Mikor szólhatok rá más gyerekére?

gyerek,konfliktus
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

É

És ha az enyémre szólnak rá? Herczegh Tímea gyermekpszichológust és gyakorló anyát kérdeztük.

Szakértőnk


Herczegh Tímea klinikai gyermek-szakpszichológus, mediátor. Egyéni és csoportterápiákat tart, szíve csücske a pszichodráma és a meseterápia, valamint a szülőknek önismeret és gyermekismeret címen futó csoportjai. Legkedvesebb időtöltése a családja, a meditáció, a jóga és a tánc.

Ez a cikk az Éva egy korábbi számában jelent meg először.

Mikor szólhatok rá a más gyerekére?

Szerintem két esetben lehet erre felhatalmazásod: ha a másik a te gyermeked épségét veszélyezteti, vagy ha te vagy a házigazda, és úgy érzed, nem tartják be az otthonotokban uralkodó szabályokat.

Akkor is, ha ott van a gyerek szülője?

Akkor is. Számomra nem az a fontos, hogy mit szól hozzá a másik szülő. Valójában ő hoz kellemetlen helyzetbe azzal, hogy nem szól rá a saját gyerekére, ami elsődlegesen az ő feladata lenne. Ha nem teszi meg ő, tedd meg te.

És ha nincs szülő a láthatáron?

Velem számtalanszor előfordult, hogy az utcán szülői felügyelet nélkül „randalírozó” gyerekekre rászóltam, amikor más gyereket piszkáltak. Úgyhogy még ezzel megtoldanám a fentieket: ha nincs ott a gyerek apja-anyja, és úgy érzed, kárt előzöl meg azzal, ha rászólsz az idegen gyerekre, akkor tedd azt.

Olvasd el ezt is!

Hogyan szóljak rá a másik gyerekre?

Szépen, türelmesen és játékosan. Először kedvesen kérd, hogy ne szórjon homokot a te gyereked fejére. Másodszor kérd határozottabban, és mondd, hogy legközelebb esernyővel jössz. Harmadszor menj oda és lépj közbe. Állj ellen a kísértésnek, hogy beszólj a kicsi anyjának vagy apjának. „Megnevelhetné már azt a gyereket!” Még rosszabb, ha a gyereknek címzed a mondatot, de az valójában a szülőnek szól. „Úgy látszik, apukád nem tanított meg arra, hogy hogyan kell szépen játszani!” Ilyesmi könnyen kicsúszik a szemtanúk száján, de ez olyan játszma, amiből egyik fél sem tud jól kijönni. Ha mondasz valamit, az ne legyen senki számára megszégyenítő, és semmiképpen ne kérdőjelezd meg a másik szülő kompetenciáját. Az is fontos, hogy mielőtt kinyitod a szádat, tekintsd át a helyzetet, és mondjuk ne egy olyan konfliktusban próbáld felelősségre vonni a másik gyereket, amit a te szemed fénye gerjesztett.

Olvasd el ezt is!

Egyszer egy családi ebéden egy rokon kisfiú a saját villájával szedett a közös tálból, mire megjegyeztem: „Barnus, van itt egy szedőkanál is.” Erre az apukája azt mondta nekem: „Majd mi rászólunk a gyerekre!” Kellemetlen volt…

Tudod, hogy jöhettél volna ki jobban a szituációból? Például amikor Barnus még csak nyúl a tál felé, felkapod a tányérját és szedsz neki, miközben játékosan azt mondod: „Barnus, ebből kérsz?” Vagy: „Juj, látom, Barnus, te már nagyon éhes vagy, várj, adom a szedőkanalat.” Téged biztosan csak a jó szándék vezérelt, de úgy látszik, az apukát érzékenyen érintette a mondatod, amit a gyereknek címeztél ugyan, de a rejtett üzenete a szülőknek szólt arról, hogy nem jól tanították meg a gyereküket a közös étkezés szabályaira.

Hogyan viselkedjem, ha az én gyerekemre szólnak rá?

Ha úgy látod, hogy jogos és gyerekbarát a mondatuk, akkor hagyd a dolgot. De ha nem értesz vele egyet, akkor asszertív anyatigris módjára védd meg a gyermekedet.


Azzal sem teszel jót a gyerekednek, ha túlságosan beleavatkozol a dolgaiba. Nézd csak, hányféle típusa van a rátelepedő anyának!

Nézd meg a galériánkat>3 kép
A rátelepedő anya típusai

Tovább olvasok
Kép
7 színészi duó, akik annyira jó párost alkotnak, hogy többször is játszottak közös filmben

Ők olyan jól megtalálták a közös nevezőt, hogy számtalan alkalommal tűntek fel ugyanabban a filmben - a rajongók nagy örömére! A joy.hu cikke.

Kép
12 kérdés, ami segít, ha nem tudod eldönteni, szakítanod kell-e

Lehet, hogy lejárt a szavatosságotok? Vagy ez csak átmeneti hullámvölgy? Idő előtt adod fel, ha most kiszállsz vagy felesleges minden perc, amit párterápiával töltenétek?

Kép
Hasznavehetetlen vagyok és nincs kitartásom – amíg kövér voltam, ezt vágták a fejemhez

Azoktól kérdezem, akik azt hiszik, a gyomorszűkítő műtéttel a könnyebb utat választottam: tényleg olyan megúszósnak tartjátok, hogy vállalok egy drága és komoly műtétet – aminek során kivágnak belőlem egy darabot – és lassan, szinte babaként tanulok meg újra enni, majd lépésről-lépésre életmódot váltok, étkezési naplót vezetek, figyelem az élelmiszerek összetételét, sportolni kezdek?

Kép
„Mérgező” ember voltam a környezetem számára, elmondom, mit tettem ellene

Elvirának leírhatatlan szenvedés volt az élete, és saját bevallása szerint másoknak is szenvedés lehetett vele együtt lenni. Sok pszichiáternél megfordult, kapott gyógyszeres kezelést, járt pszichoterápiára. Csúnyának és szerethetetlennek gondolta magát, méltatlan kapcsolatokat tartott fenn olyan emberekkel, akik szintén sérültek voltak, vagy összetörték a szívét. De megváltozott.

Kép
Próbababák ülnek az éttermekben, várva az újranyitást

Vilniusban is volt egy időszak, amikor az éttermek belső tereiben még nem lehetett helyet foglalni, csak a kerthelyiségekben. Ezért kirakatbabákat ültettek néhány asztalhoz, hogy ne álljanak üresen. Persze a babák a legújabb haute couture-t viselték.

Kép
Napi horoszkóp május 30.: a Szüzek kibontakoztathatják a bennük rejlő tehetséget, a Mérlegek hatalmas tehertől szabadulhatnak meg

Hosszú hétvégén is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok ismét üzentek!

Kép
Maskne, vagyis pattanás az arcmaszktól – mit tehetsz ellene?

Az utóbbi időben egyre többen keresik fel bőrgyógyászukat és kozmetikusukat pattanásokra és mitesszerekre panaszkodva. A szakemberek már nevet is adtak a jelenségnek: maskne.

Kép
Biztonságos étterembe menni a koronavírus-járvány alatt?

Múlt héten, két hónap után végre kimerészkedtem az utcára - természetesen maszkban és kézfertőtlenítővel felszerelkezve. Megjártam néhány budapesti és vidéki sörözőt, cukrászdát és éttermet is. Hogy jól tettem-e?

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem