Kiderült: a rövid vakációk jobbak, mint a hosszúak! De mit tegyél, ha nem tudsz most elutazni?

Borítókép: Kiderült: a rövid vakációk jobbak, mint a hosszúak! De mit tegyél, ha nem tudsz most elutazni? Forrás: Getty Images
Adunk pár tippet, arra mérget vehetsz!

Régebben azt hittük, hogy ha nem tart legalább egy hétig a nyaralás, akkor nem is tudunk rendesen kikapcsolódni, sőt igazából két hét kellene ahhoz, hogy valóban „hatásos legyen a pihenés”. Az utóbbi évek kutatásai azonban arra mutatnak rá, hogy talán ez a kijelentés mára eléggé elavult. A vizsgálatok szerint ugyanis sokkal hatásosabb, ha valaki évente többször utazik el rövidebb időre, mintha egy nagyra. Azaz, mondjuk 3 három- vagy négynapos minivakációval jobban jársz, mint egy tíznapossal.

  • Először is: sokan stresszelnek azon, hogyha elutaznak, rengeteget kell előre dolgozniuk, és azon is, hogy majd hazaérve egy halom pluszmunka várja őket. Ha viszont rövidebb időre mész el, ez a stresszfaktor könnyedén ki van lőve!

  • Amikor valaki rövidebb időre utazik el, sokkal jobban megtervezi, hogy mit csinál majd az adott napokon, így jóval hasznosabban tölti el a pihenését.

  • Sokan hónapokig spórolnak arra, hogy el tudjanak utazni nyáron, de ha csak egy rövidebb útra mész, nyilván valóan nincs szükség akkora összegre, mint egy tíznapos vakáció esetében.
  • Nem csak az utazás, de annak emléke, és az arra való készülődés is jó hatással van a hangulatodra, stressz-szintedre, egészségedre. Ha évente többször mész el minivakációkra, akkor sokkal többet van részed ezekben is.

  • Bár valóban kevesebb időd van a pihenésre, nem zökkensz ki annyira a munkából, hogy hazaérve fejbevágjon az otthoni valóság.

  • Sokkal több helyet fedezhetsz fel, ha felszabdalod a nyaralásodat, és nem egy helyre utazol egyszer.

Nincs is jobb annál, mint amikor az itthoni szürke, hideg időből elmehetsz valami naposabb helyre! De ha nincs lehetőséged mostanság lelépni, mutatunk pár tippet arra, hogyan érezheted magad úgy, mintha épp vakáción lennél!