Hányféleképp alázhatnak meg minket, csak mert nők vagyunk? Itt van hét...

szexizmus,metoo,zaklatás
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

T

Több mint egy évvel a metoo forradalom kirobbanása után még mindig ki vagyunk téve a tipikus módon lesajnáló megjegyzéseknek és bánásmódnak, csak mert nőnek születtünk. Eléggé unjuk már.

„Na mi van ketteske, nem megy a matek?” Ismerős? Akkor mi félszavakból is értjük egymást. Egész kicsi voltam, amikor osztályfőnököm kedveskedőnek szánt megjegyzéséből kiviláglott, hogy ha valamit elcseszek, a fiúkkal ellentétben személyem helyett a nememet teszik felelőssé. Sőt, hibázni se kell, jön a megkülönböztetés magától. Te is jártál már így?

A mindennapi életből származó, szájhagyomány útján terjedő gyűjtés életünk azon dicstelen perceiből származik, amikor a férfipillantás által kijelölt értelmezési tartományban elfelejtünk számítani: amikor eltűnik a nevünk és az arcunk, és kiderül, a valóságban a női emancipáció nem más, csak jól hangzó divatszó.

A főzés

Úgy hozta az élet, hogy Anna a munkahelyén megkapta Gábort, akivel párosban kellett dolgoznia. Élete legnehezebb hónapjai következtek: a férfi ott tett neki keresztbe, ahol tudott, ellene hangolta a többieket, direkt szabotálta a munkáját. Anna konfliktuskerülő természetéből adódóan jó darabig hallgatott és nyelt, míg végleg be nem telt a pohár. Bekopogott a főnökéhez, és megkérte, válasszák el a kellemetlen kollégától. A főnök türelmesen végighallgatta a panaszait, majd atyáskodó hangon megadta a választ: Annácska drága, inkább menj haza és főzz vacsorát a férjednek. Gábor néhány hónap múlva felmondott, de ez nem a főnökön múlt.

A kor

1. Erzsinél dögösebb bombázót keresve sem találni. Karcsú, szőke, hosszú lábú. Nem csoda, hogy a kollégák időnként rácsodálkoznak nem múló szépségére, Erzsi, milyen jól nézel ki, Erzsi, de szép vagy, röpködnek a folyosón a bókok. Erzsi évek óta együtt él Karcsival, aki tizenöt évvel idősebb nála, és szintén a cégnél dolgozik. Karcsi úgy honorálja ezt a szerelmet, hogy az egyik elreppenő dicséretnél hangosan és fitymálón megjegyzi: Ugyan, egy nő ötven fölött nem lehet szép, max csinos… Amikor néhány órával később többen elpanaszolják a harmincas HR-esnek az Erzsin esett méltánytalanságot, Samu hitetlenkedve néz: És ezen ti miért nem nevettek?

2. Lilla vacsorázni ment a barátaival. Néhány nappal korábban tudta meg, hogy a férje megcsalja, ezért különösen jól akart kinézni: drága smink, gyönyörű ruha, mosoly, megannyi kellék, hogy elfedje a fájdalmat. A vacsora végén Kornél az egész étterem füle hallatára megkérdezte Lillát, hogy iszik-e elég vizet, kérdő pillantására pedig hozzáfűzte: akkor igyál, mielőtt még egy rozzant vén picsa leszel, aki nem kell a kutyának se!

A menstruáció

Elkéstél? Szar kedved van? Nem mosolyogsz elég szélesen? Biztos menstruálsz! Fiatal lányok gyakran mesélik, hogy edzésen, iskolában, uszodában nemegyszer hallják a jószándékú kérdést ismerőstől, vadidegentől egyaránt: segítsek felhelyezni a tampont, drága?

A terhesség

Réka hatodik hónapos terhes volt, aktívan végezte a munkáját. Felettese, Csongor megkérte, hogy csináljon meg egy elszámolást, de mivel Réka el volt havazva, nem esett neki azonnal a halasztható munkának. Csongor dühbe gurult, és érzelmeinek kifejezésére nem talált jobb módot, mint hogy közölje: arra bezzeg volt időd, kisanyám, hogy teherbe essél! Réka jelentette az esetet, és ezúttal legalább egy figyelmeztetés lett a dologból.

Mennyire nevetséges, hogy ezek az anyák képtelenek beosztani az idejüket, pedig ugye ők akartak porontyot, nem a pasik.

A gyerek

Vera egy három- és egy ötéves gyereket nevel egyedül, mellette napi tíz órát dolgozik. Egy ideje csak akkor merészkedik ki a közös társalgóba, ha megbizonyosodik róla, hogy egyetlen férfi sincs jelen. Egyszer ugyanis fültanúja volt annak, hogy három kolléga – családos, szingli egyaránt – hatalmas röhögcsélések kíséretében teregette a gyerekes nők béna „kifogásait”, ha munkahelyi távollétről van szó. A férfiak kitárgyalták, mennyire nevetséges, hogy ezek az anyák képtelenek beosztani az idejüket, pedig ugye ők akartak porontyot, nem a pasik. Akkor meg mit hisztiznek állandóan.

Az autó

Bori friss jogsis, időnként vannak parkolási nehézségei. A minap egy szűk helyre való navigálási próbálkozással túllépte a mágikus harminc másodpercet. Buda elegáns kerülete azonnal dalkörré alakult, a kontratenorok, tenorok és basszusok öltönyben, nyakkendőben hajoltak ki az autóikból, és kórusban üvöltözték, hogy tehülykurvamértnemvagyképesodabeállninemigazhogyegyilyennőtavolánhozengednekbazmeg.

A szexuális visszaélés

Se szeri se száma a női testtel való visszaéléseknek: többségünk alig foglalkozik vele, annyira mindennaposnak számít. Zseni recepciós állásra jelentkezett, ahol a felvételiztető férfi a jól sikerült beszélgetés végén megkérte, forduljon körbe és kicsit lebbentse meg a szoknyáját. Kata a reumatológián szembesült azzal, hogy az orvos nem azért kéri már negyedszerre, hogy járjon előtte fel-alá, mert a mozgására kíváncsi – illetve arra, de a lába helyett jóval feljebb esik az a bizonyos férfitekintet.


Nézd meg ezt a galériát is:

Nézd meg a galériánkat> 4 kép
Mindennapi szexizmus – sokatmondó grafikák
Tovább olvasok
Egyszerű, gyors vacsorák és borpárjaik

Sajnos véget ért a nyár, újra visszaáll minden a régi kerékvágásba. Rövidülnek a szabadban tölthető időszakok, elkezdődik a suli, vele együtt pedig beindulnak a kapkodós, rohanós hétköznapok, amikor későn hazaérve már se kedvünk, se időnk nincs bonyolult vacsorák elkészítéséhez. Pedig szívesen ennénk valami finomat, és innánk hozzá „nyugiban” egy pohár bort. Jó hírünk van: nem csak a bonyolult, drága alapanyagokból, hosszasan készülő ételekhez passzolnak a borok, de bizony akár egyszerű és gyors főzelékhez, krémleveshez, tészta- és egytálétekhez is.

Amit eddig tudni lehet a New York-i klímacsúcsról és lehetséges kimeneteleiről

2019. szeptember 23-a, hétfő világtörténelmi jelentőségű nap lehet – vagy nem? António Guterres ENSZ-főtitkár mindenesetre nagyon komoly elvárásokkal készül a klímacsúcsra.

Legalább mi, anyák tartsunk össze: négy tipp a mom-shaming ellen

Felfoghatatlan, hogy adhat neki cumit az első sírásra! Neked csak császárral sikerült? Ó, de kár... Nem szabadna ennyit ülnie a tévé előtt egy ekkora gyereknek. Ti már esztek gyümölcsöt? Az enyém egy éves koráig csak anyatejet kapott. Miért nem veszed föl, tíz perce sír…

A mozgásszervi betegségek komplex gyógyítása

Szinte mindenki megtapasztalja életének valamelyik szakaszában, vagy akár hosszú távon is a nyakfájás, hátfájás, derékfájás, térd vagy csípőfájdalom, illetve a különböző sportolással összefüggő mozgásszervi fájdalmak (pl. teniszkönyök, golfkönyök) kínjait.

Otthonunk védelme biztonsági ajtóval

Otthonunk, családunk és értékeink védelme elsődleges az életünkben. Szeretnénk ezt a nyugalmat és biztonságot akkor is érezni, ha lakásunkban tartózkodunk és akkor is, ha távol járunk lakóhelyünktől.

Kérdések, amiket fel kell tenned a karrierváltáshoz

És csak az őszinte válaszok segítenek.

Stresszesen, de létezem!

A boldogság, kiegyensúlyozottság csak a stressz és a szorongás felszámolásával lehet teljes. Ahány stresszes ember, annyiféle stresszkezelési módszer létezik; van, aki a testmozgásra, míg mások a relaxációs gyakorlatokra esküdnek.

Napi horoszkóp szeptember 17.: az Ikrek az őszinte utat választják, a Halak lejjebb adnak a terheikből

A mai napra is izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem