Hogyan legyél ott fejben, miközben eszel és miért fontos ez?

mindful,étkezés Forrás: Getty Images
A mindfulness most, járvány idején fontosabb, mint valaha; az, hogy jelen legyünk fejben, segít abban, hogy ne kattanjunk meg. Az étkezés kiváló alkalom a gyakorlásra.

Az evés sokunk életében jelent komoly pszichés terhet, az enyémben is. Rengetegen vagyunk, akik szenvedtünk már életünkben valamilyen étkezési zavarban vagy testképzavarban – én is. Számolgattam már grammokat, frissítettem akkurátusan a kalóriaszámláló appomat, kerültem nagy ívben minden tükröt vagy rólam szóló fényképet, videót. Meg voltam győződve arról, hogy minden megváltozik az életemben, ha lefogyok: szerethetőbb, sikeresebb leszek. Minden nap előre megterveztem, mit fogok enni vagy vásárolni...,

miközben a válasz nem a ‘mit’-ben, hanem a ‘miért’-ben és ‘hogyan’-ban rejtőzik.

A mindful étkezés alappillérei:

  • egyél lassan,
  • rágd meg alaposan az ételt,
  • legyen körülötted csend (amennyire lehet),
  • ne oszd meg a figyelmedet: ne olvass, nézz tévét, lehetőleg ne is beszélgess közben,
  • vedd észre a színeket, illatokat, textúrákat, ízeket,
  • vedd észre, ha szorongás, bűntudat fog el az étellel kapcsolatban,
  • vedd észre, milyen hatást gyakorol az étel az érzéseidre és a testedre,
  • tiszteld, ami a tányérodon van.

Hosszú évekig tartott, amíg felismertem ezt; meditáció, változatos appok és főleg önmagam megfigyelése eredményeképpen. Ahhoz, hogy rendeződjön a kapcsolatom a kajával, meg kellett figyelnem, hogy pontosan milyen, hogy mi vele a baj.

Most elmondom, mik voltak a mindful étkezés legfontosabb tanulságai számomra: