Mihalik Enikő: "Nem volt még olyan nap, hogy ne sírtam volna el magam!"

Borítókép: Mihalik Enikő: "Nem volt még olyan nap, hogy ne sírtam volna el magam!"
Amikor ez a beszélgetés készült, a világhírű topmodell, Mihalik Enikő kislánya még épp csak egy hónapos volt: Eva Rose 31 napja jött a világra. Épp erre az időszakra esett a szoptatás világhete is, amihez az ÉvaMagazin.hu oldala sok szállal kapcsolódott. Az anyatejes táplálás szépségeiről és nehézségeiről beszélgettem Enikővel.

Mesélj, Anyukám! podcastunk harmadik évadának évindító epizódjában őszintén beszélgetünk a szoptatásról. Ilyenkor mi, frissen szült anyák lépten-nyomon megkapjuk azt a lényegre törő kérdést: „És elég a tej?”

Hát, tudod, comes and goes – jön és megy. Van, amikor sok, és fájdalmat okoz, akkor az a bajom. Aztán amikor meg nincs elég, akkor jön a pánik és a stressz.

Amerikában szültél, kórházban. Mekkora hangsúlyt fektetnek ott a szoptatásra?

Ott is nagyon fontos téma ez. Már a szülőszobán meglátogat a szoptatási tanácsadó és rögtön segít. Ahogy megszületik a pici, mellre teszik és egyből megkérdezik, hogy az anyukának mi a terve, akar-e szoptatni, kér-e segítséget, vagy tápszerezni akar. Én elmondtam, hogy egyelőre nem szeretnék tápszert, így nagy hangsúlyt fektettek rá, hogy megmutassák, hogy lehet stimulációval serkenteni az anyatej termelődését.

Ugyanezért három hónappal előtted én magam is – harmadjára is – elektromos mellszívóval mentem a kórházba szülni. De itthon az a fő irány, hogy először mindig mellre rakjuk a babát, és ha ő végzett, akkor az esetleges maradékhoz használjuk a gépet. Nemrég posztoltál róla az Instagramon, hogy neked mennyit segített ez a szerkezet.

Igen, meghozta az eredményt, bár először sajnos rosszul sült el a dolog. Mire ugyanis hazaértünk a kórházból, sikerült túlzásba esnem a használatával, amiből gyulladás és jegelés lett. Bevallom, emiatt kicsit haragszom is a rendszerre. Első gyerekes anyukaként erre is felhívhatták volna a figyelmemet.

A teljes interjút a szeptember 17-én megjelenő Éva magazinban olvashatod el!

A szoptatásról szóló Mesélj, Anyukám! podcast beszélgetést pedig itt, akár rögtön meg is hallgathatod:

Galériánkban gyönyörű fotókat nézhetsz meg szoptató menyasszonyokról: