Tippek a mindig hótiszta mosogatóért

mosogató tisztítás,tippek,konyha,ecet,kávé,szódabikarbóna Forrás: unsplash/Taylor Wilcox
Zsíros edények, ételmaradékok, romlott tej. Csak néhány dolog, ami naponta a mosogatóban landol. A nedves környezet hatására pedig gyorsan bacitenyészet alakulhat ki benne. Tudtad, hogy szennyezettebb lehet, mint a vécé?

Nem elég csak kicsit kiöblíteni a medencét a mosogatás után. Attól még, hogy nem láthatóak bizonyos szennyeződések, bizony jelen vannak. Ahhoz, hogy leszámolj velük, illetve hogy a mosogatód mindig tisztán ragyogjon, kövesd az alábbi útmutatót. Először is cseréld le a mérgező vegyszereket a következőkre!

Amire szükséged lesz

  • szódabikarbóna
  • citrom
  • ecet
  • olaj (opcionális)
  • citrom- vagy teafaolaj (opcionális)
  • mosogatószer
  • szivacs
  • fogkefe
konyha,mosogató,mosogatótisztítás,ecet,szódabikarbóna,tippek
Forrás: pinterest
Így járj el a mindig hótiszta mosogatóért

Így járj el

  1. Szedj ki mindent a mosogatóból, majd vedd ki az ételmaradékokat a szűrőből.

  2. Önts meleg vizet egy tálba és adj hozzá néhány csepp mosogatószert. Márts bele egy szivacsot, majd körkörös mozdulatokkal, fentről lefelé haladva dörzsöld át a medence falait és alját.

  3. Ha a mosogató lefolyója piszkos, fogj egy régi fogkefét, merítsd bele a mosogatószeres oldatba és dörzsöld át vele a legkisebb réseket is.

  4. Ha úgy érzed, nem elég hatékony ez a technika, szórd be a mosogató felületét szódabikarbónával, ami enyhe súrolószerként fog funkcionálni. Ezt a szert használhatod rozsdamentes acél vagy porcelán mosogatókhoz is. Előnye, hogy jól súrol, de nem karcol, és még szagtalanít is. Ha nincs otthon szódabikarbónád, állítólag a sütőport, a sót és a kávét is bevetheted erre a célra. (Előbbi az eltömődött lefolyót is kidugítja!) Miután megszórtad vele a medencéket, egy puha szivaccsal, körkörös mozdulatokkal, fentről lefelé haladva dörzsöld át a felületét.

  5. Ha ezzel megvagy, önts egy szórófejes palackba ecetet és fújd be vele a mosogatót úgy, hogy mindenhova kerüljön belőle. Hagyd pár percig állni, majd öblítsd le sima vízzel.

Makacs foltokra

A makacs, ragadós foltokat a legkönnyebben sóval és citrommal távolíthatod el: fogj egy citromot, vágd félbe, szórd meg sóval, majd ugyancsak körkörös mozdulatokkal dörzsöld be vele a foltot. Ha végeztél vele, öblítsd le hideg vízzel.

Vízkőre

A már szemmel látható fehéres elszíneződésektől így szabadulhatsz meg a legkönnyebben: áztass egy textildarabot ecetbe, tedd a foltra, hagyd rajta pár percig, kicsit dörzsöld át vele a foltot, majd öblítsd le vízzel.

A csillogó mosogatóért

A mosogató úgy nyerheti vissza megkopott fényét, ha olajjal ápolod. A rozsdamentes acélhoz használj valamilyen növényi olajat, míg a porcelánhoz citromolajat. Egy puha ronggyal kend át velük a felületet, a felesleget töröld le és kész is. Ez a módszer az apróbb karcolásokat is eltömíti, így kevésbé tudnak megülni benne a szennyeződések és baktériumok.

Forrás: thekitchn

Mutatjuk melyik helyiségben hogyan érdemes megtisztítani a lefolyót, összefolyót!