Mikor avatkozz bele a gyereked baráti konfliktusaiba?

gyerek,szülő,játék,konfliktus
Forrás: Getty images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Miután túl vagyunk az óvoda- és az iskolakezdés izgalmain, és a gyerekek kellően belerázódtak a napi rutinjukba, szülőként akár hátra is dőlhetnénk, ha nem mesélnének minden délután valamilyen érdekes történetet a napjukról.

Ez a cikk a Gyereklélek magazinban jelent meg először.

Amikor például olyat hallunk, a gyerekünktől, hogy a Peti olyan erősen fellökte, hogy térdre esett, vagy hogy összevesztek és kihagyták a játékból, az nekünk is rossz pillanatokat szerez. Vajon a gyerekem egész nap egyedül játszik? Vagy a szünetekben magányosan ül a padban? Amikor a gyerekeink baráti kapcsolatai kerülnek terítékre, biztosan felmerül néhány mardosó kérdés, de vajon mikor kell tényleg aggódni és mikor kell beavatkozni?

Amikor az első gyerekemet először lelökték a csúszdáról, egyszerre szakadt meg a szívem és voltam végtelenül mérges. Pszichológusok szerint az ilyen feszültséget a biológiai ösztöneink okozzák, hiszen arra vagyunk tervezve, hogy segítsük az utódaink túlélését. Tehát, születésüktől kezdve egyszerre óvjuk, féltjük őket, de közben azt is szeretnénk, ha belevaló srácok, majd boldog felnőttek lennének. A fejlődéshez hozzátartozik, hogy kapcsolatokat építsenek ki a közösségen belül, olykor konfliktusba keveredjenek, hogy tudják azt kezelni is.

Mi történik az egyes fejlődési szakaszokban?

3 éves korig teljesen normális, ha a gyerekek egymás mellett játszanak, akár ugyanazzal a játékkal és nem fontos, hogy közben kommunikáljanak egymással. Mielőtt közösségbe kerülnének, a gyerekek általában önzőek, csak magukra gondolnak, csak fokozatosan tanulják meg, mit jelent osztozkodni, kivárni a sorunkat és részt venni például egy csoportos játékban.

3 és 5 éves kor között tanulják meg a gyerekek, hogyan kell együtt játszani, de ha választhatnak. még mindig a szüleik a befutók. Úgyhogy nem kell kétségbeesni, ha az óvodás gyereked nem akar délután a játszótéren bandázni, neki akkor éppen elég a napközbeni szocializáció, de mindenképpen jó úton halad. Az ovisok imádják a szerepjátékot: papást, mamást, kórházasat játszani, egy botból egy pillanat alatt lehet varázspálca, kard vagy fakanál is. A fejlődés természetes része az is, ha a bottal megütnek más tárgyakat, ha egymást ütnék meg, akkor viszont be kell avatkozni.

4-5 éves korukig nem tudják mi az empátia, vagyis nem képzelik magukat más helyébe. A pszichológiában a tudatelmélet foglalkozik azzal a fejlődési szakasszal, amely alatt a gyerekek rájönnek, hogy mások mást gondolnak, mint ők. Ilyenkor tanulják meg, hogy a szavakkal is lehet bántani, de ebben a korban a gyerekek amilyen gyorsan összevesznek, olyan gyorsan ki is békülnek.

Nem kell pánikolni, ha egyedül játszik

Amíg a gyerek magától nem panaszkodik arra, hogy magányos vagy hogy őt kirekesztik a játékból, addig semmit sem jelent, ha egyedül játszik. Még iskolás korban is normális, ha egy kicsit félrevonulva, egyedül elvan, ugyanis ez is egyfajta pihenés neki, kiszakadás a folyamatos fókuszálásból. Közben nem szabad elfelejteni, hogy minden gyerek más, vannak introvertáltak és exrovertáltak, vannak, akik csendben szeretnek kirakózni, homokozni, mások inkább hangos rohangálás közepette vezetik le a feszültségeiket.

A cikk további részét a famiily.hu-n olvashatod.


Hány évesen kapjon telefont a gyereked? Ha ez a téma éppen aktuális nálatok, akkor a következő dolgokat érdemes megvizsgálni:

Nézd meg a galériánkat>4 kép
Mitől függ, hogy kaphat-e mobiltelefont a gyerek?

Gyereklélek magazin

Tovább olvasok
Kép
Birsalma uralja az ország tortáját

A tápiószecsői Hisztéria cukrászdából érkezik idén Magyarország tortája. Füredi Krisztián tápiószecsői cukrászmester alkotása, a „CURIOSITAS – Kíváncsiság” fantázianevű torta viselheti idén a címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt a JÓkenyér cukrászat csapata nyerte a „Szentivánéji Álom” tortával.

Kép
Napi horoszkóp augusztus 4.: a Vízöntők váratlan helyzethez alkalmazkodnak, a Halakra rendkívüli boldogság vár

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz izgalmas dolgokat tudhatsz meg a csillagok állásából!

Kép
A nyolc legjobb szitkom szerintünk

Mi is az a szitkom? Tudod, amikor egy lakásban (vagy valami hasonló zárt helyen) lebzselnek a szereplők, akik roppant vicceseket mondanak egymásnak (ezeken a laza poénokon egy írócsapat persze éjjel-nappal vért izzadva dolgozik), a közönség, vagy egy gép pedig hangosan röhög rajtuk.

Kép
Vilmos herceg képtelen megbirkózni a másodikos matekházival

A koronavírus-járvány jó néhány szülőt kényszerített váratlan megoldandó helyzetekbe, például órákon át kellett iskolás gyermekük mellett ülniük, hogy a tanítóbácsi vagy professzorasszony távollétében a makacs nebuló agyába diktálják a tananyagot. Vilmos herceg is valahogy így volt ezzel.

Kép
Darázs- és méhcsípés: mi a teendő?

Nemcsak mi vagyunk nyáron a legtöbbet a szabadban, hanem a darazsak és a méhek is a meleg hónapokban a legaktívabbak. Egy kis odafigyeléssel persze elkerülhető a találkozások kellemetlen változata; de mi a teendő, ha - mondjuk - belelépsz egy darázsba a strandon? Vagy ha csak azt látod, hogy a gyereked sírva rohan feléd, hogy megcsípte valami: miből tudod, darázs vagy méh volt-e az elkövető? És mik az allergiás tünetek?

Kép
Elkapott az ellenőr, de ahelyett, hogy megbüntetett volna, pénzt adott jegyre

Nehéz lenne megmondani, mi történt pontosan, hogyan sodródtam át egyik pillanatról a másikra a normalitás szférájából egy különös lelkiállapot generálta varázslatos eseménysorozatba. Mindenesetre ezzel a történettel szeretném cáfolni Csányi Sándor alaptételét, aki a Kontroll című film ellenőrjeként jelenti ki Balla Eszternek: „Minket mindenki utál.” Zsuzsi története.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem