Milyen egy igazi női test? Magyar nők megmutatják az Instagramon

Borítókép: Milyen egy igazi női test? Magyar nők megmutatják az Instagramon Forrás: Hajdú Zsófia
Négy nő összeállt, hogy megmutassák: a női test gyönyörű. Úgy, ahogy van. Néha tökéletlenül, néha plusz kilókkal, néha hegekkel, néha tigriscsíkokkal, sötétebb vagy világosabb árnyalatban. De gyönyörű. És hogy példát is mutassanak, maguk is megváltak a ruháiktól néhány nőtársukkal együtt és egy szál fehérneműben mutatták meg, milyen is a valódi női test, amire igenis büszkének kell lenni és szeretni kell.

„Rengeteg fiatal kislány küzd testképzavarral, küzdenek egy olyan testért, ami igazából nem is létezik, mert a média és a közösségi média is a legtöbb esetben egy torzult képet mutat.” – kezdte a SzereTest projektet kitaláló és elindító Czukor-Szabó Anett, aki három nőtársával azt szeretné elérni, hogy ez változzon.

Anett, Barbi, Szandra és Zsófi – vagyis a SzereTest mozgalom mögött álló négy nő – pár hónapja eltökélték, hogy a lehető legszélesebb spektrumon mutatják meg a női test változatosságában rejlő szépséget. Ennek érdekében 2020 kora tavaszán egy olyan fotózásra írtak ki jelentkezést, ahol nőket invitáltak egy közös érzékenyítő projektbe. Függetlenül a kortól, identitástól, bőrszíntől, testsúlytól, alkattól. A valódit, igazit, keresték, amellyel minden nő azonosulni tud.

Bár az első fotózás időpontját áthúzta a karantén, de így egy sokkal nagyobb nonprofit eseménnyé nőtte ki magát a SzereTest projekt, amit pár hete, végül kora ősszel tudtak megtartani.

A fotózáson gyönyörű képek készültek, amelyekből némi ízelítő található galériánkban!

„Az, hogy megszeresd magad, nem működik csettintésre. Szerintem holtig tartó folyamat” – mondta a csapat fotósa, Hajdú Zsófia, aki a többi taggal, köztük, Barbival és Szandrával is ebben szeretnének segíteni – például a fotózással is.

Az volt a célunk, hogy ne egy sokadik portfólió szülessen bugyogós nőkről összeölelkezve, hirdetve a 21. század szlogenjét, miszerint mindenki szép. Hanem, hogy értsük meg egymást, halljunk élettörténeteket, nézzünk be a kilók és redők mögé az emberért. Ez sokszor lemarad a képről. Ja és van egy lányom: az a misszióm, hogy mire ő odajut, a kimkardashian-féle arcokat büntessék, de legalábbis ne ez legyen az elfogadott.”
tette hozzá Visnyei Barbi.

„Én személy szerint olyan vagyok, hogy még ha igazolványképet is készítenek rólam is behúzom a hasam. És amikor meglátok egy képet magamról nem azt mondom, hogy milyen szép vagyok hanem sorolom a hibákat a tokámról, a szemfehérjémről vagy, hogy nem szimmetrikus a szemöldököm. És ez így nem egészséges szerintem. És számomra az a fontos ennek a projectnek a kommunikációjában, hogy lehet, hogy meglássuk a szépet és értékeset magunkban. Másnak a szemével és tükrén keresztül, mert mi hajlamosak vagyunk egy torz képet látni magunkról.” – zárta a kétgyermekes Gőbel-Szabó Szandra.

Forrás: Fotó: Czukor Zoltán
A SzereTest mögött álló nők: Czukor-Szabó Anett, Gőbel-Szabó Szandra, Visnyei Barbi és Hajdú Zsófia (balról jobbra)
Itt még nincs vége!

Anették Instagram oldalukon nem csak a testképpel, hanem a mentális problémákkal is foglalkoznak úgy, mint étkezési zavarok vagy elnyomó, bántalmazó kapcsolatok. Továbbá a jövőbeli terveik közt szerepelnek workshopok, szakmai beszélgetések, ahol a nők elindulhatnak az önszeretet, az elfogadás és a mások iránti érzékenység útján.