Mikor szólhatok rá más gyerekére?

gyerek,konfliktus
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

É

És ha az enyémre szólnak rá? Herczegh Tímea gyermekpszichológust és gyakorló anyát kérdeztük.

Szakértőnk


Herczegh Tímea klinikai gyermek-szakpszichológus, mediátor. Egyéni és csoportterápiákat tart, szíve csücske a pszichodráma és a meseterápia, valamint a szülőknek önismeret és gyermekismeret címen futó csoportjai. Legkedvesebb időtöltése a családja, a meditáció, a jóga és a tánc.

Ez a cikk az Éva egy korábbi számában jelent meg először.

Mikor szólhatok rá a más gyerekére?

Szerintem két esetben lehet erre felhatalmazásod: ha a másik a te gyermeked épségét veszélyezteti, vagy ha te vagy a házigazda, és úgy érzed, nem tartják be az otthonotokban uralkodó szabályokat.

Akkor is, ha ott van a gyerek szülője?

Akkor is. Számomra nem az a fontos, hogy mit szól hozzá a másik szülő. Valójában ő hoz kellemetlen helyzetbe azzal, hogy nem szól rá a saját gyerekére, ami elsődlegesen az ő feladata lenne. Ha nem teszi meg ő, tedd meg te.

És ha nincs szülő a láthatáron?

Velem számtalanszor előfordult, hogy az utcán szülői felügyelet nélkül „randalírozó” gyerekekre rászóltam, amikor más gyereket piszkáltak. Úgyhogy még ezzel megtoldanám a fentieket: ha nincs ott a gyerek apja-anyja, és úgy érzed, kárt előzöl meg azzal, ha rászólsz az idegen gyerekre, akkor tedd azt.

Olvasd el ezt is!

Hogyan szóljak rá a másik gyerekre?

Szépen, türelmesen és játékosan. Először kedvesen kérd, hogy ne szórjon homokot a te gyereked fejére. Másodszor kérd határozottabban, és mondd, hogy legközelebb esernyővel jössz. Harmadszor menj oda és lépj közbe. Állj ellen a kísértésnek, hogy beszólj a kicsi anyjának vagy apjának. „Megnevelhetné már azt a gyereket!” Még rosszabb, ha a gyereknek címzed a mondatot, de az valójában a szülőnek szól. „Úgy látszik, apukád nem tanított meg arra, hogy hogyan kell szépen játszani!” Ilyesmi könnyen kicsúszik a szemtanúk száján, de ez olyan játszma, amiből egyik fél sem tud jól kijönni. Ha mondasz valamit, az ne legyen senki számára megszégyenítő, és semmiképpen ne kérdőjelezd meg a másik szülő kompetenciáját. Az is fontos, hogy mielőtt kinyitod a szádat, tekintsd át a helyzetet, és mondjuk ne egy olyan konfliktusban próbáld felelősségre vonni a másik gyereket, amit a te szemed fénye gerjesztett.

Olvasd el ezt is!

Egyszer egy családi ebéden egy rokon kisfiú a saját villájával szedett a közös tálból, mire megjegyeztem: „Barnus, van itt egy szedőkanál is.” Erre az apukája azt mondta nekem: „Majd mi rászólunk a gyerekre!” Kellemetlen volt…

Tudod, hogy jöhettél volna ki jobban a szituációból? Például amikor Barnus még csak nyúl a tál felé, felkapod a tányérját és szedsz neki, miközben játékosan azt mondod: „Barnus, ebből kérsz?” Vagy: „Juj, látom, Barnus, te már nagyon éhes vagy, várj, adom a szedőkanalat.” Téged biztosan csak a jó szándék vezérelt, de úgy látszik, az apukát érzékenyen érintette a mondatod, amit a gyereknek címeztél ugyan, de a rejtett üzenete a szülőknek szólt arról, hogy nem jól tanították meg a gyereküket a közös étkezés szabályaira.

Hogyan viselkedjem, ha az én gyerekemre szólnak rá?

Ha úgy látod, hogy jogos és gyerekbarát a mondatuk, akkor hagyd a dolgot. De ha nem értesz vele egyet, akkor asszertív anyatigris módjára védd meg a gyermekedet.


Azzal sem teszel jót a gyerekednek, ha túlságosan beleavatkozol a dolgaiba. Nézd csak, hányféle típusa van a rátelepedő anyának!

Nézd meg a galériánkat>3 kép
A rátelepedő anya típusai

Tovább olvasok
Kép
Ezekben az elképesztő kastélyokban laknak a brit királyi család tagjai

II. Erzsébet, Nagy-Britannia királynője a férjével, Fülöp herceggel együtt a Buckingham-palotában él. Ezzel nagyjából mindenki tisztában van. Na, de mi van a család többi tagjával? A brit királyi családnak rengeteg luxus ingatlan van a birtokában – van külön rezidenciájuk például a nyári pihenéshez, vagy éppen a nagy közös karácsonyokhoz –, de természetesen minden családtagnak van egy olyan lakhelye is, amit otthonnak hívhat.

Kép
Mesés álompite egyenesen a Disney (birodalom) kemencéjéből

Kevés dolog indítja be úgy az édesszájúak fantáziáját, mint egy szelet frissen sült almás pite egy gombócnyi vanília fagyival – mondhatjuk, hogy ez az igazi amerikai álom! Sőt, tegyük ehhez még hozzá a Disney erejét, és a meseszerűség garantált. És nem, nem azért, mert a világ legboldogabb helyéről származik, hanem mert két csoda egyesül benne: ez egy varázslatos torta-pite kombó!

Kép
Minek a home office, amikor dolgozhatsz a barbadosi tengerparton is?

A barbadosi kormány egyéves vízumot ajánl önjelölt digitális nomádoknak, aki bizonyos feltételek mellett a karibi partokon óhajtja nyomkodni a billentyűzetét.

Kép
A klubokat is segíteni kell, nemcsak a zenészeket

Lobenwein Norbert, a Sziget és a Volt társtulajdonosa, koncert- és fesztiválszervező is az egyik döntéshozója a könnyűzenészeket megmentő állami csomagnak. Erről is kérdeztük.

Kép
Megcsalja a barátnőmet a férje, de nem tudom, elmondjam-e neki

Van jogunk beleszólni más életébe? Nekünk lenni a rossz hír vivőjének? Még akkor is, ha ezzel kvázi mi is teszünk azért, hogy akár ténylegesen szétessen a család? És mi magunk mit várnánk el egy ilyen helyzetben a legjobb barátunktól? Eszter igaz története következik.

Kép
Így kódolod bele a gyerekedbe, hogy milyen párkapcsolata lesz felnőttként!

Gyermeked születésétől fogva veszi a felőled érkező jeleket: mennyire és hogyan szereted, elfogadod-e olyannak, amilyen, hogyan oldod meg a nehéz szituációkat, milyenek a kapcsolataid, milyen az értékrended. Mindez mélyen beépül a személyiségébe és meghatározza, felnőttkorba érve értékesnek és szerethetőnek tartja-e majd magát, mi lesz igazán fontos a számára. Nem mindegy hát, hogyan csinálod.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem