. Mások szerint azonban a gyerkőcök már egészen a korai években is képesek eltárolni a velük történteket - ám ezek az emlékek a serdülőkor körül aztán mégiscsak elvesznek.

A memória működéséről tehát jelenleg még a tudománynak sincs egységes álláspontja, abban azonban minden szakember egyetért, hogy minél idősebb lesz egy gyerek, annál valószínűbb, hogy emlékezni fog a vele történt eseményekre. Ez pedig igaz a koronavírusra is.

koronavírus,emlékezet,gyerekek
forrás: Getty Images

Minél idősebbek, annál több mindenre fognak emlékezni

Szakemberek szerint a 4 év alatti gyerekeknek felnőttkorukra valószínűleg nem sok emlékük lesz a járványról. A kicsit idősebb, általános iskolás gyerkőcökkel azonban már más a helyzet. Ők jó eséllyel emlékezni fognak legalább arra, hogy volt a gyerekkorukban egy időszak, amikor hosszabb ideig nem kellett iskolába járniuk, és amikor minden ember maszkot hordott. A náluk is idősebbek és a tinik pedig már most is meg tudják érteni, hogy mi miért történik a környezetükben, az eseményeket el tudják raktározni és a későbbiekben ezeket elő is fogják tudni hívni a memóriájukból.

De azt is tudni kell, hogy nem az életkor az egyetlen, ami szerepet játszik a memória kialakulásában. Az emlékezet egy igen összetett gépezet, amire az emberek személyisége is hatással van. Vannak kisgyerekek, akik érzékenyebbek a környezetükre, megfigyelik és a sajátos kis módjukon elemzik is azt, míg mások kevésbé érdeklődők.

Nagyobb valószínűséggel emlékeznek az érzésekre

A gyerekek sokkal nagyobb valószínűséggel fognak felnőve emlékezni a járvány olyan elemeire, amik közvetlenül és markánsan érintették az ő életüket. Egy családtag vagy közeli ismerős megbetegedése, vagy ne adj isten halála például egy olyan traumatikus esemény, ami biztosan megmarad a hosszú távú memóriájukban is. De már csak a betegségtől való nagy félem is mély nyomokat hagyhat bennük – szülőként ezért is kell nagyon odafigyelni, hogy miként viselkedsz és hogyan beszélsz a koronavírusról a gyerkőc előtt.

De az emlékek kialakításában nagy szerepe van a családi elbeszéléseknek és a koronavírushoz kötődő tárgyaknak is - például a fényképeknek, esetleg újságcikkeknek. A fényképek, újságcikkek és a szülőktől hallott történetek alapján alkotják majd a saját emlékeiket és narratívájukat a járványról.

Koncentráljunk a pozitív dolgokra!

Az, hogy a kicsik felnőve hogyan fognak majd visszaemlékezni erre az időszakra, döntően a szülők hozzáállásától függ. Ha azt érzik, hogy a változások ellenére is biztonságos környezetben élnek, ha az életük kiszámítható, akkor sokkal kevésbé fogja őket megviselni a járvány. És persze az is nagyon fontos, hogy a gyerekek még a megváltozott körülmények között is gyerekek maradhassanak. Játékra és mókázásra most is szükségük van – sőt most van csak igazán. Nem szabad elfelejteni, hogy nem csak a traumatikus élmények, hanem a pozitív tapasztalatok, a boldog pillanatok is beépülnek a memóriájukba.

A feladat tehát egyszerű: amennyire csak lehet, próbálj pozitív érzéseket kelteni bennük, szórakoztatóvá tenni számukra a hétköznapokat, hogy felnőve inkább a jóra, mintsem a rosszra emlékezzenek majd!


13+1 igaz történet arról, hogy miként reagáltak a gyerekek a koronavírus-járványra - kattints a galériára!

Nézd meg a galériánkat>14 kép
13+1 igaz történet: így reagáltak a gyerekek a koronavírus-járványra
Tovább olvasok
Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kép
Pozitív lett a koronavírus-tesztem: elmesélem, miért örültem neki

Nem őrültem meg, természetesen nem voltam boldog, hogy elkaptam a fertőzést. Elmondom, hogy volt.

Kép
Öt szuper kirándulóhely (nem csak) az őszi szünetre

Nincs jobb program az őszi szünetben, mint az újabb és újabb természeti csodák felfedezése, ami minden korosztály számára óriási élmény lehet.

Kép
Integrált kirekesztés – avagy mire nevel az oktatás?

Zoltán annak idején egy kertvárosi iskolában dolgozott, ahonnan néhány év után eljött. Megkérdeztük, miért, és talán túlságosan is részletes választ kaptunk tőle.

Kép
Az Aloe vera 5 fantasztikus hatása, amik különösen hasznosak a hideg idő beálltával

Nyáron sebgyógyításra, napégésre fantasztikus az Aloe vera, de az igazság azt, hogy ezt a csodanövényt az év 365 napján érdemes lenne használni - mondjuk is, hogy miért!

Kép
Fahidi Éva: A covid mint régi ismerős

Amikor egy buzgó újságíró megkérdezte tőlem: mi volt a legszörnyűbb a soában, „minden” – mondtam derűsen, mert a kérdés ilyetén történő felvetésén valóban csak derülni lehet.

Kép
Hogyan dobd fel a lakást pár apró változtatással?

Míg nyáron a világos, könnyű textíliáké a főszerep, addig az őszi-téli szezonban a vastagabb, puhább anyagokat és meleg tónusú dekorációkat érdemes előtérbe helyezni. Erre buzdítanálak most téged is, hiszen ebben az időszakban még fontosabbá válik, hogy otthonod kellőképpen kikapcsolhasson.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem