Mitől van a mióma? Megmondja a terapeuta és a nőorvos

mióma,egészség Forrás: Getty Images
Lehet kisebb egy ötforintosnál vagy nagyobb egy teniszlabdánál. Lehet, hogy egyszerre csak egy növekszik belőle a méhfalon, de az is lehet, hogy egy tucat. És rengeteg nőt érint – minden negyediket.

A leggyakoribb nőgyógyászati megbetegedés, sokféle lehet és sokféle panaszt okozhat, emiatt a mióma gyakran diagnosztizálatlan marad. Előfordulhat például, hogy hosszú időn át tűröd a durva menstruációs görcsöket, pedig ha mióma okozza a problémád, az ma már jól kezelhető.

Mint dr. Katona Renáta, a FEME szülész-nőgyógyász szakértője magyarázza, a méh simaizomzatából kiinduló jóindulatú daganatról van szó, amely gyakran több góccal is rendelkezik, vagyis csoportosan fordul elő. Bizonyos esetekben nem jár panasszal, így nem is derül rá fény, legfeljebb csak egy rutin nőgyógyászati ultrahangvizsgálaton veszi észre az orvos. Gyakoribb azonban az, hogy különféle tüneteket okoz, amelyek már túlságosan kellemetlenek ahhoz, hogy szőnyeg alá söpörhesd őket. Igaz, csupán a szimptómák alapján még nem lehetsz biztos benne, hogy miómád van, mert a panaszok rendkívül sokfélék.

mióma,nőgyógyászat
Olvass tovább tünetekről és kezelési lehetőségekről a szeptemberi Éva 100. oldalára lapozva!