Mikor szólhatok rá más gyerekére?

gyerek,konfliktus
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

É

És ha az enyémre szólnak rá? Herczegh Tímea gyermekpszichológust és gyakorló anyát kérdeztük.

Szakértőnk


Herczegh Tímea klinikai gyermek-szakpszichológus, mediátor. Egyéni és csoportterápiákat tart, szíve csücske a pszichodráma és a meseterápia, valamint a szülőknek önismeret és gyermekismeret címen futó csoportjai. Legkedvesebb időtöltése a családja, a meditáció, a jóga és a tánc.

Ez a cikk az Éva egy korábbi számában jelent meg először.

Mikor szólhatok rá a más gyerekére?

Szerintem két esetben lehet erre felhatalmazásod: ha a másik a te gyermeked épségét veszélyezteti, vagy ha te vagy a házigazda, és úgy érzed, nem tartják be az otthonotokban uralkodó szabályokat.

Akkor is, ha ott van a gyerek szülője?

Akkor is. Számomra nem az a fontos, hogy mit szól hozzá a másik szülő. Valójában ő hoz kellemetlen helyzetbe azzal, hogy nem szól rá a saját gyerekére, ami elsődlegesen az ő feladata lenne. Ha nem teszi meg ő, tedd meg te.

És ha nincs szülő a láthatáron?

Velem számtalanszor előfordult, hogy az utcán szülői felügyelet nélkül „randalírozó” gyerekekre rászóltam, amikor más gyereket piszkáltak. Úgyhogy még ezzel megtoldanám a fentieket: ha nincs ott a gyerek apja-anyja, és úgy érzed, kárt előzöl meg azzal, ha rászólsz az idegen gyerekre, akkor tedd azt.

Olvasd el ezt is!

Hogyan szóljak rá a másik gyerekre?

Szépen, türelmesen és játékosan. Először kedvesen kérd, hogy ne szórjon homokot a te gyereked fejére. Másodszor kérd határozottabban, és mondd, hogy legközelebb esernyővel jössz. Harmadszor menj oda és lépj közbe. Állj ellen a kísértésnek, hogy beszólj a kicsi anyjának vagy apjának. „Megnevelhetné már azt a gyereket!” Még rosszabb, ha a gyereknek címzed a mondatot, de az valójában a szülőnek szól. „Úgy látszik, apukád nem tanított meg arra, hogy hogyan kell szépen játszani!” Ilyesmi könnyen kicsúszik a szemtanúk száján, de ez olyan játszma, amiből egyik fél sem tud jól kijönni. Ha mondasz valamit, az ne legyen senki számára megszégyenítő, és semmiképpen ne kérdőjelezd meg a másik szülő kompetenciáját. Az is fontos, hogy mielőtt kinyitod a szádat, tekintsd át a helyzetet, és mondjuk ne egy olyan konfliktusban próbáld felelősségre vonni a másik gyereket, amit a te szemed fénye gerjesztett.

Olvasd el ezt is!

Egyszer egy családi ebéden egy rokon kisfiú a saját villájával szedett a közös tálból, mire megjegyeztem: „Barnus, van itt egy szedőkanál is.” Erre az apukája azt mondta nekem: „Majd mi rászólunk a gyerekre!” Kellemetlen volt…

Tudod, hogy jöhettél volna ki jobban a szituációból? Például amikor Barnus még csak nyúl a tál felé, felkapod a tányérját és szedsz neki, miközben játékosan azt mondod: „Barnus, ebből kérsz?” Vagy: „Juj, látom, Barnus, te már nagyon éhes vagy, várj, adom a szedőkanalat.” Téged biztosan csak a jó szándék vezérelt, de úgy látszik, az apukát érzékenyen érintette a mondatod, amit a gyereknek címeztél ugyan, de a rejtett üzenete a szülőknek szólt arról, hogy nem jól tanították meg a gyereküket a közös étkezés szabályaira.

Hogyan viselkedjem, ha az én gyerekemre szólnak rá?

Ha úgy látod, hogy jogos és gyerekbarát a mondatuk, akkor hagyd a dolgot. De ha nem értesz vele egyet, akkor asszertív anyatigris módjára védd meg a gyermekedet.


Azzal sem teszel jót a gyerekednek, ha túlságosan beleavatkozol a dolgaiba. Nézd csak, hányféle típusa van a rátelepedő anyának!

Nézd meg a galériánkat>3 kép
A rátelepedő anya típusai

Tovább olvasok
Kép
Miért olyan különlegesek az októberi gyerekek?

A tudománynak erre is megvan a válasza. Egészen pontosan 5 válasza.

Kép
Napi horoszkóp október 21.: a Skorpiók kilépnek a komfortzónájukból, a Vízöntők komoly kihívás előtt állnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz izgalmas üzeneteket küldtek ismét a csillagok!

Kép
Sipos Pál tettei nem évülnek el: Visszatérés Epipóba

Kávéztunk tanár barátnőmmel, fecsegtünk mindenféléről, és akkor egyszer csak nekem szegezte a kérdést: Olvastad azt a cikket? Milyen cikket, kérdeztem. Nézett. Nem is tudsz róla? Mindenki erről beszél. Én akkor hallottam életemben először Sipos Pálról.

Kép
Legyen buli a szüret! – Íme, 5 biztos tipp hozzá

A bor összehoz – ezt régóta tudjuk. De az talán sokaknak új információ, hogy magának a borkészítésnek is megvan ez a varázsereje, kezdve rögtön a szürettel. Ahogy egy disznótor vagy egy paintball csata, úgy a szőlő betakarítása is lehet igazi társasági esemény – annyi különbséggel, hogy ez utóbbi biztos nem ér véget naplementével.

Kép
Nyilván téged sem érdekel: az édeshármas kultúrtörténete

A hármas szex az egyik leggyakoribb erotikus fantázia: tízből kilenc felnőtt el-eljátszik a gondolattal. A megvalósításig sokkal kevesebben jutnak el. Mi olyan izgató és nehezen kivitelezhető a hármasban?

Kép
Palya Bea: „Netni vagy nem netni – ez itt a kérdés"

Megzabolázlak, betörlek, mint egy vadlovat – fenyegeti az internetet Palya Bea énekesnő, majd elmeséli, hogy miért nem olyan egyszerű ez.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem