Milyen a jó komposzt?

komposzt,öko,kert
Forrás: unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Ma, amikor a fenntarthatóság kulcskérdéssé vált, nagyon fontos, hogy miként kezeljük azt a sok hulladékot, amit egy háztartás termel. A háztartási szemét nagy része ugyanis újrahasznosítható, ha szelektíven gyűjtjük. A szerves hulladékból például kiváló komposzt készíthető, amit utána a kertben felhasználhat trágyaként, hiszen nagyszerű tápanyagforrás.

Egyáltalán nem mindegy, hogy a talajba milyen anyagok kerülnek, ezért ahol lehet, kerülje a vegyszeres műtrágyát vagy tápoldatokat. Ezeket remekül helyettesíti a komposzt, amit nem véletlenül neveznek a kertészek zöld aranynak is.

Mi kerülhet a komposztba, és mit ne tegyen bele?

A komposzt a komposztálás végterméke, azaz az a szilárd, morzsalékos, földszerű, tápanyagban gazdag anyag, ami a komposztálás eredményeként jön létre. A komposztba gyakorlatilag bármilyen szerves eredetű konyhai vagy kerti hulladék belekerülhet, azonban vannak kisebb megkötések, ne dobjon bele azért mindent válogatás nélkül!

Mehet bele a konyhai zöldhulladék, a zöldségek és gyümölcsök szára, héja, tojáshéj, kávézacc, de még a teafilter is. Ugyanígy beleteheti az olyan háztartási és kerti hulladékot, mint a kartonpapír, az elszáradt virágok vagy az elhasznált virágföld, illetve a levágott füvet és a lehullott leveleket is.

Semmiképp se tegyen azonban a komposztba nagy gallyat vagy faágat, ételmaradékot, beteg növényt, követ, üveget, csontot, állati tetemet, vegyszert és gyógyszert, valamint diófa, vadgesztenye és a tűlevelűek levelét. Ezek ugyanis olyan vegyületet tartalmaznak, amelyek károsak a talajra.

komposzt,bioforce,biokomposzt
Milyen a jó komposzt?

Hogyan készül a komposzt?

A komposzt készítése egyáltalán nem bonyolult, azonban a jó komposzt időigényes, kb. 6-12 hónap szükséges az elkészüléséhez. Viszont megéri kivárni, mert olyan tápanyagban gazdag trágyát készíthet a konyhai és kerti szerves hulladékot felhasználva, amiért igen hálásak lesznek a növények a kertjében.

A komposztáláshoz tulajdonképpen csak egy megfelelő tárolóra van szükségünk, hiszen magát a folyamatot a természet végzi el. A folyamatot lehet segíteni a Bioforce-nál kapható Bioclean Composttal is. Amire szüksége lesz még: zöld vagy nedves összetevők, száraz vagy barna szerves hulladék, oxigén és nedvesség, azaz víz. A nedvesség beindítja a komposztálás folyamatát, az oxigén pedig lebontja a szerves hulladékot, aminek eredményeként létrejön a komposzt.

A jó komposzt elég szellős és nedves, ezért ügyeljen arra, hogy a komposztláda elég magas legyen, mert a nagyon tömör komposzt esetében rothadás jön létre, ugyanis nem kap elegendő oxigént. Ennek elkerülésének érdekében érdemes időnként átforgatni, átszellőztetni a komposztot. Az arányokra is figyelni kell, a legjobb, ha nagyjából fele-fele arányban van benne zöld és barna alapanyag is, ekkor lesz a legtáplálóbb a humusz.

bioforce.hu

Tovább olvasok
Kép
Fejfájás: meddig rosszullét, honnan betegség?

Az egyik leggyakoribb testi panasz a világon: az emberek 90 százaléka élete során legalább egyszer megtapasztalja. Fejfájás és fejfájás között azonban van különbség, nem is kicsi. Ahhoz, hogy megfelelően kezelhesd, légy tisztában az egyes típusokkal.

Kép
Hogyan kavarodtam össze egy harminc évvel idősebb férfival

Márta összejött egy tanárjával az egyetemen. Megérte? Elmeséli.

Kép
Így hatott a koronavírus az álmainkra

Zuhanás, üldözés, fogak elvesztése – mind a rémálmaink jól ismert témái. A covid-járvány kezdete óta a félelmetes álombéli forgatókönyvek tárháza tovább bővült: bogarakkal, megfertőződéssel és a hirtelen felismeréssel, hogy nem viselünk maszkot emberek között.

Kép
Demotivációs tréning – azaz hogyan veszítheti el egy kamasz egy füst alatt a tanulást, a szüleit és az önbecsülését

Zoltán tanár, bár néha alig érti, hogyan lett azzá. A csendes külvárosi iskolában megbecsülő közegre és sok-sok gyerekre talált, akikkel próbál jobb kapcsolatot tartani, mint tették azt vele a saját tanárai. Elmesélte nekünk azt a történetet, amiben személyesen tapasztalta meg, hogyan lehet visszaélni csekélyke hatalommal is, és micsoda sorsrontást jelent a megalázás egy gyerek számára.

Kép
Napi horoszkóp október 29.: a Skorpióknak a meggyőző képességükre lesz szükségük, a Nyilasok nem szeretik a váratlan helyzeteket

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, merthogy ismét izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

Kép
A legfurcsább pszichológiai kísérletek

Kegyetlenek vagyunk, mi emberek? Tényleg az előítéleteink, a hárításaink, a megfelelni vágyásunk, az ösztöneink vezetnek bennünket? A szociálpszichológia kísérletekkel igyekezett feltérképezni, hogyan viselkedünk társas helyzetekben olyankor, ha kizökkenünk a megszokottból és valami szokatlannal szembesülünk. A vizsgálatok eredményein a mai napig olvasók milliói borzonganak vagy esnek egyik ámulatba a másikba.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem