Amikor a sok inkább kevés: ne különórákra járasd a gyereket, hagyd mozogni!

Borítókép: Amikor a sok inkább kevés: ne különórákra járasd a gyereket, hagyd mozogni! Forrás: Jógakaland
A mai gyerekek az idejük nagy részét irányított tennivalók hálójában, szigorú menetrend szerint töltik. Angol után foci, kézműveskedés és gitáróra, mindezt már az iskoláskor előtt, hiszen nem lehet elég korán kezdeni! A majdani boldog és gazdag jövő érdekében a jó szándékú szülők a lehető legtöbbet akarják nyújtani. De mi a helyzet akkor, ha ez a sok mégis inkább kevés?

Mozgással az egészségért

A kisgyerekek számára a mozgás egyszerre szükséglet, élvezet és önkifejezési forma. A kúszás, a mászás, később az összehangolt nagy- és keresztmozgások, vagy épp a futás olyan alapvető lépései a mozgásfejlődésnek, melyek elengedhetetlenül fontosak az agyi, idegi kapcsolatok kialakulásához.

Érdemes figyelembe vennünk, hogy minden perc, amit a gyerekek mozgásidejéből csenünk el valami másra, később talán hiányozni fog. Az iskolai előmenetel ugyanis nemcsak azon múlik, mennyire lelkes a gyerek és a szülő! A tényleges felkészülés egyik leghatékonyabb eszköze a testtudat, és a mozgásban gazdag életmód kialakítása már egészen kicsi gyermekkorban. A többi nem kevésbé fontos, mégis csak ezután jöhet.

Korunk népbetegsége: a testtudat hiánya

A testtudat kialakításához a gyerekeknek nemcsak a testképüket kell megalkotniuk, hanem a testfogalmuknak is rögzülnie kell. Az életkoruk előrehaladtával egyre több testrészt kell tudniuk megnevezni és azokat egyre tudatosabban és izoláltabban kell tudniuk mozgatni. Ez nagyon könnyű feladatnak tűnik, valójában azonban egyáltalán nem az!

Gyakorlás és sok-sok mozgás kell hozzá, hiszen a helyes ceruzatartás, vagy az írás a finommotoros készségek összehangolt és pontos mozdulatait kívánja meg. A komplex mozgással járó zenetanulás, a tánc- vagy sportágsikerek még ennél is többet.

Ha segítség kell…

Ha azt tapasztaljuk, hogy a gyermek nagymozgásai rendezetlenek, sokszor elesik, ügyetlenebb az átlagnál, vagy aggódunk, mert lemaradás jeleit véljük felfedezni a fejlődésében, megijedni ugyan nem kell, de érdemes komolyan venni a gyanút. Szakember segítségét kérve gyorsan kiderülhet, ha a gyerkőc valamely részképessége egy kis extra támogatásra szorul. Általában ilyenkor kerül a képbe a gyerekek kedvence, Petra néni.

A gyerekek kedvence: Petra néni

Pincz Petra sokoldalú és magasan képzett pedagógus. Az Áthidaló Iskola Előkészítő Program ötletgazdája és szakmai vezetője, képességfejlesztő tanácsadó, CogniPlus tréner és mozgásterapeuta. Hogy mit jelent mindez a gyakorlatban? Olyan elhivatott és felkészült szakember, aki mindig a gyerekek számára optimális, családbarát megoldást keresi, ha fejlesztésről van szó.

Az általa alkalmazott Komplex Mozgásterápia, azaz KMT, valamint a sokak által ismert TSMT, vagyis Tervezett Szenzomotoros Tréning csak kettő a rendelkezésre álló lehetőségek közül. Mindkettő fejlesztő módszer aktívan épít az otthoni, szülővel közösen végzett gyakorlatokra, hiszen a beépüléshez sok idő és sok gyakorlás kell.

Közös sport = minőségi idő

Nemcsak mozgásból jut manapság egyre kevesebb, hanem a minőségi szülő-gyerek időből is. Mindkét “mutatót” javíthatjuk, ha közös örömforrásként és programként tekintünk a sportra.

Válasszunk olyan mozgásfajtát, mely a gyermeknek és a szülőnek is élvezettel, tanulással és kihívásokkal jár!

Ha a gyerekek látják, hogy felnőttként sem vagyunk mindenhatók és megingathatatlanok, ha megmutatjuk nekik esendőségünket, számos mély és feltáró jellegű beszélgetésre adnak nekünk lehetőséget.

Gyerek-jóga-kaland

A tudatos mozgás és belső elcsendesedés egyik legjobb eszköze az újrafelfedezett keleti sport, a jóga. Bánhidi Dóra, a gyerekek számára kidolgozott JógaKaland ötletgazdája maga is olyan édesanya, aki felismerte a mozgás, a testtudat és úgy általában a szülői tudatosság fontosságát. Módszerének segítségével az egyes mozdulatsorok és ászanák nem tűnnek többé nyakatekert pózoknak, vagy megvalósíthatatlan kihívásoknak.

A JógaKaland-módszer nemcsak attól kimagasló, hogy Dóri szerethető mesefigurákkal és imádnivaló történetekkel teszi érthetőbbé és elérhetőbbé a jógát, hanem attól is, hogy viszonylag kis helyen, komolyabb eszközigény nélkül, a világ bármely pontján ugyanazt a flow-t nyújtja, életkortól függetlenül. Ezért imádják annyira a gyerekek és a felnőttek egyaránt.

Íme egy kis ízelítő: 4 könnyed jógapóz gyerekeknek, ahogy anya csinálja és ahogy a kicsik!