Borozó kisokos – Mikor nem ajánlott bort inni?

Borítókép: Borozó kisokos – Mikor nem ajánlott bort inni? Forrás: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok
Nekünk, mint vérbeli borrajongóknak, igazán fájdalmas azzal a ténnyel szembesülnünk, hogy bizony vannak alkalmak, élethelyzetek, amikor nem ajánlott bort fogyasztani.

Nem szívesen valljuk be, de vannak olyan szituációk, amikor a legnagyobb szenvedélyünk ellenére sem ajánljuk egy-egy pohár isteni nedű elfogyasztását. Azt a tényt gyakorlatilag minden írásunkban hangsúlyozzuk, hogy bort – és amúgy bármilyen alkoholt – csak megfelelő mértéktartással szabad fogyasztani. De melyek is azok a pillanatok, amikor érdemesebb teljesen kiiktatnunk a bort a mindennapjainkból?

Amennyiben egészségügyi helyzetünk nem stabil, úgy érdemes átgondolnunk az aznapi borfogyasztást. Gyomorbántalmak esetén, különös tekintettel a gyomorégésre, inkább a megfelelő mennyiségű szénsavmentes ásványvíz mellett tegyük le a voksunkat. Migrén esetén sem érdemes a bor után nyúlnunk. Noha egyesek esküsznek a száraz fehérbor áldásos hatásaira a fejfájás elmulasztásában – mi inkább nem ajánljuk. Hasonló a helyzet magas vérnyomás esetén is. Amennyiben rendszeres (vagy éppenséggel alkalmi) gyógyszeres kezelés alatt állunk, fontos tisztázni az orvosunkkal, hogy mikor, milyen mennyiségű bort szabad fogyasztanunk az adott gyógyszer(ek) mellett, már ha egyáltalán szabad bort fogyasztanunk.

A FOLYTATÁSÉRT KATTINTS IDE!