Mindenütt jó, de legjobb otthon – mit jelent ez nekem a karantén idején?

otthon,rend,hogyan
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

S

Szeretek itthon lenni, ami elég nagy szerencse egy olyan időszakban, amikor muszáj otthon lenni. Elkezdtem meghálálni a törődést, és gondoskodni a lakásomról, jobban, mint valaha.

Minden nap hálát adok a sorsnak, hogy az évek óta esedékes lakásfelújítást még épp le tudtuk zavarni, mielőtt kitört a #maradjotthon. Így aztán most az van, hogy szeretek itthon lenni.

Van olyan ismerősöm, aki nehezményezi, hogy most egybemosódik a munka-magánélet, illetve, hogy a dolgozó létből fakadó küzdelmek színtere most az otthona lett, de nekem ezzel önmagában nincs problémám.


Olvasd el ezt is:

Szerintem én alapvetően rendes vagyok, de ez vitatott életrajzi adat. Az exem iszonyú rendetlen volt, és én számítottam mellette az állandóan pakoló, állandóan káráló házisárkánynak. A mostani párkapcsolatomban pedig a férjem a pedáns, precíz és rendes, én pedig a trehányabb, rendetlenebb. Most akkor hogy van ez?


Olvasd el ezt is:

A férjem korábban dohogott azért, amiért vendégek érkezése előtt rohamszerű takarításba kezdtem: szerinte ez kirakatrend, képmutatás. Hiába magyaráztam neki, hogy én alapvetően is rendben szeretnék élni, csak vendégek nélkül soha nem sikerül megvalósítani, és a vendégségek előtti rendrakás valahol saját magunkért is történik.

Nem szeretek a csillagjegyemmel takarózni, de Szűz vagyok: tudjátok, a szőrözős, az élére állítós, a kockafej. Csak ez nem mindig manifesztálódik abban, hogy mennyire van rend az íróasztalomon. Azt szoktam mondani, hogy él bennem a belső igény a rendre, csak ennek megvalósítását néha megakadályozzák olyan banális okok, mint az időhiány vagy az, hogy amikor elindulok, hogy rendbe tegyek valamit, útközben meglátok egy másik (egy harmadik, egy negyedik) gócpontot, és az eltérít az eredeti tervemtől satöbbi satöbbi.

Na de most! Most valahogy átbillentek a dolgok, és egyre rendesebb, egyre gondosabb vagyok, amiben nagy szerepe van az önkéntes karanténnak is. Lássuk csak, mi is történik.Most, hogy így megszépült a lakás, sokkal nagyobb kedvem van a karbantartásával foglalkozni, mint korábban. Titkon azt remélem, hogy a szép környezet előhozza a mélyen bennem rejlő „rendes én”-t, és lekopogom, de az elmúlt 6 hét nagyjából ezt igazolja. Kialakult bennem egy újfajta felelősségérzet: hogy meg kell becsülnöm, hogy vigyáznom kell rá. „Nem te vagy a lakásodért, a lakásod van érted!” Most már egy kicsit másképp gondolom. Ahhoz, hogy az otthonod a kezed alá dolgozzon és jól érezd magad benne, méltóképpen kell bánnod vele. Pont, mint a testeddel.

Most, hogy állandóan itthon vagyok, az is lehetővé vált, hogy ne a heroikus erőfeszítések nagy lendületével álljak neki a takarításnak, hanem sokszor csináljak keveset. Jártamban-keltemben sok mindent el tudok végezni kis erőbefektetéssel is.


Olvasd el ezt is:

Biztosan nem én találtam ki, de azt a metódust fejlesztettem ki, hogy napokra elosztom a munkákat, de nem az egyes helyiségek alkotnak egy-egy egységet, hanem az egyes munkálatok. Például az egyik nap letörlöm a port. A másik nap porszívózok (vagy a férjemet kérem meg rá – mert nálunk munkamegosztás van). A harmadik nap felmosok. Rájöttem viszont, hogy a fürdőszoba napi gondoskodást igényel. Igaz, naponta csak 5 percet. Amióta új fürdőszobám van, (majdnem) minden nap kimosom a kádat és a mosdót, ahogyan anyukámtól tanultam. Az ő fürdőkádja 20 év után is csillog-villog. Ilyen egyszerű. Ez a pár mozdulat és az eredménye pedig olyan hihetetlen örömet okoz, amit nem is gondoltam volna!

Nagyon fontos, hogy ne hagyjam, hogy kialakuljon a káosz. Ha mindig csak egy-két apróságot kell megcsinálni, ahhoz még van lelkierőm, de a nagytakarításhoz nem. Persze ha az előzőeket betartom, akkor mindig egy viszonylagos rend uralkodik a lakásban – hurrá!

Most, hogy szinte minden percemet itthon töltöm, fontos számomra, hogy milyen környezet vesz körül. Jó érzés, ha rend van körülöttem. Úgy érzem, a külső rend a belső renddel is valahogy összefügg.

Egy világjárvány és számtalan velejárója olyasmi, ami felett nincs kontrollunk, és ez elég frusztráló. A rendrakás, a rend megtartása viszont olyan terep, ami kiválóan alkalmas arra, hogy ismét azt érezzem: az én kezemben van az irányítás. Megnyugtat, sikerélményt ad, elégedettséggel tölt el. Most már bármikor jöhetnek a vendégek! Ja, nem.

Piknikezz otthon!

Nézd meg a galériánkat>4 kép
Hogyan rendezz pikniket otthon, ha még erkélyed sincs
Tovább olvasok
Kép
„Amíg anya ilyen csúnya tablettát szed, neked nem lesz kistestvéred!”

Beszólnak. Kommentálják a legbelsőbb magánügyeidet. Akár a gyerek előtt is.

Kép
Vihetjük az újszülöttet levegőre? Ezt mondja a gyerekorvos:

Jó dolog összebújni egész nap az újszülöttel és a biztonságot nyújtó négy fal között lenni, ismerkedni, kiélvezni az első, közös időszakot. Ám pár nap után az újdonsült anyukáknak is elkezd hiányozni a levegő, hogy elmenjünk valahova otthonról. De vajon ki lehet egy pár napos/hetes újszülöttel már mozdulni?

Kép
7 szobanövény, aminek szinte semmi fényre nincs szüksége

Elfogyott a hely az ablakban? Vagy épp olyan helyiségbe is raknál növényt, ahol nincs ablak, ergo természetes fény sem? Nem baj, mert most mutatunk pár olyan szobanövényt, akik gyakorlatilag fény nélkül is vígan elélnek.

Kép
Meddőnek nyilvánították, pedig egészen hétköznapi módon kezelhető volt a baja

Akár a kivizsgálásnál, akár a sokadik lombiknál tartunk, a babatervezés nehézségei alaposan igénybe veszik testünket és lelkünket egyaránt. Néha reményt és eltökéltséget mozgósítanak bennünk, máskor dühösek leszünk magunkra, a párunkra és az egész világra. A testünkre pedig egyre inkább ellenségként kezdünk tekinteni, amiért nem azt teszi, amit elvárnánk tőle. Így volt ez Barbinál is.

Kép
Napi horoszkóp szeptember 26.: a Nyilasok az árral sodródnak, a Bakoknak éberségre van szükségük

Hétvégén sem érdemes kihagynod a horoszkópod, izgalmas üzeneteket tartogatnak ugyanis az egyes csillagjegyek!

Kép
Évekig nem szeretkeztünk a feleségemmel… de aztán újra egymásra találtunk

Hosszú és fájdalmas volt a küzdelem, de megérte. István elmeséli, hogyan találták vissza az intimitáshoz hosszú évekig tartó szexmentes időszak után.

Kép
Mit jelent, ha azzal álmodsz, hogy terhes vagy?

Veled is előfordult már, hogy azt álmodtad, babát vársz? Aggodalomra semmi ok, általában mindig pozitív dolgot jelez.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem