Egy óvodapedagógus 5 érve: Miért vigyük bátran oviba, bölcsibe a gyerekeinket?

Borítókép: Egy óvodapedagógus 5 érve: Miért vigyük bátran oviba, bölcsibe a gyerekeinket?
A pandémia által sújtott jelenlegi körülmények között az ember kétszer is meggondolja, vigye-e közösségbe kicsi gyermekét, legyen szó akár bölcsődéről vagy óvodáról. Nagyon nehéz helyzetben vannak a szülők, hiszen akinek nincs lehetősége home officeban dolgozni, az bármennyire is fél, kénytelen az intézményre bízni a kicsit - arról nem is beszélve, hogy az otthoni munka sem kivitelezhető száz százalékosan egy totyogó mellett. De nyugodt szívvel, bátran merjük-e vinni intézménybe gyermekeinket? Bodó Virágot, a BabyGarden Daycare Családi Bölcsi & Miniovi vezetőjét kérdeztük.

Miért merjük mégis bátran hordani a gyerekeket a jelenlegi helyzetben is közösségbe?

- Jelenlegi ismereteink szerint a kisgyermekekre a vírus nem jelent komoly veszélyt, és rendkívül elenyésző esetben kapják csak el - ezzel természetesen nem elbagatellizálni szeretnénk a járványhelyzetet, csupán kiemelni, hogy ők szerencsére nem tartoznak veszélyeztetett korosztályba.

- A pedagógusokat az új rendeletek értelmében a bölcsődében és az óvodában is heti rendszerességgel szűrik, ezzel megnyugtatva jópár aggódó szülőt.

- Az intézmények mindig, de ebben az időszakban kiemelten figyelnek az alacsony csoportlétszámra, a tisztaságra és a játékok fertőtlenítésére, az óránkénti szellőztetésre, napi ágynemű mosásra.

- A gyerekeknek (és ebben a bizonytalan helyzetben a szülőknek is!) nagyon fontos az állandóság, a rutin. Azok a kicsik, akik eddig már jártak közösségbe, azoknak a napirendjét teljesen felborítaná, ha hónapokig elérhetetlen lenne a megszokott kis közeg. Ahogy a felnőttek, úgy a gyerekek is vágynak társaikra, szociális interakciókra, s hiányolni is tudják azokat. Mivel sajnos még nem láthatjuk biztosan a vírus végét, ezért életszerűtlen lenne, ha emiatt hosszú hónapokig, netán évekig nem vinnénk közösségbe az aprónépet.

- A nagyobb, már óvodába járó gyerekek megfelelő kognitív és mozgásos fejlődéséhez egyaránt elengedhetetlen az egykorú társakkal való napi kapcsolat, a közös játék. Nagyon sok szülő nem rendelkezik kertes házzal, míg az intézmények igen, így a napi levegőztetés könnyebben megoldható a bölcsi vagy az ovi falai között. Ha a szülő éppenséggel - munkájából kifolyólag - napi több konferenciahívást, tárgyalást bonyolít le, akkor pedig egyenesen elképzelhetetlen, hogy a megfelelő minőségű játékidőt vagy szabad levegőn történő mozgást tudja biztosítani.

- A munkánkra történő koncentrálás mellett szinte lehetetlen az "anya, nézd, nézd!" felkiáltásra fókuszálni, míg akkor, ha nincs otthon a gyermek, ez egyszerűen kivitelezhető. A szülő nem érzi a rá nehezedő stresszt, hogy a munkája mellett még a kicsire is figyelni kell.

- A gyerekeket jelenleg nem bízhatjuk rá a nagyszülőkre, akik a veszélyeztetett korosztályba tartoznak a vírus szempontjából - így a bölcsőde vagy az óvoda el tudja látni a nagyi helyett ezt a feladatot.

- Az intézmény, mint megoldás hatékonyabb akkor is, ha akár csak egy bevásárlást nézünk: egy zsúfolt áruházban, nagybevásárlás közben sokkal nagyobb eséllyel tud gyermekünk elkapni bármit, mint egy zárt, folyamatosan fertőtlenített kis közösségben.

- Ha anyaként esetleg még nem dolgozunk, akkor gondoljunk arra is, hogy akár párkapcsolatunk minőségét is hatékonyan tudja javítani a gyermek intézményben történő elhelyezése. Hiszen amíg apa dolgozik, addig így nekünk is belefér egy kis "énidő": el tudunk menni futni a parkba, belefér egy nyugodt kávé és egy hajmosás, esetleg szépítkezés. Ezen felül az online munkavégzésnek köszönhetően akár egy közös ebéd és beszélgetés is szóba jöhet, amire a rohanó hétköznapok során aligha lenne lehetőségünk.

A BabyGarden Daycare Családi Bölcsi & Miniovi vezetőjeként azt gondolom, érdemes mérlegelnünk minden szempontot, majd egy olyan döntést hozni, ami saját családunk számára a legjobbnak, valamint hosszú távon is kivitelezhetőnek (!) tűnik. Arra is biztatnám a szülőket, hogy ha aggódnak - ami ebben a helyzetben természetes - ne féljenek kérdezni: tájékozódjanak arról, hogy az általuk választott bölcsiben, oviban milyen óvintézkedések vannak, mit kell betartani, mit tehetnek meg ők maguk?

Nálunk például a fent felsoroltakon kívül kötelező a maszk használata, a kézfertőtlenítés, valamint egyszerre csak egy szülő és/vagy hozzátartozó hozhatja-viheti a gyermeket.

Egyedülállóan alacsony csoportlétszámunk lehetővé teszi, hogy 5 gyereknél több ne tartózkodjon egy szobában. Rengeteg időt töltünk az udvaron, a szabad levegőn - ezáltal igyekszünk a legminimálisabbra csökkenteni a fertőzések kockázatát.A délutáni alvás során természetes, gyógynövényes illóolajokkal párologtatunk, az ágyneműket és a játékokat gyakran mossuk, fertőtlenítjük.

Fokozottan figyelünk arra is, hogy az alvás során 3-5 babánál több ne tartózkodjon egy helyiségben. A jelenlegi helyzetben azt tapasztalom, hogy az otthonról dolgozó szülők meg tudják tenni azt is, hogy csak délelőtt 10 óra környékén érkeznek a gyermekkel, és délután 3 körül már érte is jönnek: így "a kecske is jóllakik, de a káposzta is megmarad", tehát a kicsi anyával és a pajtásokkal is minőségi időt tölthet el.

Íme pár tipp, ha mégis otthon kell maradnotok a gyerekekkel: