Mikrótisztítás vegyszerek nélkül

mikró,mikró tisztítás,praktika,takarítás,citrom Forrás: hellonest.com/pinterest
Elég egy tányér paradicsomos tészta, tojásos, májas vagy pörköltös fogás melegítése és máris úgy néz ki a mikró, mintha atomot robbantottak volna benne. A jó hír azonban az, hogy amilyen gyorsan keletkeznek benne ezek a szennyeződések, olyan gyorsan el is tüntethetők.

Következzen most néhány egyszerű és környezetbarát módszert, amivel kívül-belül megtisztíthatod a mikrót, nagyobb erőfeszítés nélkül. Ehhez használhatsz mosogatószert, ecetet, citromot és szódabikarbónát is. Mutatjuk hogyan csináld!

Így tisztítsd meg a mikró belsejét

Önts egy kisebb hőálló tálba vizet, facsard bele egy fél citrom levét, majd vágd fel szeletekre és azt is dobd a tálba. Ha nincs otthon citromod, pár kanál ecet is tökéletesen megfelel. Tedd be a tálat a mikróba, és a legnagyobb fokozaton hagyd, hogy felforrjon. Miután megtörtént, hagyd a mikróban 5 percig, csak ezután nyisd ki az ajtaját. Vedd ki belőle a tálat, majd egy nedves szivaccsal töröld át a gép belsejét.

Ne feledkezz meg a mikró zsíros ajtajáról sem

Először tisztítsd meg az ajtó körül a gumitömítést a következőképpen: egy vízbe, majd szódabikarbónába mártott szivaccsal jó alaposan dörzsöld át a felületét, majd egy sima vizes ronggyal töröld le. Ezután 1:1 ecet és víz keverékével töröld át az üveget, majd töröld szárazra újságpapírral – mintha csak ablakot pucolnál.

mikró,mikrótisztítás,takarítás,ecet,citrom
Forrás: pinterest
Mikrótisztítás vegyszerek nélkül

Pucold meg kívülről is

Egy kicsavart mosógatószeres szivaccsal töröld át a gépet kívülről. (Soha ne fújj rá semmilyen folyadékot közvetlenül, mert fennáll a veszélye, hogy bekerül a szellőzőnyílásaiba. Ugyanez igaz a kezelőpanelre is!) Ha sikerült minden szennyeződéstől megszabadulnod, egy nedves ronggyal mosd át újra.

Számolj le a makacs foltokkal

Ehhez bevethetsz ecetet vagy zsíroldót is, de a Good Housekeeping szakértői a mágikus koszradírt (Mr. Clean Magic Eraser) ajánlják. Az eltávolítható darabokat, mint például a forgótányér, egyszerűen csak kézzel vagy a mosogatógépben téve mosd el.

Hogyan lehet megakadályozni, hogy gyorsan összepiszkolódjon a masina?

Könnyítsd meg a saját dolgodat. Attól függetlenül, hogy milyen gyakran használod, két-három naponta, és persze közvetlenül azután, hogy valami ráfröccsenne, töröld át egy nedves, citromos vagy ecetes szivaccsal. És persze érdemes lefedni az ételt mielőtt a mikróba teszed, így semmi sem fröccsenhet majd rá a mikró falára.

A szódabikarbóna biológiailag lebomló anyag, nem káros sem a kutyák, sem pedig a gyerekek egészségére, elképesztően hatékony és még olcsó is. Felhasználása szinte végtelen. Mutatjuk mire használhatod az ékszertisztításon túl!